Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове

Българинът иска русо и синеоко дете, чужденецът – не
Обновена: 28 юли 2011 16:39 | 28 юли 2011 09:50,
101
Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове
Снимка: архив Булфото

В България има 6333 деца в социални домове. Всяка година над 2000 деца се изоставят в тези домове, сочат данните на фондация "За нашите деца".

"Половин година престой в институция забавя с една година психическото развитие на детето", отбелязва в интервю за БТА психологът Марияна Тасева.

А осиновяването е начин, по който на детето се дава шанс да расте в семейство, в което наистина ще бъде обичано, подкрепяно и ще може да развие пълния си потенциал.

Според нея, когато се говори за осиновяване, трябва да се търси семейство за детето, а не дете за семейството.

Повече от половината от семействата, които са осиновили дете, кандидатстват за второ осиновяване, допълва Тасева.

Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв.

"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства", посочва Тасева.

Тя отбелязва, че чужденците нямат скрупули да осиновят дете с типични ромски черти, с кривогледство, с леки физически или психически увреждания.

Психологът съветва на детето да не се натяква, че е по-различно от другите или да му се показва, че осиновявайки го, му е направена услуга.

Според Тасева децата от институциите имат по-различни потребности и им трябва повече време за адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: домове за деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
15
 
! Отговори
родител преди 12 години
Докато българина гледа по едно, макс две деца, защото иска да им осигури образование, дом и някакъв старт в живота, *** правят по 10-15 деца не ги образоват децата им остават неграмотни и чакащи само на социални помощи или отиват в криминалния контингент - кражби, убийства, проституция, проблема е че с този темп *** се множат в пъти по-бързо и не е далече момента в който ще ни минат по-бройка.... затова подготвяме от малки децата си за емигранти тук живот няма да има !
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я който не плаща данъци да няма право да гласува и много бързо ще си дойдат нещата на мястото. Който плаща, той поръчва музиката. В толератсична Европа само не е така.
59
6
 
8
 
! Отговори
предложение преди 12 години
Ами каквото и да си говорим русите хора са по-красиви и по-секси затова и поговорката русо гладно няма, жалко че в БГ русите жени са около 10% от населението и не са истински руси, както рускини, чехкини, германки, финландки... внесете генетичен материал от Украйна, Русия и Беларус - те други няма да дойдат в ***. Но поне малко да избелим нацията...
58
1
 
20
 
! Отговори
Do 33 преди 12 години
Няма Българчета в домовете !!! Това ми беше казано, след като кандисатствах за осиновител и две години никой не ме потърси. Когато изтекоха двете години ми пратиха писмо че ако искам да продължавам да чакам, трябва отново да си подам всички документи. На въпроса ми с какво тези 2 години ще бъдат по-различни от предишните 2 ми беше отговрено - ами така е като искате българче... българчета в домовете няма... нито едно.
57
2
 
18
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Хора много сте прави *** са генетично различни, гледах едно предаване на Карбовски с един *** брат и сестра осиновени от Американци, братя изнасилвал или спал със сестра си и американците му казали или затвор в Америка или обратно в БГ и го върнали тук и този *** се извиняваше чрез предаването и искаше пак да ходи в Америка. Това е напаст, раково образование откъдето минат трева не никне, това са *** като скакалците са, могат да живеят само на гърба на приемен организъм - ние !
56
2
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Няма значения какъв е цветът на очите и косата , а кои са майката и бащата. В твоя случай ариийските черти няма да помогнат на бъдещото ти поколение, съдейки по оставния коментар. От тъмен балкански субект
55
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
38 - не мога да разбера как имаш наглостта да се наричаш "българка"?Щом искаш, ти си вземай *** в къщата, осиновявай ги, храни ги, ако щеш и сексуално ги задоволявай - аз давам доброволно пари само за изтрубването на тая зараза !!!
54
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Днес.бг - ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАРИЧАТЕ ХЪХРЯШКИТЕ ГНУСНИ ЧААВЕТА "БЪЛГАРЧЕТА" !!!! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ?!?По статистиката - чужденците правят глупостта да вземат мангалета, защото не могат да проумеят една проста истина - че *** са генетически непълноценни и в повечето случаи (да, има и изключения), колкото и да възпитаваш чаавето, дори и да си го осиновил като бебе, порастне ли, то пак става *** - скудоумен, мръсен, лишен от морал и негоден за нищо !!!То по-добре куче да си вземеш !!
53
3
 
