Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона

Шоуменът трябва да ги плати заради обидата "фюрер"
9 авг 2011 15:06,
419
Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона
Слави Трифонов. Снимка: Булфото

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров осъди телевизионния водещ Слави Трифонов за неверни и обидни твърдения към него, отправени от екрана на bTV.

Те били изречени от шоумена в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г.

На 19 юли тази година Софийският градски съд реши Трифонов да плати на Сидеров 45 хил. лв. обезщетение, както и разноските по делото от 479 лв. и натрупаната лихва.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Магистратите по делото са разгледали записи на предаванията на шоуто. От тях станало ясно, че Трифонов е отправил обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер".

Според шоумена това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му, посочва партийният вестник на националистите.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация.

Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

"С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун".

Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

"Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", аргументират се магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
0
 
2
 
! Отговори
Станислав преди 12 години
до НАТАЛИ: Чула си? Къде си го чула? В Шоуто на Слави ли?
405
1
 
1
 
! Отговори
НАТАЛИ преди 12 години
ПО ПОВОД ТЕМАТА,АЗ СЪЩО БЯХ ЧУЛА НЕЩО ПОДОБНО.И не мисля,че Слави лъже,но нали знаете,като имате вуйчо владика всичко става хахахх
404
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слави на ***!!!!!!!!!!
403
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, ПО-ГРОЗНА СНИМКА НЕ НАМЕРИХТЕ ЛИ
402
9
 
1
 
! Отговори
Гост преди 12 години
Ексклузивно!!!Интимно ... Азис и Китаеца с домашно видео.! Свали: wupload/file/83935640. (Натискате Слоу Долнлоад,чакате 20 секунди и сваляте) Приятно гледане !
401
9
 
1
 
! Отговори
Гост преди 12 години
Ексклузивно!!!Интимно ... Азис и Китаеца с домашно видео.! wupload/file/83935640. (Натискате Слоу Долнлоад,чакате 20 секунди и сваляте) Приятно гледане !
400
3
 
13
 
! Отговори
Славчо преди 12 години
"Това по никакъв начин не променя отношението ми към този човек (б.р. - към Волен Сидеров Според съда няма значение какво се казва, а кой го казва. Разбира се, че ще обжалвам на втора инстанция. И още веднъж - мнението ми за този човек никога няма да се промени", коментира за "Стандарт" Трифонов. Др.Трифонов не за първи пътр си присвоява правото да се държи като ***, което е и непочтено, и незаконно. Един 45-годишен ерген не подлежи на превъзпитание , а на наказания и то колкото е въжможно по-често, така че илите да го вразумят, или да покажат, че това е обществено опасен човек. За мен това е личност без всякакви морални и културни задръжки. Слави и морал, Слави и култура Боже, прибери си вересиите!
399
19
 
7
 
! Отговори
Брюксел преди 12 години
Сега слави ще осъди бг съда в Брюксел на 500 000 Евро обезщетение за нанесени морални и материални вреди. Атака се ***, но народа ще плаща
398
15
 
8
 
! Отговори
От Германия преди 12 години
Фюрер е немска дума и означава водач. Тя се използва и в днешно време и не е обидна. Гешефтсфюрер например означава мениджър на фирма. Тази присъда за мен е сделка на съда с ГЕРБ и Атака, има къде къде по-фрапиращи случаи от този на фюрера Сидеров
397
12
 
12
 
! Отговори
? преди 12 години
" Който се смее последен, се смее най -добре." - Да почакаме следващата съдебна инстанция, търпеливо и без истерии. Може пък да станем свидетели на справедлива присъда, защото българският съд е доказано непредвидим.
396
30
 
16
 
! Отговори
Баба Яга преди 12 години
Колкото и да плюете Волен, днес в предаването на Албена Вулева гост беше ясновидката Николета,спечелила второто място в "Ясновидци".Тя предсказа..."Следващият президинт ще има буква "С" в едно от имената си, но няма да е Сергей Станишев".Вера Кочовска също предрече,че следващият президент ще е Волен.
395
4
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
tezi i dvamata sa kompleksari,nervni ,vajni s ogromno samo4yvstvie .vreme e i na dvamata da se skriat.nedokazali se kato maje i ba6i ni poy4avat godini nared .ne mislia 4e te sa horata za koito si zaslyjava da govorim .sega na fona na svetovnata kriza trabva da mislim za oceliavaneto si a ne za tezi novobogata6i .
394
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
401, абсолютно точно, тоя плешивия чалгар май ще излезе прав с репликата си "няма такава държава". Интересно, ако луфтханзения герой не беше подкрепил управляващите, дали 'честните' съдии щяха да му присъдят тези кинти през миналия месец юли.....
393
15
 
8
 
! Отговори
До 398 преди 12 години
Ами като искаш вън от ЕС излез бе, ***. Отиди в Африка при маймуните или в САЩ. ***!
392
1
 
8
 
! Отговори
el turko преди 12 години
Mrazya Volen, no preziram Slavi!!!
391
10
 
11
 
! Отговори
betiroko преди 12 години
Господи ти който си на небето , има ли свестни съдии в нашата красива продадена държавеа
390
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За обида 45 000 глоба, за прегазените и убити хора от прокурорското синче 1500 лева глоба.
389
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо не е за вярване, някой ден така ще се съдим и за "демократ"... Накъде върви светът!
388
1
 
26
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Наистина комерсиалната бТВ изобщо не каза за товасамо хубави неща за тях споменават
387
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре дошли в Европа! Само на Стария континент могат да разглеждат термините "фашист" и "фюрер" като клевета и/или обида. Тоя ЕС не е за нормални, и искам вън!