Национализацията на пенсионните фондове – незаконна

НОИ обаче вече е прибрала от тях 70 милиона лева
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 11:21,
76
Национализацията на пенсионните фондове – незаконна
Снимка: сайт на Конституционния съд

Прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд е незаконно.

Това гласи решение на Конституционния съд, което е обявено на интернет- страницата на институцията.

Според магистратите, е незаконен параграф "4а" от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Той гласи, че “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят към НОИ".

Преди обявяването на решението на съда, бяха прехвърлени около 70 млн. лв. от частните фондове в НОИ. Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред.

Идеята на правителството беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.

Конституционният съд бе сезиран от 52 депутати заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост.

Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества.

Освен това спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смятат още магистратите от Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е като всички виждаме , че герберите не стават какво правиме? Или всяко чудо за три дни!!! Какво стана като разбрахме за апартаментите на Цветанов, ами за " ....Като съм обещал да не го закачам , значи няма да го закачам" или за "онова момче кади рита топка с мене по обед" а 150 000 лв. на Фидосова ,дето били за наем , ама не се знае на какво. Мутри , милиционери , контрабандисти и не на последно място , открити крадци.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ е една гавра с България!
9
2
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Махнете и простотията за Гражданска наведнъж.Този път сме организирани!!!От 18 коли в нашия блок нито една няма да платим!!!Ще караме така!!!Оправяйте се!!!Никакви пари за вас кожодери!!!За 2 години гражданска+прегледи+ винетка е колкото сумата на колата!!!Къде живеем бе управляващи?
8
2
 
28
 
! Отговори
e преди 12 години
то си беше ясно, че е незаконно и противоконституционноа сега ? някой от "умните" ни управляващи да каже кой е виновен ?
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-корумпираното , некадърно и некомпетентно управление на България, от десетиления насам, и да се надяваме последното такова в историята на страната. Абе изобщо герберска им работа.
6
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАхаххахаххааГЕРБ ОТНОВО ПОКАЗАХА ЧЕ СА НЕКАДЪРНИ НЕГРАМОТНИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТИ ХОРА !!!! ДАЖЕ ОТКРАДНАЛИ 70-МЛН ЛЕВА ПОРЕДНАТА СЕДМИЦА ЗАПОЧВАЩА С ГРЪМ И ТРЯСЪК ОТ ПОРЕДНИТЕ СКАЛНДАЛИ.
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Законно ли е да работим за 250 евро?Законно ли е да се пенсионираме на 75 г.?Законно ли е пенсиите да са 100 евро?Законно ли е цените да са по-високи от европейските?Законно ли е да нямаме независима външна политика и за всяка глупост да се допитваме до ЕС?Законно ли е да няма нито едно допитване до народа (референдум)?
4
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наглите крадци от ГЕРБ все повече им лъсват червените болшевишки ***.....
3
1
 
38
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Ето едно решение на КС, което подкрепям с две ръце. Ако я подкарат така, както им се искаше, следващото правителство може да реши да национализира и вноските на родените по-късно, с обещанието "трай коньо за зелена трева!"....
2
3
 
53
 
! Отговори
Бай Колю преди 12 години
Хахахахаааааа!!!Че то остана ли някой закон гласуван от гербавите, който да е читав?! Всичките противоконституционни, незаконни....или просто ***! Гербава им работа! Така ще е, докато същества като Фидосова пишат закони, пък умници, като Лъчо мозъка и оня мустаклията Велчев ги гласуват без да се замислят! Палячовци!!! :))))))))))))))))))
1
3
 
33
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Те така за да предпазят от кумонетата опоскаха и резерва на касата и фискалния резерв, сигурно за това не си пиеш хаповете, щото пари за тях няма.