Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона

Шоуменът трябва да ги плати заради обидата "фюрер"
9 авг 2011 15:06,
419
Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона
Слави Трифонов. Снимка: Булфото

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров осъди телевизионния водещ Слави Трифонов за неверни и обидни твърдения към него, отправени от екрана на bTV.

Те били изречени от шоумена в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г.

На 19 юли тази година Софийският градски съд реши Трифонов да плати на Сидеров 45 хил. лв. обезщетение, както и разноските по делото от 479 лв. и натрупаната лихва.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Магистратите по делото са разгледали записи на предаванията на шоуто. От тях станало ясно, че Трифонов е отправил обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер".

Според шоумена това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му, посочва партийният вестник на националистите.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация.

Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

"С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун".

Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

"Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", аргументират се магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
7
 
2
 
! Отговори
pP преди 12 години
331, че моята родина е Франция, *** виж колко си назад с материяла но то е нормално нали живееш с *** и в ***.И никой не те е спрял да помагаш, пращай съобщения наволя всеки сам решава как да постъпи.Тук при нас си има болници влизаш и те лекуват.
325
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ами правилно - какъв "фюрер" може да бъде тоя мастурбант?
324
3
 
7
 
! Отговори
Трифонов преди 12 години
Забравих да кажа че е и педеразъ!
323
4
 
9
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Че как няма да го съди ,45 бона не са малко пари , а и тази година Сидеров не можа да участва в подялбата на парите изпратени за *** от ЕС !
322
2
 
3
 
! Отговори
Марти преди 12 години
Ти си бил в Германия и Франция точно никога.Сигурен съм че не си отплепяш дебелия *** от компютъра,за което ти плащат от някоя партийка...Навсякъде в Европа се събират пари по тоя начин.Даже във Германия където ти не си видял такова нещо,смс-те са освободени от ДДС.Ама това е друга бира,както казват пак в тая същата Германия.Пък и това не е важно.Важното е да сеп омогне на едно невинно дете.ак отова за теб значи нещо,де...
321
3
 
6
 
! Отговори
до 321 преди 12 години
затова пък в щатите има почва за такава селяния, не напразно там са първообразите, от които Слави копира
320
8
 
4
 
! Отговори
до 323 преди 12 години
Ще ги обижда ище им се подиграва я като ни натресоха Бойко,Дянков и Цветанов. Избиратели били. Пулучовеци без мозък. И чак ми пишат по форумите колко добро било управлението на ГЕРБ.
319
3
 
1
 
! Отговори
pP преди 12 години
326, никъде във Франция и Германия не видях подобно първобитно помагане чрез някакви си кратки съобщения, къде са болниците, къде е *** държава.За какво трява да ми се разваля настроението чрез подобни обяви това само на Българско-*** територия може да се случи.
318
3
 
13
 
! Отговори
Марти преди 12 години
"4-годишната Наталия се нуждае от средства за лечение"Под зова за помощ на Наталия 13 коментара.Под статията за клоунската препирня на на двама явно душевно болни цели 350.Я се засрамете и покажете колко активни граждани сте,като пуснете по един смс на номер 17777 с текст DMS NATALIA.
317
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неграмотно съставено заглавие! Така написано, второто изречение противоречи логически на първото!
316
4
 
5
 
! Отговори
pP преди 12 години
Нека сега да видим колко, *** и *** чалтаци има в *** сайт.*** смело натискайте минуси за скъсаните турски хуьове същото се отнася
315
9
 
13
 
! Отговори
Връща се ей дълъг преди 12 години
Има омраза нали!!!Ами той всяка вечер обижда 1,8 млн.българи,като се подиграва с Герб,а хората са гласували за ГЕрб и за Бойко.
314
6
 
19
 
! Отговори
аег преди 12 години
Слави Трифонов е селянин и ***.Трябва да плати 500 хил. лева на държавата затова, че 10 г. ни облъчва със селянията си!
313
6
 
21
 
! Отговори
Ариец преди 12 години
В Германия, Франция или Белгия Шоуто на Слави не би изкарало и десет дена защото в тези цивилизовани държави грубата простащина и нискокултурните селски прояви не се ценят. Хората там имат много по- извисени критерии за качественото изкуство и за съдържателния политически сарказъм.
312
4
 
2
 
! Отговори
do313 преди 12 години
,,Родолюбци'' неграмотни като вас,нямат шанс за успех и мразят всеки постигнал нещо извън страната.
311
1
 
2
 
! Отговори
проКУРор преди 12 години
Kranfuerer=кранист. Професия в строителството. Краниста придвижва/води/ стрелата,количката и куката на крана,чрез система от въжета. Но в живота,в историята има само един фюрер. Наричали са го "Фюрера" и друг човек в историята с такова прозвище не съществува,така че съда е отсъдил правилно.
310
1
 
2
 
! Отговори
хоко до 312 преди 12 години
има предвид 312. мнго заблуден БЪГарин.
309
9
 
0
 
! Отговори
хако до 313 преди 12 години
абе ти си голям *** бе 313.
308
9
 
4
 
! Отговори
Stefan преди 12 години
Не съм адвокат на слави Трифонов, но според мен и двете свалификаций ,, фашист " и ,, фюрер " не са обидни или клеветническа фрази.,, Фюрер " е звание, прикачвано на лице, далеч преди да съществува Адолф Хитлер, подобно на Генералисимус и пр.Фашист само по себе си също не е обида или клевета, тъй като се приписва на лице, споделящо определени политически убеждения.Това е не по - малко обидно, отколкото да кажеш на някой, че е комунист.Те бяха далеч по - големи садисти, но не се обиждат нали?
307
3
 
2
 
! Отговори
баи ви ганя преди 12 години
всички сте от *** по *** чеда на лъжлив народ *** и невеж на зима ще ядете //////курката