Национализацията на пенсионните фондове – незаконна

НОИ обаче вече е прибрала от тях 70 милиона лева
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 11:21,
76
Национализацията на пенсионните фондове – незаконна
Снимка: сайт на Конституционния съд

Прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд е незаконно.

Това гласи решение на Конституционния съд, което е обявено на интернет- страницата на институцията.

Според магистратите, е незаконен параграф "4а" от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Той гласи, че “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят към НОИ".

Преди обявяването на решението на съда, бяха прехвърлени около 70 млн. лв. от частните фондове в НОИ. Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред.

Идеята на правителството беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.

Конституционният съд бе сезиран от 52 депутати заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост.

Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества.

Освен това спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смятат още магистратите от Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 12 години
Искахте мутро-Тиква за премиер имате си :). А сега ревете :). Ми да не сте слепи като го избирахте? Не видяхте ли, че е мутра, че е ***, че е неграмотен, че разбира само от ритане на топка (щото тенис-ракетата я държи като гега)? Не разбрахте ли, че човека е прочел една книга през живота си? Ами с този бекграунд май трябва да си тотално сбъркан, че да чакаш от такъв човек да направи нещо умно, смислено и полезно.
50
3
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Ами сега? Май ще трябва тия дето са им откраднали парите да им дадат по един метър за стопанисване на магистралата като компенсация :))) Щото парите им са вложени в чакъл, пепел и асфалт :))). *** нищо де, ще садят компири в банкета на магистралите :)))
49
1
 
11
 
! Отговори
Солидарен преди 12 години
Не може цял живот едни да са солидарни, а други да живеят от това. Простете , това не са *** - това са чиновниците. Плащам 10 години по 70 лева здравни осигуровки на месец и после купувам на вече покойния ми съпруг, лонколекарство по 1100 и по 470 лева, лично!!!! Защо ?!Нямало го лекарството - да но аз съм платила за десет години напред! Тук не е само въпрос на задължени е, но и на ПРАВО!!! Здравната каса я измислиха да бъде същата яма за крадене на пари, където нищо не може да се отчете.
48
2
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Ами това е малката беля за охлюва. Голямата беля ще дойде като решението на КС по отношение на резерва на ЗК е същото, а там паричките са 1,6 млрд. Кво ще правиш тогава Тикво?
47
4
 
1
 
! Отговори
до чичо Гошо преди 12 години
чичо гошо ти си готов министър и на финансите и на здравеопазването и на социалните грижи взети заедно......как ги разхвърля 2 милиарда напред назад като пакетче бонбонки.......не е истина...Голям разбирач го показваш...И всички тези данни ги вадим от интерпретираната загриженост на гнусните ***...Вече почвам да се чудя защо преди 21 години им скочихме да им вземаме власта ... когато не ни "управкяват" започваме с пълно гърло да плачим за тях , паралелно на тяхния вой как другите не могат .
46
3
 
6
 
! Отговори
бай Трендо преди 12 години
Това решение да бъде прочетено на глас в Народното събрание и да се предава пряко по БНТ пленарното заседание. Вносителите на обявената за противоконституционна промяна в КСО и гласувалите "за" народни представители да се изпратят на задължителна 6 месечна бригада с откъсване от производството в селското/горското стопанство. Надявам се положения от тях творчески, дръзновен, съзидателен и вдъхновен труд да ги отрезви и поправи. Да не забравяме, че трудът е направил от *** човек!
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
министър - председател да открива частно голф-игрище, да не питаме как некадърник като Райчев също е собственик на такъв?Кажете - кое в България е законно - само грабежът на напълнилите гуши!
44
1
 
15
 
! Отговори
Пенсионерка преди 12 години
Законно ли е да се слага таван на пенсиите? Законно ли е да се повишават пенсии на най-ниските, като се правят на ударени за това, че е ненормално да има таван! Законно ли е да има такъв закон - за тавани? Дискриминация на квадрат! Законно ли е да ми крадат от труда, от лихвоточките, от здравето, от живота, ..Законно ли е чиновниците да не плащат осигуровки?Законни ли са моралните щети , които властта , няма значение кои, се нанасят цинично към целия народ?Законно ли е министър-председател в
43
1
 
7
 
! Отговори
Чиновика преди 12 години
Та нали всички чиновници у БГ са на принципаОбщото е мое, моето си е мое !
42
1
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Да???
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народе????
40
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Тия ми пречат да изпълня обещанията сиМагистрали ,магистрали ...
39
1
 
3
 
! Отговори
tarbuh - до 19 преди 12 години
Кой какво СЪБотира бе приятелю, днес е понеделник. Време е май за училище
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много *** народец!!!
37
2
 
23
 
! Отговори
чичо Гошо преди 12 години
А 1,5 милиарда лв. , които свиха от здравните ни вноски за да крепят фиска, законно ли е? Защо държавата ще ми прибира четвърт от парите ми за здраве, нали си плащам данъците към бюджета? Отделно, че от здравната каса, от нашите вноски, прехвърлиха още 340 млн. лева в МЗ за да лекуват неосигурените *** и за кой знае какво още. Общо близо 2 милиарда лева ограбване на парите ни за здраве, и то само за една година!
36
2
 
14
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Цялото управление на самодържеца-*** показва пълно презрение към всичко останало в държавата.Освен към рапонската му личност.Което трябва да е достатъчно основание да бъде вкаран в специализирано заведение. Където да може безпрепятствено да се наслаждава по цял ден на себе си.
35
4
 
20
 
! Отговори
ЛЕЛЕ ! преди 12 години
След ГЕРБ и потоп. Да ги изметем на изборите тия б****и че разсипаха България.По некадърни надали е имало и ще има на тоя свят.
34
3
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 12 години
SLED DEVETI SEPTEMVRI 1944 , VSI4KO E SOBSTVENOST NA DARJAVATA , RAZBIRAI NA KOMUNISTITE !!!! DO SEGA I ZA V BADESTE ! ZATOVA NARODA E DEBILEN !! TURSKO-RUSKI KENEF , A NE DARJAVA !
33
6
 
23
 
! Отговори
ами сега преди 12 години
ПО-ЖАЛКО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е ИМАЛО ДАЖЕ И В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ
32
3
 
20
 
! Отговори
ами сега преди 12 години
Ами сега - какво се прави в такъв случай - а господа от герб - какво трябва да се направи ... ПИТАМ И ИСКАМ ОТГОВОР сега следва това - ББ ще каже -ами тооо треее да връщаме парите с лихви,миии тооо нема как да дигна пенсиите в такъв случай .... ББ ПОЛУЧИ ПОРЕДНИЯТ ТИКВЕН МЕДАЛ