Млада жена е в будна кома след лекарска грешка

След операция от апандисит тя изпада в клинична смърт
Обновена: 9 авг 2011 14:42 | 9 авг 2011 10:00,
211
Млада жена е в будна кома след лекарска грешка
Снимка: архив "Булфото"

Съмнения за лекарска грешка преобръщат живота на 32-годишната Лина Петкова от Лакатник на 180 градуса.

След като е приета за операция от апандисит в болницата в Своге, Лина изпада в клинична смърт. Тя е транспортирана и реанимирана в болница "Света Анна" в София. Младата жена оживява, но заради тежките увреждания на мозъка изпада в будна кома, съобщи bTV.

Родителите на Лина са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия както трябва и тя е изпаднала в шок.

След случая анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият – болничен.

От протокола при проверката на здравното министерство става ясно, че в анестезиологичния лист не е описано какво точно е влято на Лина, а документът не е подписан от екипа.

Преди да отиде в Своге, заради силни болки Лина се преглежда в Пирогов и във Военна болница. И в двете болници не откриват причина за операция от апандисит. Същото е мнението и на лекарите от "Света Анна".

Какво се е случило в операционната в Своге, не става ясно и от проверката на здравното министерство.

В документа обаче личат нарушения като несъответствие в часа за проследяваното състояние на пациентката, няма подписи на анестезиолога и хирурга при напускане на операционната след усложненията.

Комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма. Не е взето под внимание вегетативното разстройство на Лина, което може да има сходни симптоми. Не е извикан кардиолог за консултация, липсват важни лабораторни изследвания. Анестезиологът в отпуск Аламуров не е описал и поддържащата терапия при транспортирането.

От Министерството на здравеопазването в крайна сметка стигат до извода, че болницата в Своге трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, да спазва стандарт "Анестезиология и интензивно лечение" и алгоритми при транспортирането на болни.

А родителите на момичето в будна кома продължават да чакат отговори и чудо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в медицината има састояние на будна кома номер 202 нз колко сте запознати но по добре проучете пак тогава говорете
207
0
 
1
 
! Отговори
от 202 преди 12 години
Взимам си думите назад и съжалявам за невярното писание.
206
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 12 години
До 202,момичето го познавам много добре,преподава на студенти и работи в министерството на Екологията и нема нищо нередно с мозъка,анонимни ми исклесиако,умствено увреждане имащ ти
205
1
 
2
 
! Отговори
лекар преди 12 години
ето сега господа и дами,резултата от подкупните изпити в Медицинска академия,тоталната анархия и незаинтересованост,тоталното пропадане на нивото на преподавателите там и на техните ученици,извинете,но всяка втора пичка от фолклубовете учи в ***...Докога и колко хора трябва да умрат жалки корумпирани *** такива...Оставка за ръководството на *** и пълен линч на въпросните *** убийци
204
1
 
0
 
! Отговори
папраников преди 12 години
здравната каса къде е - тя да потърси финансова и прочие отговорност, да и се връщат парите в такива безотговорни случаи на немарливост, а не безнаказаност и безхаберие
203
4
 
1
 
! Отговори
бай Милен преди 12 години
Май плачем вече за "Крумовите закони"!Невиждам иначе оправия.
202
5
 
2
 
! Отговори
az преди 12 години
плачат си за линчуване
201
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докога лекарите ще са безотговорни за действията или бездействията си?Докога?!
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От човешка гледна точка, жалко за момичето. Не забравяйте,че при всяка операция с пълна упойка съществува риск и си има процент смъртност, статистически, в световен мащаб. Отделно от това момичето е със вродено умствено увреждане, което никой не обсъжда. Така че има и други фактори. Отделно от това целия случай ни е представен от журналисти, изключително от сеирджийска гледна точка. Случая трябва да се представи от лекар и да се оценява от компетентни хора. Няма такова понятие в медицината- будна кома
199
4
 
3
 
! Отговори
мери преди 12 години
ХОРА,СПРЕТЕ ЗА ВСИЧКО ДА ОБВИНЯВАТЕ ГЕРБ!!! ИСТИНАТА Е,че ако ние не ги спрем-тия некадърници,никой няма да го направи!!! Не мога,да повярварвам,че вместо да гиизкараме от системата,и да им отнемем правото да лекуват-ВИЕ си обменяте обиди!!!Засрамете се,и нека излезем и да ги накараме да си платят,за некомпетентност,некадърност,корупция,нелоялност,и олигофренията си. НИЕ МОЖЕМ И СМЕ СИЛНИ!!!!
198
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кога най накрая тези непукисти ще почнат да ги затварят и да им отнемат правото да практикуват доживот!!!!!
197
0
 
6
 
! Отговори
an преди 12 години
Нали това повелява обществото- овчаря да казва на лекаря какво и как да лекува, шофьора наставлява даскала. Ами...и по- лошо ще става! Простащината , която ни залива ще ни се плези и от професии, към които имаме страхотни изисквания, ама ако може да не има се плаща изобщо... Така ще е! Щом всеки интелигентен човек бачка на 2-3 места ,за да свърже 2-та края. Ще си останем с претенциите май...
196
1
 
3
 
! Отговори
богнострокулум преди 12 години
само преди седмица баба ми почина след като така и не излезе от анестезия. Анестезия, за която настояваха лекарите, понеже не искаха да и направят ректоскопия с частична упоика. Важно е да се отбележи, че за извикването на "специалист" анестезиолог трябваше да сеплатят още 150 лв, плюс цената на самата упойка. Същия този "специалист " твърдеше , че баба починала поради сърдечна недостатъчност,понеже сърцето и било прекалено слабо. Преди това обаче, пак според него, тя е била годна за упойката.
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
жалко за момичето!викайте д-р Хаус
194
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мърлячите дори не са попълнили нужната документация.Е, как няма да се съмняваме в тяхната некадърност, при това положение?Единственият факт е състоянието на жената.А това изобщо не говори в полза на т.нар."лекари", изпаднали в ужас и покрили се набързо.Невинният човек се изправя и доказва позицията си.
193
6
 
5
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Кабинета и Правителството трябва да бъдат свалени от власт, само заради експериментите в здравеопазването , защото тука хора умират г-н Борисов !!!
192
4
 
2
 
! Отговори
СПАС преди 12 години
Браво 180 коментар : така е Кабинета докато се научи как се назначават хора на възлови места народа ке изпука, ама кой да ги сезира олигуфрените, 3 *** здравни министри смениха и си назначават хора по болници ГЕРБЕРИТЕ , а хората плащат със смъртта си докато учим аматьори да лекуват... срам ме е че съм Българин вече
191
6
 
2
 
! Отговори
СПАС преди 12 години
много станаха некадърните лекари, също като некадърните министри в кабинетчето на ГЕРБЕРИТЕ, такава ще е Българина е смазван до дупка от управляващите. И роднините кво се чудят да ги съдят тея доктори закво ги чакат съд и затвора...
190
1
 
12
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
"И в двете болници не откриват причина за операция от апандисит.""Комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма."Някой е решил да крадне пари от клинични пътеки с фиктивна 5 минутна операция... Какво толкова, малко упойка и фиктивен разрез... Нали плаща държавата... и/или пациента...
189
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В крайна сметка данните от проверката показват документални грешки. Освен, че не е "описано какво е влято" всъщност има ли или няма грешка по отношение на вида и дозата на влетите медикаменти. Това, че подписите на хирурга и анестезиолога не са положени има ли причинно - следствена връзка със състоянието на жената? Как установиха, че към момента, в който е взето решение за оперативно лечение не е имало обективни показания за него? Това става чрез преглед, а не по документи.