Уникална традиция в Родопите. Дават хиляди за чешми

Родопчани влагат спестяванията си, за да се обезсмъртят
19 юли 2011 07:04, Екип на Dnes.bg
126



Старата традиция да построиш чешма, за да остане споменът за теб, все още е жива в Смолянската община Баните. В памет на покойните и за спомен на живите в общината са направени стотици чешми буквално на метри една от друга.

През последните години  местните сякаш водят съревнование кой ще съгради по-голяма и по-красива чешма. На отсечка от 15 км могат да се преброят 50 чешми с беседки, заслони и барбекюта, дори детски площадки и мостчета.
Пример за това е Росен Габеров, който дал всичките си спестявания - над 20 хиляди лева за подобен градеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
26
 
! Отговори
М преди 12 години
Защо непрекъснато се натяква, че планината раждала хора, а полето тикви? :( Навсякъде си има и добри и лоши хора, пълни *** и възпитани граждани.. Ако няма да се делим на София и провинция, то ще се делим на планина и равнина?! За мен пък хората по планините са по-изостанали в разбиранията си, но пък тези в големите градове в равнините са много по-алчни и нахални.Всеки си има нещо. Всички сме БЪЛГАРИ и сме един народ! Има навсякъде от всичко в нашата малка, но толкова изстрадала България..
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО
77
2
 
21
 
! Отговори
Карлово преди 12 години
Възхищавам се на тези уникални и работливи хора хора. Родопчани имаме и в Карлово, половината население на града, идва да си налива вода от чешмата на Беш бунар, дело на строителния предприемач Емил. На битака и на още много места има такива чешми изградени е от родопчани.
76
39
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 12 години
Това си е по типична изслямска традиция, както някой вече написа. Това не трябва да ни радва, а да ни притеснява. Това е израз на факта, че в България има прекалено много религиозни и фанатични мюсюлмани.
75
2
 
27
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Браво на родопчани!Живи и здрави бъдете!
74
1
 
22
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Евала
73
1
 
38
 
! Отговори
Ахмед преди 12 години
Ако тези чешмички и барбекюта бяха някъде другаде , а не по родопите, досега да бяха ги съборили и изпокрали! Радващото е че с всяка една изминала година ,крайпътните чешми стават все повече!
72
1
 
61
 
! Отговори
Ахмед преди 12 години
Голямата чешма се намира малко над Баните в посока Загражден. Няколко пъти съм си почивал там. Направена е с много Труд и много Любов. В шкафчето до барбекюто имаше оставени прибори, посуда, сол, олио и оцет !!!! Даже имаше е шише ракия ! А отстрани има градинка с домати ! И всичко това оставено за хората които ще минат и поседнат за кратка почивка. Нищо освен едно голямо БЛАГОДАРЯ не може да бъде казано за такива хора, които влагат спестяванията си в подобни начинания
71
8
 
7
 
! Отговори
др.мед. преди 12 години
ДРУГА ДУМА ОСВЕН УНИКАЛНО НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ? ЦЯЛАТА ВИ ДЪРЖАВА Е УНИКАЛНА
70
7
 
23
 
! Отговори
лулу преди 12 години
Изумително! Повечето радетели за България не са си направили труда дори да се научат да пишат грамотно! Изумително! Иначе е по-лесно просто да хулим турците, съгласна съм... кофти ген сме, ей!
69
7
 
17
 
! Отговори
историк преди 12 години
По ислямска традиция тези чешми се наричат ''хайрат'' и може да се преведе като благословия. С такъв предтекс В ТР се строят u много училищни сгради. Мотива изцяло е на религиозна основа.
68
13
 
11
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Току що го гледах по телевизия СКАТ. Точно до паметника на Момчил войвода. Това са ислямски групировки фундаменталисти , едва ли са обикновени хора. Тези чешми сплотяват хората, но други по всякакъв престъпен начин се опитват да ти противопоставят.
67
2
 
51
 
! Отговори
sugabezi преди 12 години
Антим Солаков "Тази чешма сътворих със собствени средства за дар на народа. Човек се ражда и умира. Каквото сътвори това остава." Сашо Пашов " Това е дар. Даровете не се оценят." ........ Това са мъдри, достойни Хора със Златни сърца. Браво и нека всеки от нас да се замисли и да направи нещо подобно.
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 64Ето го и *** "параклис"!
65
1
 
34
 
! Отговори
езоп преди 12 години
това е много хубаво! дано оцелеят през вековете!
64
14
 
19
 
! Отговори
НФСБ преди 12 години
Скъпи Българи Родопите са завзети от турците до като ние се чудим как да оцеляваме там вчера дигнаха параклис на турския поробител на Родопите Енихан БАБА
63
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В с. Буката, в Милчовата къща си пих кафето сутринта с току що издоено ,още топло мляко. Седяхме на терасата сутринта, отсрещния хълм беше леко забулен в омара, а долу беше р. Арда, близо до изворите си. От дясно някъде, от градините една млада жена викаше "майо"и говореше на местен диалект , но ми прозвуча много сладко. После разбрах,че "майо" значи майко. Почивката е сред тишината и свежестта на природата, а не в шумните,мръсни бетони.
62
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чешми та чешми. Аз ако съм на тяхно място ще построя *** та да ме споменават всички които се облекчават от разтройство. Чешма до чешма, *** до ***. Питат ли ме дей зората..............
61
2
 
53
 
! Отговори
nuevitas преди 12 години
Миналата година обиколих Родопите около Смолян с колело, и тези чешми ме спасиха от непоносимата жега, буквално на всеки километър има чешма със заслон, място за скара, абе приказка! там наистина живеят прекрастни и много искренно чисти хора. Горещо препоръчвам на всеки да посети тези места Смолян, Смилен,Златоград и тн.
60
5
 
30
 
! Отговори
Момчиловци преди 12 години
И българи-християни, и българи-мохамедани, и български турци правят чешми в Родопите. Лошото е само, че когато турци ги правят, надписите по чешмите са само на турски с латински букви.