Древни котви от Созопол пренаписват историята

Оказва се, че Троянската война не била заради хубавата Елена
Обновена: 12 сеп 2011 13:55 | 12 сеп 2011 13:55,
84
Древни котви от Созопол пренаписват историята
Снимка: НИМ

Няколко каменни котви откриха водолазите от подводна експедиция на Националния исторически музей в древно пристанище, разположено западно от остров Св.Кирик и Юлита край Созопол, съобщиха от музея.

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война.

Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в.пр.Хр.

Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано.

"А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползвайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море", се посочва в съобщението на НИМ. 

Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.

Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона.

Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби - преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, мед, желязо, сребро, олово и сол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: СозополНИМкотви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти нещо вай се пообърка. Правилно е написано.XV век преди Христа е три века по-рано от XII век пр. Хр.Напразно обиждаш хората.
62
5
 
4
 
! Отговори
laja i istina преди 12 години
mi ta celata ISTORIA NA BALGARIA e prenapisana po vremeto na Todor Jivkov ot istorici i to po pora4ka , poneje togava bilo sramno da se govori za Osmanskata Imperia
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубо че тука влизат мислещи хора да на подсещат....Дарданелите - вход към Черно море хахахахаххахахахахаххаИ XII век преди Христа е малко по-рано от XV век преди Христа понеже се брои наобратноАбе в НИМ кой клас са завършили ?Божката е на някъв вид особенно твърди наркотици....съвсем иска да обърне цялата История наопъки
60
2
 
10
 
! Отговори
Марти преди 12 години
До 52Никой не оспорва метода на датиране,нито ценноста на самата находка.Но не ти ли се струва малко смешно по два камъка,пък били те и котви на много векове,да определиш причината за избухването на една война.значи приемаме достоверността на Омир че такава война се е водила,но не приемаме че е казал истината за причината за нея.Смешно,за да не кажа глупаво....Нали няма нужда да го докарваме до македонските простотии с тълкуването на историята...
59
7
 
5
 
! Отговори
ЯНИ ПЕТРАКИС САРЪЕВ преди 12 години
*** БОЖО Е ГРЪЦКИ ***..НЕ МУ ВЯРВАИТЕ НИТО ДУМА...А ТЕЗИ ДУПКИ ПО КАМЪКА СЕ ПРАВЯТ ТОЧНО ЗА 2 СЕКУНДИ С БОР-МАШИНАТА
58
2
 
13
 
! Отговори
Крали Марко преди 12 години
Какво е това хилядолетие от 300 години? И как разбрахте причината за Троянската война от НЯКОЛКО КОТВИ?? То и аз оня ден намерих една счупена клечка на улицата под ъгъл 17.68 градуса спрямо тротоара и веднага ми стана ясно защо са убили Кенеди, ама това вашето на нищо не прилича...
57
1
 
8
 
! Отговори
Nabuco преди 12 години
Къде е сега Божидар Димитров да ни обясни как е намерил котвата на Ахил?
56
2
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Не се притеснявай, няма да гласуваме. Ще ви гласуват едни елементи за кебапчета и бирички. Може да сме прости емигрантите но децата ни ще живеят като бели хора.
55
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 12 години
Мдааа .Заради данъци и акцизи е избухнала Троянската война .А това което до сега сме мислили за останки от замъци са опожарените до основи данъчни сгради.А троянски кон може и днес да свърши работа стига някой хакер с непосилно високи данъци да се сети .
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опасявам се, че всеки от коментиращите, навършил 18 има шанс да упражни правото си на глас по изборите.Проблема разбира се не се крие в това, че има правото, а че е пълно с невежи хора, за които днес да се наядът, наеб*т и изсер*т, друго не ги интересува.Почвайте да мислите всички.. и мислете трезво, че за вас оправия няма, ама потомството ви ще робува, ако остане неграмотно. С тоя регрес, просто не виждам бъдеще во тея гладки мозъци, де ги носите у кратуните си.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zatova ne obi4am istoriata. vseki si e pisal i pi6e kakto mu haresva i drugi pak oborvat njakoi ne6ta. ziveja sega i tova me interesuva, a ne kakvo e bilo ili nebilo ili 6te bade.
52
1
 
4
 
! Отговори
з преди 12 години
Прокуратурата е със запушен нос от години!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Радиоактивното датиране на скална маса е изключително популярен метод от времето на пра-дядо ми.Не знам защо има толкова много керпедени, дето всеки път задават един и същи дебилен въпрс: "*** как разбраха, че е от едикой си в.пр.хр?"Ами как.. всичко около тебе е радиоактивно. Просто не достатъчно, за да ти окапят зъбите. Чрез количеството и периодите на полуразпад на най-познатите радиоактивни изотопи, мое се датира почти всяко тяло. Най-лесно солидните такива.
50
3
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
само не разбрах, как от котвите разбраха причината за троянската война?! мн *** статия.
49
5
 
4
 
! Отговори
Троян преди 12 години
При нас всяка вечер става Троянска война, във фолк клуб Синди. Какво знаете вие?
48
6
 
4
 
! Отговори
TOTO преди 12 години
Kаменни котви откриха ХV-Х век пр.Хр??? Pritesniavame samo kak tolkova barzo reshiha 4e sa ot ХV-Х век пр.Хр....
47
3
 
10
 
! Отговори
пияници преди 12 години
до котвата е имало две амфори с вино но незнайно къде изчезнали.на другата сутрин месни хора разказват,че Божидар Д. плувал в морето и крещял "АЗ СЪМ ЛЪВ,МОРСКИ ЛЪВ".
46
7
 
11
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Ей на това му се вика учени.По едни котви пренаписаха цялата история.Евалата Божо,евалата Димитров!Тоя път май ударихме макетата в земята по хвалби,хаха...
45
1
 
17
 
! Отговори
сведущ преди 12 години
Гърците са измислили секса, после римляните го усъвършенствали, като вкарали и жената в него.
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЖИДАР ЯВНО МИСЛИ ВЕЧЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРА И ДА СЕ ВЪРНЕ В СОЗОПОЛ ОТКЪДЕТО Е РОДОМ. ТО НЕ БЕХА МОЩИ, НЕ БЕХА КОТВИ ХАХАХАХАХА