Google взе хляба на ДАНС и МВР

У нас стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View
Обновена: 4 юли 2011 09:20 | 2 юли 2011 07:01, Елка Василева
205
Google взе хляба на ДАНС и МВР
Снимка: Reuters

Данъчните с хеликоптерите и агентите на ДАНС с техните СРС съвсем скоро ще ни изглеждат като пълни аматьори, защото в България стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View.

Супермодерната технология, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави, влиза и в България, съобщи пред “Труд” Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Преди дни пазителите на ЕГН били посетени официално от делегация на Google - Саймън Мийхън от офиса на фирмата в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия. Двамата уведомили официално представителите на българската държава, че възнамеряват да заснемат детайлно всички населени места у нас, за да ги пуснат в своето интернет приложение.

Така съвсем скоро интернет потребителите от цял свят ще могат да видят всяка къща в България, всяка паркирана кола и дори прането по терасите. Снимките се правят еднократно и засега не се актуализират.

“Казаха ни, че могат да заснемат цяла България за месец. Но понеже им трябва слънчево и сухо време, вероятно ще се справят за 2 месеца”, разказа пред “Труд” Венета Шопова.

За своите коли с камери щели да наемат и да обучат български шофьори. Заснетото обаче ще се анализира и монтира в чужбина. Емисарите на Google декларирали, че по време на снимките вече не събират Wi-Fi данни. Те замъгляват номерата на колите и лицата на хората, които попаднат в обективите им на улицата.

Компанията щяла да предприеме и масирана информационна кампания у нас, преди да започне снимките.
“Не можем да им забраним, ако са спазили уведомителния режим и са се регистрирали като администратор на лични данни”, сподели Венета Шопова. Google са наели българска адвокатска кантора и щели да решат дали да регистрират фирма у нас или да действат чрез представителството си в Ирландия. Във втория случай малко ще затруднят КЗЛД, защото всяка проверка на техните действия ще трябва да се възлага “по делегация” на ирландския орган за защита на данните.

Саймън Мийхън и Ева Мартиникова изтъкнали, че навлизането на Google Street View в България щяло да подпомогне развитието на туризма - все повече хотели използвали технологията, за да се рекламират пред потенциалните си клиенти, които резервират по нета. Приложението се ползвало активно и за търговия с имоти.

“Дори аз самата, когато ми се наложи да пътувам за конференция във Вашингтон, видях хотела си през Street View и бях доста облекчена”, каза председателката на КЗЛД.

Българските комисари, които защитават по закон личните данни, са поискали да присъстват на първото заснемане у нас. А от Google обещали, че ще им запазят места в дебютната кола, която ще тръгне с монтирана камера по улиците на българските градове. Автомобилите, натъпкани с техника, щели да бъдат докарани от други европейски държави.

Няколко месеца ще са нужни, за да се обработят заснетите образи и да се качат в интернет, като се напаснат с Google Maps и Google Earth.

Идат с коли, шейни и велосипеди

Три вида превозни средства използва Google, за да направи своите снимки. Най-срещани са колите с монтирани на покрива камери. Те заснемат всички урбанизирани райони, където има широки и добри пътища. В автомобилите има миниатюрни компютри, които преработват и съхраняват в реално време записаните образи.

За тесните улички, за архитектурните резервати и паметници на културата се ползват велосипеди. Типовото колело с камера е известно като Google Trike (гугъл трайк) - защото всъщност представлява триколка. С тези велосипеди се заснема вътрешността на музеи, университетски градчета, паркове и стадиони, където автомобилите са забранени. Трайкът е изобретен от инж. Дан Ратнър, който искал, докато снима, да поддържа и физическата си форма.

Камери на Google са инсталирани и на десетки шейни, които снимат високо в планините. Използват се суперздрави харддискове, опаковани в ски якета, за да не блокират от студа.

Google Street View не е активен на територията на 10 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това са България, Кипър, Румъния, Латвия, Литва, Малта, Полша, Унгария, Словения, Словакия.

