За боклучарника, перлите и асфалта по лунната пътека

Борисов с тирада пред министрите за "Чудесата на България"
8 юли 2011 21:30,
173
За боклучарника, перлите и асфалта по лунната пътека
Ден на отворените врати на о. Свети Кирик. 22.10.2010 г. Снимка: Булфото

На заседанието на Министерския съвет в сряда покрай другите решения се разпростира дискусия в правителството за „перлите“ на България, които трябва да донесат приходи от културен туризъм.

За обектите в София и „морските перлички“

Бойко Борисов: „Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат. Даже и метрото така го направихме, че 7 метра под разкопките минава кожухът на метрото, за да може да извадим цялата римска инфраструктура, тракийски разкопки. И бъдете сигурни, понеже тук е и кметът на София, тази метростанция с тези археологически разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа... ОК, Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички – имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари. И не случайно днес последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим – средно, високоплатежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи“.

Джамията в Стара Загора

С нова „перла“ към туристическите дестинации се хвали премиерът: „В края на август ще стане и джамията в Стара Загора, която я правим паметник на религиите, национален обект. Там, като влезеш в нея, в ъгъла е била тракийски храм, запазен е. След това върху него правят православна църква. След това, като идват турците, правят върху тези двата храма джамия. Но по стените иконописите на християните не са махнати. И в края на август ще стане готово, като влезеш, можеш да видиш как пет-шест века, колко са?“

Образователният министър Сергей Игнатов дообяснява на колегите си, че тракийският обект е от края на първото хилядолетие преди Христа. След това се появява храмът, който по-късно става православен.

„Два и половина милиона даваме там и това август месец ще е факт“, обявява Борисов.

За остров Свети Кирик

Премиерът споделя личните си впечатления от видяното на острова: „групи от по 15-20 туристи, но то няма нито билетчета, хората си копаят и вадят какво ли не и отдолу излиза целият град с всичките му църкви. А там е било боклучарник. И това е хубавото поне на боклучарника, че никой не е ровил отдолу. И камъните от събарянето си стоят... сега да ги подредим като в детска игра и да стане абсолютно автентична къща.“

Тук Рашидов си припомня работата на предишните правителства за острова: „онова, което се опитаха да направят, се опитаха да направят от този археологически остров казина, хотели. На Сергей Станишев брат му беше архитект, имаше проекти. Колегата Доган почти беше приготвил острова за приватизиране. Но сега ще го направим национален паметник този остров“.

Двамата с премиера се договарят проектът за изграждането на къща – музей остров Свети Кирик да стартира още през есента, за което вече са договорени 4 млн. лв. по европейски програми.

За тежката задача на правителството

Бойко Борисов: „Така че археология, музеи и тогава Трайков всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари“.

Вежди Рашидов: „Ние лежим върху злато, ние лежим върху три култури – и Византия е минала оттук, и Рим, и Тракия. Почти 20% е разкрито от онова, което имаме като ценности, онова, което имаме по музеите и с което се гордеем. Така че, аз смятам, че скоро трябва с МИЕТ и с господин Трайков да седнем и да направим стратегия на приоритетите и да започнем следващата година лека полека тези места, където има поток от хора и бавно ще навлизаме навътре. Но това трябва да бъде стратегия, не хаос“.

Трайчо Тайков: „Това, от което все още имаме нужда, е да видим повече ангажираност на общините, където се намират тези атракции, в развитието им“.

За Станишев и БСП

Бойко Борисов: „И между другото, където Станишев ходи да бере китки за завода за отпадъци, сега му пратете апликационната форма, че повече няма къде да бере китки. Там ще е заводът и депото. Успяха да направят цирка и там, но за съжаление повече няма да могат да го правят. Това са деструктивни хора, те гледат колкото се може повече да разрушават... Те не могат да ни посочат нищо. А отчитаха три милиарда излишък. Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето. Аз само питам кметовете: къде са тези три милиарда някой да ми каже? Видяхте ли ги? Какво тук направиха? Три лева да са и ще се видят къде ги оставяш. Три милиарда къде са ги изхарчили - не знам. Царят направи поне чешмички. Поне има чешмички да отидеш да пиеш вода“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мрънкането се е превърнало в национален спорт. Въпрос към всички мрънкачи: Нещо от това, което е казал Борисов да не е вярно?
167
3
 
13
 
! Отговори
Калин преди 12 години
боко .. кога ще бутнеш златнатъа перла на варвара .. доказано незаконен обект с заповед .. нали си анти сергей .. ще не му гътнеш имота :) само дръбкаш, нищо не правищ.. после хората пак били виновни.
166
8
 
