63% от българите не разчитат етикетите

Водещ при покупката е срокът на годност, следван от цената
Обновена: 8 юли 2011 13:40 | 8 юли 2011 13:40,
33
63% от българите не разчитат етикетите
Снимка: Булфото

63 на сто от българите срещат затруднения при разчитането на информацията върху етикетите, а 33 на сто не разбират значението на част от числата и символите върху етикетите.

Това показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа Рисърч", представено днес на форум за европейските политики за етикетиране на храните.

Едва 39 процента от хората четат редовно обозначенията върху етикетите на храните, сочат още данните.

Почти три четвърти от българите (72%) са убедени в отражението на храната върху тяхното здраве.

Въпреки това търсенето на информация за състава на продуктите още не се е превърнало в част от всекидневните навици на пазаруващите, коментира социологът Боряна Димитрова.

Само 22 на сто от запитаните обръщат внимание на информацията за количеството мазнини, захар, сол, стабилизатори, трасмастни киселини и др.

Още по темата
В проучването, помолени да разгледат снимка на опаковка и етикет от колбас и да посочат на коя информация обикновено обръщат внимание, 39 процента от анкетираните посочват, че това е цената.

За общо 71 на сто тя е сред основните критерии, които определят покупката.

Интересно обаче е, че в общата класация на всички важни фактори цената отстъпва място на срока на годност, който привлича вниманието на 82 процента от запитаните.

Следващите места по степен на значимост се заемат от фирмата производител (47 на сто), грамажа (43 на сто), произхода на продукта (29%) и марката (21%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
elen преди 12 години
az etiketi ne slagam ,bilq nqmam i ceni ,sporet klienta i cenata i si4ko,mi tai de za ko sedim tuka ,za pari
32
0
 
5
 
! Отговори
Гневен преди 12 години
Проблемът е че на някой артикули никъде не пише и буква дори на БГ.Понякога съм доволен ако пише поне на руски но съм твърдо решил при следващ случай да вдигна телефона и да се оплача.За мен лично е престъпление да си купуваш храна и да не пише нищо на родният ти език на нея , дивашка работа.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Признайте си - ЕС налага задължителни четливи етикети.Не ни се ще,не ни пука за клиентите,но сме длъжни да спазваме правилата на ЕС.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"33 на сто не разбират значението на част от числата и символите върху етикетите"щото са *** и не са образовани! Единствено което ги интересува *** е да се размножават като плъхове
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хубавият домат не се продава в най-лъскавата сергия, обикновено може да го намерите от някоя бабичка на края на пазара, която си ги е гледала в двора ;)
28
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
Господин Найденов вместо да рекетира пройзводители.Да намери начин да ги стимулира.БГ потребители са с ограничен бюджет и ги интересува само цена- така ,че стига думи господин министър все храните ви виновни.А земеделието и горите кой ще ви оправи.Тях не ги харесвате май и ни ви се захваща - но това ви е работата.Ако неможете да се справите се махнете.Тия храни си ги измислихте вие да отчитате дейност
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сутринта слушах едно радио предаване на тази тема. Водещата зададе въпроса, защо се носят слухове, че в България идват некачествени версии на едни и същи стоки в Европа. Гостът - "експерт" явно не се сещаше или нещо друго, но не можа да отговори. Аз ще му отговоря така: защото, когато се прави внос на дадена стока в дадена държава, се гледа минималната работна заплата и дали хората ще си позволяват дадената стока. Никой не внася стоки за 50 000 души. И монеже тук мин. работна заплата не е на висота, няма как стоките да дойдат с първо качество, защото никой няма да може да си ги позволи.
26
0
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Точно това е показателно колко е объркан потребителят. Аз не съм химик, нищо не разбирам, а ми се налага да се образовам допълнително. Какво остава за баба Пена от долната махала ;-)
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото е евтин. А стадото иска евтина боза. Ако се слага захар ще е по-скъпо. Явно се гони най-ниската възможна цена на всяка цена.ПС. И аз не пия боза по същата причина.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да отправя въпрос към гилдията производители на боза. Спрях да пия боза, откакто започнаха да слагат захарин като подсладител.Забранен в САЩ и Европа от 1977 г. поради връзка с раковите заболявания.ЗАЩО ни тровят нацията още с него!?
23
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Не бъркай незаменимата аминокиселина с N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естерФенилаланин влиза в състава, но не е единствена съставка.
22
0
 
8
 
! Отговори
gery преди 12 години
Ок, като не могат да задължат производителите да не използват е-та, поне да ги задължат да ги изписват по един начин, а не Е951, с други думи аспартам или още по-зле с химичното му наименование фенилаланин - трябва да ходиш в магазина с енциклопедия под ръка!
21
1
 
7
 
! Отговори
НЕ ЗНАЯ КОЙ СЪМ АЗ преди 12 години
Ние-българите-сме доказано най-голямото не-стадно *** !
20
1
 
6
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
От глупава и неграмотна *** не може да се очаква разумно поведение. Естествено е да не четат етикетите, след като така и така нищо няма да разберат. Важното е да е евтино и в голямо количество.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ето истинските данни за броя на ромите в БГ, споко до 20г ще са 100%
18
0
 
7
 
! Отговори
asd преди 12 години
Баси 60%! Толкова ли са станали нграмотните ***?!?
17
3
 
3
 
! Отговори
Ралф преди 12 години
Не, не, водеща е цената след това човек чак гледа срока на годност.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И лупа да си носите,все тая. "Млечен продукт","Продукт с растителни масла"...тинтири-минтири. Дупетата пак се продават,вчера си купих.Ама поне е истински луканков салам,защото не е произведен у нас. Лъскваи опаковки не вършат работа.Да не говорим,че масово под кодовото име "Акция" с червени етикети,се продават храни с изтекъл срок на годност.Кой ще вземе мерки за това безумие-ние,че сме кучета е ясно,но нахалството на търговците премина всякакви граници.
15
8
 
4
 
! Отговори
Преброяване преди 12 години
Ами защото 63 % са дърти червени бабички и дедички,а 33% са мазни неграмотни ***.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В подкрепа на 13напишете в гугъл Meat Glue Secret