Уникална традиция в Родопите. Дават хиляди за чешми

Родопчани влагат спестяванията си, за да се обезсмъртят
19 юли 2011 07:04, Екип на Dnes.bg
126



Старата традиция да построиш чешма, за да остане споменът за теб, все още е жива в Смолянската община Баните. В памет на покойните и за спомен на живите в общината са направени стотици чешми буквално на метри една от друга.

През последните години  местните сякаш водят съревнование кой ще съгради по-голяма и по-красива чешма. На отсечка от 15 км могат да се преброят 50 чешми с беседки, заслони и барбекюта, дори детски площадки и мостчета.
Пример за това е Росен Габеров, който дал всичките си спестявания - над 20 хиляди лева за подобен градеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Градежа на чешми не е от вчера или оня ден.Това е отколешна традиция и всеки посетил Родопите знае за това много добре.И така ще е и ,защото планината ражда хора а равнината-тикви.
98
1
 
10
 
! Отговори
здо 92 преди 12 години
Не можах да разбера написаното от тебе . Искаш да кажеш,че турците са повече хора ли ? Не искам да ги обиждам, но те са само в Източните Родопи.Хората ,които са на клипа са си българи.
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко добре започна сутринта дебата под тази статия, а сега чета доста глупости. В Родопите живеели само турци ? Населени са предимно с помаци и българи , но помаците не са турци. Така както и аз не съм грък, защото изповядваме една религия. Само в Източните Родопи има турци, но и те също са част от българския народ. Турците са си в Турция.
96
0
 
4
 
! Отговори
до алтаи ТУРАН преди 12 години
а вие *** имате ли
95
0
 
15
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до алтаи ТУРАН - защо си мислиш , че е турска дума ?! Сигурно ще кажеш , че и " дере, дол , алтън, юница, и доста други български думи са турски:)ако турците с толкова богат речник и арабите щяха да говорят на турски:) вие се люшкате от арабия ту азия пък и в европа се гласите . нямам нищо против желанието на един народ да се стреми да се култивира , но да кръде история и чужда култура е срам за самата общност :)
94
28
 
1
 
! Отговори
алтаи ТУРАН преди 12 години
чешма е ТУРСКА ДУМА...как склавяните си нямат дума, а ползват турска ???Значи че турците-всички под видове ТЮРКИ са имали култура..СЛАВЯНИТЕ НЯМА СВОЯ УНИКАЛНА КУЛТУРА---СЛАВЯНИТЕ НЯМАТ АВТЕНТИЧНА СРЕДА!Чешма,уста---дори за устата ползват турската дума
93
0
 
29
 
! Отговори
Ралица Раева преди 12 години
В селото на майка ми, което е в северна България и преди Руско-турската освободителна война е носело туркото име Сейдикьой също има голяма чешма съградена от бея на селото тогава и кръстена на дъщеря му Аптише, която се е удавила на това място. През време на войната руснаците избират точно мястото до нея за руски лазарет именно заради водата. Чешмата стои и то днес и хората утоляват жаждата си там. Защо да можем да копираме от американците, а не от мохамеданите? Поклон пред трудолюбивите хора!
92
2
 
16
 
! Отговори
j преди 12 години
Kakvo losho sa napravili horata ,che samo gi pluete?nisto ne rushat,samo stroiat.za nspomen.
91
4
 
34
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
защо мислите , че в Родопите живеят само турци ? Великата Планина е земя за ХОРА по-Човечни и от човека! Да построиш чешма е древна традиция и в Стара планина и в Рила и Пирин и... на всякъде е тази традиция !Разходете се из БЪЛГАРИЯ и ще се убедите- това го знаят от БЪЛГАРИЯ за "другите " не зная :)
90
0
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Ти си *** :) И то много.. Четеш ли въобще и вникваш ли в това, което пишат хората, или само пишеш глупости по форумите, колкото да си покажеш простотията?! Съмнявам се, че можеш да мислиш де, иначе едва ли щеше да се изцепиш така ТЪПО!
89
2
 
32
 
! Отговори
deai преди 12 години
защо трябва да се опорочават и хубавите неща с некомпетентни коментари. Кой от хората във видеото е с турско име?Никой! И щом всички сте ги разбрали значи говорят на чист БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Не виждате ли каква е болката на тези, кото строят в Памет на починалите си деца или родители.Преди да заклеймявате помислете как ще се чувства 1-я човек от репортажа, ако чете гадните коментари. Не мислите ли, че единствената му утеха ще е някой като пие да спомене с добро името на покоиното му дете.
88
1
 
24
 
! Отговори
Родопчанин преди 12 години
до 76: Батенце, това, че мюсюлманите го правят сега, съвсем не значи че традицията е тяхна - просто както и целя ислям е copy/paste от християнтвото и юдаизма, така и битовите им традиции до голяма степен са изкопирани. В планините, както и в сухите земи на арабския полуостров, водата винаги е била голяма ценност и хората са ги строели чешми много преди исляма да плъзне по тези земи. Ако ходиш из планината като ожаднееш ще си благодарен на човека, който я е построил, без значение дали е бил българин, турчин или занзибарец всеки планинар/ турист ще се съгласи с това. Друг е въпорсът, че турците се надпреварват да направят по-голяма или по-скъпа чешма от комшията, което е в разрез с ценностите на исляма, но това е тема на съвсем друг разговор.
87
0
 
11
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 69 - по твоята логика в европа сме стояли жадни. Много от обичаите на мюсюлманите са взаимствани от по-стари религии вкл. и християнството. По нашите земи от векове има тези традиции и те не идват от мюсюлманите. Да посадиш дърво, да построиш чешма или църква/параклис е било по-скоро въпрос на престиж - сега модерно е да караш мерцедес.Ако си ходил в западната част на европа щеше да ти направи впечатление какво има покрай пътя през 1-2км. (покрай по-малките населени места) ..
86
0
 
8
 
! Отговори
lq lq преди 12 години
kakvi sa dobri horata tam...
85
1
 
32
 
! Отговори
svetlana преди 12 години
Хората в Баните и околността са страхотни. Идете там за да видите каво значи истинска къща. Да разберете каво е човещина. Да можеш да идеш на гости без да се обадиш три дни преди това.Винаги когато човек поиска може да намери работа и никога няма да остане гладен,ако иска да работи-въпреки неблагодатната планинска земя.Нека всеки, който плюе и разделя хората по религия и партийна принадлежност, на селяни и граждани, да се вгледа в себе си, защото хората се съдят по делата, не по принадлежността
84
8
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Наистина традицията е турска, но в това няма нищо лошо. и чешми има из цяла Б-я, не само в Родопите. Това, че никой не е направил репортаж и за други такива места, не значи че не съществуват. Тръгнете например по затворения проход Елена - Твърдица, да видите какви прекрасни беседки и барбекюта има. И не само там.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чувал съм че ако починал мюсулманин е оставил пари те се раздават на бедните за благословияЖиви и здрави да са родопчаните. Има какво да се поучи от тях.
82
3
 
1
 
! Отговори
б преди 12 години
до М-какво значи изостанали разбирания?и какво значи в градовете .че са алчни?тъпо,тъпо.......
81
2
 
5
 
! Отговори
До Осман преди 12 години
А ти кво си направил, като сте такива и правите хаир?
80
3
 
6
 
! Отговори
До Осман преди 12 години
Аш колсун,Османе за такава постъпка.....