4
 
! Отговори
Да,но преди 12 години
ВИВА БОРИСОВ ВИВА ГЕРБ,ето г-н Борисов и target, (shooting) знае, знае човекът
165
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- Как ще познаеш кой е гербераст?- Като погледнеш в него виждаш какво има зад него.
164
5
 
19
 
! Отговори
! преди 12 години
А да асфалтира морето дали ще може?
163
22
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Какъв ви е проблема....човек на действието си е ББ. Добър , лош ...по-добър не сме имали
162
9
 
28
 
! Отговори
84 преди 12 години
Е, какво? Плачем, смеем се и се възмущаваме от тъпите и безконтролни приказки на Борисов, а по-нататък? Тези, които му вярват безусловно и решават на изборите нашата съдба? Как да им помогнем да си отворят очите, да видят мрежите от лъжи и голи обещания, в които са оплетени? И че действителността е отчайващо грозна, а бъдещето-неясно? Могат ли да свалят розовите очила? Те са вредни, вярвайте!
161
13
 
24
 
! Отговори
666 преди 12 години
До .Всеки *** гербер.Станише хем стореше, хем изплащащше дългът, хем им спести 4 милиарда суха пара. Да режат ленти и да рупат пити със сол.Да съобщя магистралите. Карнобат - Бургас от АМ Тракия - 35.2 километра. Харманли - Любимец от АМ Марица 16.6 километра. участък Оризово - Стара Загора"от автомагистрала Тракия", дълъг 23,820 км. Даскалово-Дупница от магистрала "Струма". Отсечката е част от пътя Е-79, LOT 1, с обща дължина 39 км.До тук, без половината от Люлин, са 114 километра.
160
1
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
искат да ви кажат съвсем да забравите за родното черноморие - ще сложат пари, който има пари ще почива на море
159
5
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Стига сте РИВАЛИ, га лапахте КИФТАЦИТЕ де бяхте!Преди 2 години това искахте, да Му се слави Името?Помните ли?А СЕГА Му се радвайте!!!!!!!!Мен не ме мислете, АЗ ходя за ГЪБИ и гледам ЦИРКанаправен от ЦИРКаджии!
158
13
 
29
 
! Отговори
Шашнат преди 12 години
БиБи е уникален ***. Два пъти четох проникновенията му и пак не можах да проследя полета на безумната му мисъл! И на този човек се довериха над милион българи???
157
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 138 // Станишев хем стореше, хем изплащащше дългът, хем им спести 4 милиарда суха пара. Да режат ленти и да рупат пити със сол.Да съобщя магистралите. Карнобат - Бургас от АМ Тракия - 35.2 километра.Харманли - Любимец от АМ Марица 16.6 километра.участък Оризово - Стара Загора"от автомагистрала Тракия", дълъг 23,820 км. Даскалово-Дупница от магистрала "Струма". Отсечката е част от пътя Е-79, LOT 1, с обща дължина 39 км.До тук, без половината от Люлин, са 114 километра магистрали.
156
12
 
24
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Гербери? Къде сте? Вижте си идола колко струва. Защото е реална оценка на това колко струвате и вие.
155
11
 
33
 
! Отговори
да преди 12 години
Тоя вече съвсем е изперкал.
154
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
г-да журналисти,стига сте писали за глупавите изречения на вашия любимец!питайте го или пишете за СДЕЛКАТА С ИЗРАЕЛ!
153
6
 
11
 
! Отговори
xxL преди 12 години
tozi e nai gnusniyat lagec i si misli che veche nyakoi mu ima doverie
152
4
 
14
 
! Отговори
Демокрация! преди 12 години
"Една, че две, че три, че двадесет усилнии паметни години... Боже,За някой грях ръце всесилнииздигна ти и нас наказа. Кой ли моженеволя клетнишка изказа,макар и - вчерашна се дума?Да беше мор, да беше чума,че в гроба гърло не гладува, ни жадува!А то...демокрация ни удари,а то реформа ни мътна влече,кризата попари, стагнация коварна беше -в земята зърно се опече... "
151
9
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Заболя ме главата от цитатите на премиера-слънце. Няма толкова тъпо парче. Не може една мисъл да подреди, държава тръгнал да подрежда.
150
4
 
5
 
! Отговори
DO 150 преди 12 години
TI LI SI NAI UMNIA
149
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хора,озаптете се!сига с тази омраза,с тези комлпекси за величие!не виждате ли че и тази велика лъжа ГЕРБ си отива,както си отиде БСП,Атака,НДСВ,СДС и т.н.!СЪБУДЕТЕ СЕ!изгонете тази лъжлива пасмина и дайте път на умните в България!и не се измъквайте с думите че няма алтернатива!ИМА но не можете да я видите,защото не го искате!