Всеки гражданин на света, който забележи в Google Street View нарушение на личното си пространство, може да поиска изображението да бъде замъглено.

Някои хора биват заснети, докато вървят по улиците. Понякога се случва да се вижда интериор от апартаменти или дворове, които не могат да бъдат зърнати от обикновените минувачи. Достатъчно е засегнатият човек да натисне бутона Report a problem (докладвай за проблем - англ.) в долния ляв ъгъл на страницата и да попълни формуляра. Екипът на Google твърди, че реагира бързо.

В много държави се практикува предварително обявяване в медиите в кой ден и час излизат колите в даден град, за да се пазят хората, които не искат да бъдат снимани.

Основните скандали с Google Street View досега бяха свързани с възможността колите с камери да получават данни от безжичните интернет мрежи на местата, където преминават.

Ако имате рутер вкъщи, а по улицата снима екип на Google, е възможно да бъдат разкрити вашите MAC адреси (уникален идентификатор в мрежовия интерфейс). В Холандия например компанията е отнесла солена глоба, защото е събрала 3,6 милиона MAC адреса.

Опасенията на интернет специалистите са, че при незащитени Wi-Fi мрежи Google може да извлече имейл адреси, използвани в момента на снимането, IP адреси на компютри, имена и фамилии на хора, както и най-различни други лични данни. Колите с камерите имат способност и да локализират базовите станции на мобилни оператори, но не е известно дали могат да събират данни за телефонни разговори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: googleGoogle Street View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
3
 
! Отговори
Miro преди 12 години
някой гледа много фантастични филми
120
0
 
1
 
! Отговори
Дофтура преди 12 години
Те заведенията с по-особенно лечение са пълни с Платоновци, Атили, Хитлери и т.н.
119
5
 
5
 
! Отговори
плутон до 114 преди 12 години
Шегуваш ли се? Лесна работа е за тях. Те имат непрестанно спътниково наблюдение, с висока резолюция, способна да раздели чертите дори на снимков негатив, във вазата ти, а камо ли на теб и къщата ти? Вземат ти Р-то. От компа ти измъкват каквото могат за теб. Има троянци зададени чрез системата да изпращат данни за всичко, което е на компютъра ти и ако нещо им хареса изпращат троянец и го изстрелва към тях. А предполагам във Уиндоус 8 и 9 вече направо по команда ще им праща всичок за теб. После от сателита увеличава мястото в града, откъдето е адреса на компа ти. Намира те. Ако си си у дома вече знаят къде си. Е, това го правят за не повече от пет минути, докато пият кафе. Аттам насетне ти могат да те наблюдават когатос и поискат ако пожелаят. И ти се радваш на това? Отделно подсрушвателите на база отражение в атмосферните вълни, който усилва сигнала на звука и го приемат горе. Имат и думите ти, ако поискат. Техниката е на много високо ниво. Считам, че да се радвате на това е самоубийство. Но щом така ви харесва нищо не мога да кажа.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АТИЛА отде та изтърваха ва ? Връщай са обратно и си довърши лечението, че явно не си го почнал...Иначе интересно да видиш до къде може да те доведе психическо разтройство...Пазете се бе хора
117
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Абе къде е батко /уикилийкс/?
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социалният есхибиционизъм се връща като бумеранг! След като хората сами напират да се покажат в мрежата, какво чудно има, че някой решава да се възползва от това!!! И какво проявление ще има "свободната воля" сега? Рекламираната свобода да ползваш мрежата е на път да се превърне в нов вид робство... и страх .
115
15
 
