50-метрова кула ще се извисява на летище София

Съоръжението трябва да е завършено в средата на 2012 г.
Обновена: 19 авг 2011 15:04 | 19 авг 2011 13:37,
80
50-метрова кула ще се извисява на летище София
Снимка: Министерство на транспорта

В средата на 2012 година ще имаме една от най-модерните и най-красивите летищни кули в Европа.

С това се похвали шефът на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) Диян Динев, който подписа с главния директор на "Главболгарстрой" Павел Калистратов договор за проектиране и строителство на съоръжението, което ще струва над 14,8 млн. лв.

Новата кула е едно изключително важно съоръжение както за РВД, така и за летището, защото е свързано с безопасността и сигурността на полетите, обясняват от транспортното ведомство.

"Явно на мен ми се пада да опитвам да ускорявам забавени неща", похвали се министър Ивайло Московски, който също присъства на събитието.

Идеята за създаването й е още от 2006 година, но до днес не е реализирана.

Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват.

Разгърнатата застроена площ е над 2400 кв.м, а височината на сградата ще бъде 50 м.

Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула ще бъде повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуално му разширение.

Диспечерите ще имат пълна видимост над летището, за да направляват кацащите и излитащите самолети.

Стъклата на кулата ще са с максимална УВ защита. Залата пък ще е напълно шумоизолирана.

Рекорден ще бъде и срокът за изграждането на новото съоръжение – само 10 месеца.

Необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на летище София и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс, съобщават още от транспортното ведомство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: летищна кула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 12 години
Аз бях бедна мишка,ама добре че бяха комунистите,та ми дадоха професия от която да живея-Хидро-нещо си...Не помня как се казваше,ама съм голям спец!
34
6
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
честно казано беше ми брактисало от архитекти ,проектанти,геодезисти и разни подобни тарикати,полезно е малко да погладувате,че се уядохте
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз бях технически ръководител ,а сега съм охранител
32
2
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Вуйчо,вие тези обекти ги строите от бай Тошово време,бе!...Крадахте,крадахте...Па палати си дигнахте,па на верни *** раздавахте...Камък връз камък не оставихте,бре!
31
9
 
8
 
! Отговори
о преди 12 години
аз съм архитект и съм безработен, задари Бойко и управлението му! Няма никаква работа и умирам от глад!
30
12
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Момче къде виждаш ГЕРБ да строят НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ, те довършват започнатото от предни и по предни.А Всички летища в БГ са дадени на концесия, смисал държавата налива пари в тях но всъщност не взема обороти от тях, концесионера си ги пребира в джоба тия пари, което всъщност не трябва да е така, след като е концесионер той трябва да направи този строеж а не държавата.За това по принцип се отдават държавни обекти на концесия за да се грижи друг за тях и да *** парите от наеми и обороти.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добър ден,другари!...Пак сме тук и работим за Партията ли?...Ааааа добре,добре...Само леко със здравето че,от толкоз завист,ще ви се пръснат сърчицата!
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е зор...Какво ще ме учуди в тя свят,небостъргачите не ме учудват,писна ми от Бурж Дубай,тайпе 101,тайпе 562,тауърс мауърс,япония,токио,на баба ви хвърчилото...
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно за какво ни е тая кула като последния път като даваха терминала по ТВ то след дъждовете той още малко щеше да се срути, а уж нов модерен глътна едни десетки милиони, а като завали дъжд вътре вали повече от колкото на вънка.Че и с тази кула ще е същатата работа като завали дъжд ще се пълни с вода или като духне малко по силно и може да я отвее.НО това не е важно, важно е да се дават едни пари и да си мерим оная работа пред модерните страни който не пледират с това че имат нови кули.
26
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ъхъ, строи с пари "спестени" от предишните, които и за всичко са виновни. Иначе като за матреала бута барбекюта и бараки, снима от въздуха, разиграва акции с малоумнии имена и чат-пат се съобразява с ЕС. С какво спечелиха изборите-ще осъдим Доган-йок!; Ще отстраним ченгетата от ДС-цъ; Ще намалим безработицата-да, ама не; Ще възродим селското стопанство... мъка...Справка: gerb. bg секция "програма" Хайде да я прочетете със задна дата. На мен ми се реве от подигравка с народа
25
8
 
14
 
! Отговори
harakiri преди 12 години
до 24:добре, че беще герб, та построи терминал 2 - ***, от обльчване мозькьт ти сьвсем се е спекьл... или по-точно единствената ти мозьчна клетчица... не я претоварвай, че ще изперкаш скоро както други твои сьмишленици. смешни сте, много сте смешни и елементарни, та чак тьпи!
24
4
 
14
 
! Отговори
125 преди 12 години
На летището в София по евро стандарт е само цената на кафето в заведенията!
23
29
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството на ГЕРБ е първото, което строи нещо за България от 20 години насам! Предишните само приватизираха, крадяха и се плюеха!
22
0
 
19
 
! Отговори
4444 преди 12 години
една радарна система за наземен контрол на рольожки и стоянки е наистина достатъчна.иначе на РП е нежна висока кула да наблюдава визуално подхождащите за кацане самолети.правете я кулата.нужна е.
21
6
 
15
 
! Отговори
14 Даниеле, преди 12 години
Има много фирми (е, не български, разбира се), които ще отговарят на изискванията, но никой не ги допуска. Естествено, че и те както ГБС ще действат с подизпълнители, но НИКОЙ не ги допуска, повтарям.ГБС е монопол с дълбоки корени. Не ми давай за пример околовръстното, на което са карат канута или залата, която излезна два пъти по скъпа и е с 30% по-малко места и 500% по-малко паркоместа от първоначалния план. За няколкото метра, заради които не отговаря на лекоатлетическите стандарти ще замълча
20
2
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Ти виждал ли си Шерметиево какво е? Шарл де Гол е като 5 хотел.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждал съм и по- хубавиimages3.jetphotos.net/img/1/3/0/8/85147_1190647803.jpgИ това е на провинциално летище в Испания. Кулата е строена преди 10-15 години.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро пътувах от парижкото летище Шарл де Гол. Е по гадно място рядко съм виждал през живота! Километрични опашки, теснотия, 40 минути чакаш на опашка за едно кафе. Около 400 пътници за самолет боинг 747 бяхме свряни на около 50-60 квадратни метра в транзита! Направо щях да се удоша! Спрямо тези условия, нашето летище си е направо чудо!
17
5
 
30
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Браво, малко по малко нещата вървят сигурно нагоре.Така ще идват повече полети към България
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Красива е!