България е пета в света по темп на застаряване на населението

До 2050 г. се очакват драстични промени във възрастовата структура
Обновена: 3 авг 2011 15:44 | 3 авг 2011 10:36,
113
България е пета в света по темп на застаряване на населението
Снимка: Dnes.bg

България е на пето място по темп на застаряване на населението в света. А до 2050 г. се очакват драстични промени във възрастовата структура на населението в страната.

Това сочат прогнози на много национални и международни институции, посочи Емилия Войнова от дирекция "Жизнено равнище и социална сигурност" на социалното министерство, цитирана от БТА.
 
Очаква се до 2050 г. относителният брой на населението в страната на възраст над 60 години да достигне над 30 процента от общия брой.

По данни на експерти, когато делът на населението над 60 години е над 30 процента в дадена страна, са застрашени всички социални системи, затруднено е функционирането им и те започват да се разпадат.

Демографската ситуация в България е най-кризисната в сравнение с всички останали
държави членки на ЕС, посочи Войнова.

Сред негативните демографски тенденции са ниска раждаемост, висока обща смъртност, ниска средна продължителност на живота, големи миграционни потоци.

За разлика от останалите държави в ЕС темповете на застаряване на населението в България са много по-високи.

Средната продължителност на живота за населението на 27-те страни от ЕС е 76,4 години при мъжете и 82,4 – при жените.

За България тя е 70,1 години при мъжете и 77,4 – при жените.

В момента профилът на пазара на труда в България е променен и това предстои да се засилва като тенденция, посочи Емилия Войнова.

Още по темата
През 1990 г. делът на населението под трудоспособна възраст е 21,6 процента, през 2010 г. – 14,6 процента.

В момента имаме застаряваща работна сила и нямаме шанс да я подмладим, разчитайки единствено на раждаемостта в България, защото младите хора, които могат да родят и отгледат деца в България, намаляват, смята експертът.

През 2011 г. на всеки 100 души излизащи от трудоспособна възраст влизат 70 млади хора. Само преди 10 години съотношението е било 100 към 124.

Пазарът на труда, когато икономиката се възроди, ще изпитва недостиг на млада работна сила, коментира експертът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: населениедемография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
EMIGRANT преди 12 години
Чета комнтарите ви и разбирам че написаното по горе ви събуди ! Не знам кои от кометиращите живее в България и каква е вашта възраст , но ако сега сте решили да се спасявате е много късно !Сегашното катастрофално положение в България съм го видял преди 32 години ! Тогава реших да протестирам негласно , куфера и на аеирогарата ,а вие живеите както намерите за добре ! 80 села без нито един жител и 147 от 1 до5 , това е горчивата статистика !Никаква светлина в тунела !!!
111
0
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Какво следва:1. ДЪРЖАВЕН ФАЛИТ2. СВЕТОВЕН ФАЛИТ3. НСР4. Края на света
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е истина-колко много хора пътуват за чужбина.За малка западноевропейска страна всеки ден има по 6 полета от Бг,отделно по 2 автобуса-ежедневно.Държавата е колкото Бг.Извод?
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Юберменш,какво са изградили тия пенсионери-яли са домати за по 2 стотинки които децата им трябва да плащат?А да,и са търпяли безбожните комунисти,дето ни докараха това зло на главата по същият начин,по който ние търпим сега.България изчезва от 44' насам,ама кой да види?Ти като даваш такива обобщения за възрастовите групи,в коя си ти самият?Тази преди 12?
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баш *** боли
107
0
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Който мисли рационално би казал ,че това е съвсем логична развръзка имайки впредвид байганьовщината на българите ! Да не плащаме данъци и винаги да ползваме евтина работна ръка , ами каквото повикало това се обадило драги ми Йорталановци ! Просто имам чувството , че от алчност и "пресметливост" , ако не ви миришат изпражненията ще си ги изядете , само и само да не се минете да платите някой данък в повече !
106
0
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Тази държава си загива !!!
105
0
 
15
 
! Отговори
laska преди 12 години
Вижте летищата,гарите и автогарите!Изтича кръвта на България!
104
0
 
10
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
Останалото е огромна маса от мързеливи, грозни, миризливи ***. Това положение не може да се оправи с реформи, от такава пропаст се излиза с брутални и радикални мерки.
103
1
 