3
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
Много квичите бре славянски ***, те и вашите руски говежди събратя в Кавказ така ревяха но братята Българи ги заглушиха посмъртно, скоро и вас на Балканите ви очаква същата съдба.Всички руски окупационни обекти на територията на Дунав, Волга, Киев и Кавказ трябва да бъдат и ще бъдат предмет на ДИВЕРСИЯВън Руските Терористи и Окупатори от Българските земи на Дунав, Волга и Кавказ за да не стане Камчия Българския Беслан.КАЗАХ !!!
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
110:Никой не може "да ти види къде живееш" освен ако не знае адреса ти, иначе гледа просто една от стотиците хиляди сгради в България. АКо някой е решил да те ограбва гарантирам ти ще дойде "на оглед" и без Гугъл. Те са казали хората - ако си мислиш, че това че ти се виждат кюлотите на простора и това ще представлява интерес за целия свят пиши им ще ги махнат. Толкоз. Айде продължавайте да си говорите за световни конспирации.
113
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 110Що бе? Крадците не те ли намират и без Гугъл? :))) Хора, много навътре приемате нещата. Ако толкова ги обмисляхте и по време на избори - сега щяхте да сте някъде на почивка, а не да кибичите в нета като единствено достъпно място, което можете да си позволите. Гугъл не ви е проблем, вие сте си проблем.
112
0
 
7
 
! Отговори
стига бе преди 12 години
прочетете също че снимките не се упдейтват,днес е едно утре може да е друго,абе тука само параноици ли пишат????
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отсеа нататък само с тенджери на глЪвите...най-добре чугунени...кат глЪвите. По тоя начин не мое се проникне у мозъкЪТ...не че там има нещо поради което да се налага проникване *** така по принцип требе а знаеме...
110
11
 
7
 
! Отговори
платон до плюещите преди 12 години
Четете!: "..потребителите от цял свят ще могат да видят всяка къща в България, всяка паркирана кола и дори прането по терасите." Е, това са нашите домове, улици. това ще се използува и от военните на враждебни държави и от терористи и от самите компании ГУгъл и Майкрософт и други. нап рактика всеки който пожелае да види къде живееш, е достатъчно да отвори програмата и да те намери. Ще те намерят и крадци - такива много. Вие какво? Прогреса винаги се използува с двояки цели - за добро и зло.
109
2
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
ххахахахаххахаххаха браво
108
7
 
23
 
! Отговори
да винчи кодер преди 12 години
Понеже това което сега ще се снима, НИКОЙ и НИКОГА не би могъл да го снима досега, та много е важно илюминатите-екзотеристи от Гугъл да не бъдат допуснати с проклетото си оборудване. Покрай снимките те ще вземат уникален отпечатък от мозъка ви, ще извлекат от него всички пин кодове и пароли, ще ви сканират ДНК-то и ще ви направят доживотен хипнотичен сеанс. Така че слагайте си шапките от станиол и стойте в студена вана да не ви засекат в инфрачервения спектър, важно е!
107
6
 
5
 
! Отговори
платон за 97 преди 12 години
Ти не разбираш? Те не те питат когато снимат, когато ти вземат данните, какво ги правят, на кого ги дават? ти за тях си само някакво средство за техните цели - нищо повече. Щом не предупреждават и правителството на една държава, виждаш наглост. Както си решите, но аз лично считам че това не е в наша полза, а вреда. Но всеки сам има мозък да мисли!
106
3
 
5
 
! Отговори
до АТИЛА преди 12 години
не си луд а много ЛУД и най вероятно си обществено опасен или се очаква да се превърнеш в такъв!!! като няма кой да ги прибира такива.....
105
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Снимайте, снимайте, кой ще вземе мангизите от цялата тази делавера, помислетеееее
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ми е интересно екипа на гуглиту как ще влезе да снима *** махала. Сто процента ще има някоя нова изцепка : )))
103
2
 
16
 
! Отговори
с. преди 12 години
И само да добавя нещо касаещо "патриотите" с петте модела психически разстройства опасяващи се,че видиш ли лошите американци ще им снимат 700 годишния опел с газовата уредбичка!Каквото им трябва да знаят организации от ранга на Мосад,ЦРУ,КГБ,МИ 5 и така нататък отдавна го знаят и изобщо не са им притрябвали тия от гугъл!Какво им пречи на американците да си снимат каквото им е кеф без никой да разбере!Ако пък има проблем могат да снимат със спътниците си и съвсем няма да разберете!
102
2
 
5
 
! Отговори
До АТИЛА преди 12 години
Ти си луд ва ...