16
 
! Отговори
just me преди 12 години
Пак ли ние сме виновни, че не им осиновяваме децата, които повечето са увредени още при раждането си, защото майките им пушат пият дрогират се и какво ли още не. Няма да стане ! Никога не бих осиновил ***, по-добре да гледам куче.
52
1
 
12
 
! Отговори
valenty преди 12 години
Всяка година 2000 безотговорници хвърлят на нас, отговорните, да издържаме с нашите данъци деца, персонал крадлив, сгради, ремонти и какво ли още не, което се харчи за тези домове плащано по раздути цени на приятелски фирми, осигуряващи една добра възможност да печелят.
51
1
 
16
 
! Отговори
до Българка преди 12 години
Който иска таралеж в гащите да осиновява циганчетата, но да не натрапва персоналния си избор на нормално мислещите.
50
4
 
11
 
! Отговори
бг мъж преди 12 години
И аз искам детето ми е да е светло със сини очи, каквито са и моите, затова си намерих руса и синеока жена.... кой иска да си отглежда тъмни балкански субекти?
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скапаните *** ще затрият държавата. Много скоро *** ще е тотална и повсеместна. Но те не са виновни. Виновни са продажните ни политици, които са готови да им целуват черните *** само и само да имат електорална подкрепа. Ние също сме виновни, защото стоим и дремем и се правим, че не виждаме. Медите също спомагат *** чрез ежедневния си призив за ТОЛЕРАНТНОСТ и ЕТНИЧЕСКИ МИР!!! Съжалявам но изходът е само един - Летище София / Терминал 2 /
48
4
 
12
 
! Отговори
аз преди 12 години
ами нормално е да иска русо и синеоко, какво да иска черно ли ? :)
47
2
 
11
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Откъде накъде? Не стига че българите се топим,ми хайде и да си размесим гените с ***!
46
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трагедията в случая е че на децата, независимо какъв от произход са, се гледа като почти като на неодушевен предмет и разменна монета . никой не се интересува от тяхното мнение и техните чувства. аз съм против осиновяването защото е едностранен акт на желанието само на осиновителите - все едно си вземаш куче или котка от приют. много по-добре е такива деца да се отглеждат в домове
45
0
 
18
 
! Отговори
една жена преди 12 години
българина иска БЪЛГАРЧЕ,а не ***..това е проблема
44
2
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
ало,33! Не знам кой те е ядосал/а ,ама ти като си толкова грамотен сигурно знаеш,че скрупОли всъщност се пише скрупУли.Неграмотника вика на другите неграмотни
43
0
 
21
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Ами, затова като дойдат избори, няма да се правите на интересни и да ходите за гъби, а ще гласувате за такъв / ако има, а ако няма ще искате да има/, който се ангажира да реши проблема с ***. Повечето си мислят, че основния проблем у нас са ниските доходи. Това е следствието. Основния проблем е, че 1 работещ българин издържа 2 - 3 ***. Не ви се вярва ли ? Я направете сметка, колко е реалната бройка на работещите българи / като извадите пенсионери, деца и безработни/ и колко е реалния брой на *** / статистиката го занижава нарочно/ и ще видите, къде е истинския проблем пред Българската държава.
42
1
 
19
 
! Отговори
до българка преди 12 години
Аз например не желая да плащам за кефа на някой ***.като искам деца ще си направя.Така че с удоволствие ти отстъпвам моя дял от ромската интеграция - вземи си ти няколко броя у вас и не давай акъл на хората