12
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
Замислете се какво представлява българската нация по възрастов диапазон:1) от 12 до 20 години са разни "свободомислещи" пишлемета, правещи се на интелектуалци, но всъщност са пияни кухи ***;2) от 20 до 35 масовият случай е безидеен чиновник, занимаващ се с някакво бизнесче;3) от 35 до 60 масово са сърдити злобари, на които Руската империя и *** са им виновни, че са си *** сами животците;4) Останалото са пенсионерите, изградили България, които вегетират със 150 лева пенсия.
102
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука да остават скапаните русофили, които постоянно държат Бг. в прегръдката на сатаната от москва, разбира се, че хората ще бягат от задунайската губерния, КОПИЕ във всяко отношение на русия..: НЯМА СЪД, КРАЖБИ, ОЛИГАРСИ, ПРЕСТЪПНОСТ, АЛКОХОЛИЗЪМ, НАРКОМАНИИ...ве4е една година работя в чужбина, дойдох да видя родителите си, все по- радко ще си идвам...тая държава не ме интересува
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен български майки трябва да заведът дело за дискриминация в Европейския съд за правата на човека и да сигнализират ЕС за дискриминационните мерки , които облагодетелстват само един етнос! Нека да се направи това безумие достояние на цяла Европа и по този начин да се окаже натиск върху държавата да промени безумната си политика! Все повече се питам това държава на българте ли е??!! Нали ние сме този държавообразуващ етнос дал и името на държавата или сме под робство отново?!
100
1
 
12
 
! Отговори
Ран-Ът: преди 12 години
"Доволни сме ! Всичко върви по план ! ..."
99
0
 
27
 
! Отговори
an преди 12 години
Топлата вода ли открихте? При тази миграция на млади хора , това е напълно естествено. Наскоро една чужденка омъжена за българин ми каза 'Имам чувството, че тук целта е да се затрие българската нация". Замислих се и мисля ,че тя е права. За второто си дете не съм получила един лев от държавата, то няма ли някакви права тук? Или утре като си стегне багажа за чужбина ще знам, че има основание. *** без да работят имат права, държавата е щедра към тях.
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е вярно ,че проблемът е ниската раждаемост ! Всяка пролет и лято аз виждам бременни жени и майки с малки деца . Деца има ! Проблемът е във високата смъртност и още по-високата емиграция. Тия две причини за застаряването на нацията няма как да се променят без желание и воля от страна на законотворците.
97
0
 
11
 
! Отговори
сметкаджия преди 12 години
"Средната продължителност на живота за населението на 27-те страни от ЕС е 76,4 години при мъжете и 82,4 при жените. За България тя е 70,1 години при мъжете и 77,4 при жените."Излиза ,че удоволствието да живееш в България намаля живота със седем години . Нищо чудно ,че на някои сякаш им липсват първите 7 години , просто са изчислили ,че вместо да изграждат личностни характеристики им е по-важно да си поживеят . Напълно ги разбирам .
96
0
 
6
 
! Отговори
ниска раждаемост преди 12 години
Проблема е в ниската раждаемост и да работят по това , нека да има стимол на младите да раждат повече деца.Икономиката щела да се възвърне и щяло да има недостик на работна ръка. Икономиката ни няма да се върне, ако се върне то трябва чудо да стане и нека да образоват ромите те раждат много нека ги научат на работа ,а не да чакат помощи. А Българите си правят сметка щом не работят и нямат добър доход немогат да създават семейство и да раждат деца,просто са отговорни, докато ромите не мислят...
95
0
 
16
 
! Отговори
an преди 12 години
СЪС ТЕЗИ ТЕМПОВЕ НА ИЗНАСЯНЕ НА МЛАДИ ХОРА ЗА ЧУЖБИНА И НАМАЛЯВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТА СЛЕД 50 ГОДИНИ В МУТРЕСТАНИЯ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА НЯКОЙ ОЦЕЛЯЛ *** НЯКОЙ СТАРЕЦ И БАБИЧКИА. ДАЖЕ И *** ЩЕ СА СЕ ИЗНЕСЛИ ОТ МУТРЕСТАНИЯ. И НАЙ ВЕРОЯТНО ЕВРЕИТЕ ЩЕ СА СЕ ЗАСЕЛИЛИ. ДО 50 ГОДИНИ ЩЕ СА Я ПРЕВЗЕЛИ ЦЯЛАТА.ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА МУТРЕСТАНИЯ. ЕВРЕИТЕ ОТ ПУСТИНЯ НАПРАВИХА РАЙ. А ТУКА ЩЕ НАПРАВЯТ РАЯ НА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА.
94
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че как няма да намалеем. Хората бягат от ***, от ниските заплати и крайно човечните работодатели, от престъпната ни държава и алчните ни политици. Трябва да си много луд, ако имаш възможност да избягаш, да останеш в България, пък ако решиш да гледаш дете в тази действителност си за освидетелстване.
93
1
 
30
 
! Отговори
майка българка преди 12 години
Лишаваме се да изхранваме нашите 1 или 2 деца за да храним *** орда от 5 до 10 деца, които ще бъдат на гърба на децата ни в бъдещето!