Древни котви от Созопол пренаписват историята

Оказва се, че Троянската война не била заради хубавата Елена
Обновена: 12 сеп 2011 13:55 | 12 сеп 2011 13:55,
84
Древни котви от Созопол пренаписват историята
Снимка: НИМ

Няколко каменни котви откриха водолазите от подводна експедиция на Националния исторически музей в древно пристанище, разположено западно от остров Св.Кирик и Юлита край Созопол, съобщиха от музея.

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война.

Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в.пр.Хр.

Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано.

"А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползвайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море", се посочва в съобщението на НИМ. 

Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.

Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона.

Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби - преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, мед, желязо, сребро, олово и сол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: СозополНИМкотви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
Ahileas преди 12 години
Вулгари,не злоупотребявайте с троянската сливова!
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на кой му дреми
81
2
 
4
 
! Отговори
Еленка-хубавелка преди 12 години
там в дълбока древност и по причина на ревност била война обявена заради царица Елена и всичко било - защото в леглото Парис я щипнал по бедрото
80
1
 
8
 
! Отговори
Акцизен преди 12 години
Акцизите са формa на облагане с косвени данъци.Въведени са през 17 век от н.е., и представляват надбавка към цената на стоката, която потребителят заплаща при покупката.Та това са акцизите.И в момента *** Б.Димитров дрънка по БТВ за акцизи събирани през ХV-Х век пр.Хр.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя спор отива едва ли не до това кай е бил по-по-най. Елини или пеласги. Ами то се знае. Когато ахейците /преди дорийците, от които две племена се получават елините/ идват на Балканите, не заварват диваци, а развита цивилизация. Дълги векове са минали, докато настигнат местното население. След това вече правят своята велика култура. Така, че не бива да се чудим, че от по-ранните епохи се откриват неща, където елините са били още слаби.И година след година се доказва, че траките, наследници на пеласгите, са били с култура, неотстъпваща на елинската. Използвайки факта, че са имали писменност, пришълците "открадват" доста от успехите на тия преди тях. Сега всичко изглежда, че те са го направили и открили.Траките също са писали, но писмото им е било "допотопно". Затова са прибягвали до елинската азбука. Но там където са писали не на гръцки, а на тракийски език..... се получава нещо много странно. Те сякаш са писали на български. А, тогава ни за българи, ни за славяни, ни за 90% от днешните европейски народи може да се говори.Знае ли човек. Или е верна теорията, че сме потомци на траките, говорим тракийски и всички славянски племена са разселили се траки. Или просто е някакво свръх съвпадение. Но чак пък толкова.
78
1
 
9
 
! Отговори
нормално преди 12 години
Ако има някой който верва за хубавата елена и за измислиците на омир значи е добре да се лекува или да се образова война от време оно до наши дни че и в бъдеще се е водила и ще се води само и единствено за пара колкото до елена знам че е била от Спарта я прочетете какво пише ХЕРОДОТ за спартанците като ги женят колкото до гърците то стана ясно на цял свят че цивилизацията е тръгнала оттук дори златото на варненския некропол е добито в странджа а за хотница дето златото е на 15 000 г. как е
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе вие наред ли сте??!!!?????????намерили голям камък с 3 дупки и почнали да гадаят за мита и акцизи и войни....абе хоратова е просто камъкс 3 дупкиолеееееееееееееевие като в онзи виц на Слави, дето на един му откраднали кравата и той решил че е някой ***
76
2
 
14
 
! Отговори
мики маус преди 12 години
и обърнали котвата и отзад надпис : made in china
75
1
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Не си разбрал. Троянците са събирали мито, а не те да са плащали.
74
2
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Страшен си, брато. Каква Атина по времето на Троя? Атина е била село тогава. А за нивото на развитие на елинити по това време, разбери като прочетеш "Антигона". Ако имаш акъл и четеш "между редовете" ще разбереш колко са били "напреднали". Говорим за ранна епоха.И Троя наистина е контролирала Дарданелите, а не Босфора. Босфорът го е контролирало друго тракийско племе. Защото и троянците са били траки.
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Объркахме географиите и времената тука малко......... Дарданели преди Босфора *** се на едно място..... Обаче ко ше се врът троянците през тия протоци кат може легално да си перат към развитата Атина да потъргуват ? Сега остава да кажат че Атина е била по-слабо развита от някакви неизвестни градове по Черноморието дето са зимали митническа такса от жалките троенци ?
72
2
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 12 години
Дддааааа верно май тъка е но обаче остава въпроса къде се намират Дарданелите.... и не съ ли минава през Босфора на път за Черно море ?
71
2
 
4
 
! Отговори
Schutztaffel преди 12 години
Тия работи ги има на 100 километра от морето приятелче, на 200 метра надморска височина.
70
2
 
4
 
! Отговори
до 70 от 66 преди 12 години
Нали се правят и радиовъглеродни изследвания. Но те се отнасят само за органични вещества. Не е ли възможно по котвите да има остатъци от дърветата, за които пише, че са прекарвани през отворите. Нали потънали дървени кораби се запазват дълго време във вода. За микроорганизми не може да се говори - могат да се "заселят" по всяко време.
69
1
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 12 години
Бе, чел си, недочел си, обиждаш хората, а простия си ти. Радиоизотопното датиране на скали ще ти даде възрастта на скалата (40 милиона добре ли са ти, а може и 150, няма значение), а не възрастта на котвата. Правилно хората си питат как са разбрали в кое хилядолетие пр. Хр. са пробити тези дупки. Сега кой е *** и ***?
68
2
 
9
 
! Отговори
богнострокулум преди 12 години
Доказано е, че от троянци са положили основите на един град, който по късно владее почти целия известен по това време свят. Получил е името Вечният град ! Така че, колкото и да се дуят гърчолята, че са победили великата Троя, в деиствителност потомците на същата тази Троя са сложили край на елини и картагенци.
67
1
 
8
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
*** си ти. По нищо ни личи да е текла река. И там щеше някога да е бил най-големият водопод в Европа и пада в морето. Истинска красота, но няма следи от река.
66
7
 
3
 
! Отговори
Schsutzstaffel преди 12 години
на това място е текла река бе ***. Тия работи ги има на 100 километра от морето.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да попитам нещо, но не тия 90%, дето са се изказали под статията, а някой, който наистина разбира.В Каварна видях един каменен стълб, който се е използвал за завързване на кораби. Сега са същите, но стоманени. Не знам как се казва това нещо. Работата е там, че не е на брега, а горе на високото. Който е ходил по северното Черноморие знае, че от равното, горе, до морето има отвесни склонове по 50 - 60 метра. Някъде и повече. Където работехме геодезистите измериха от равнината до обекта 62 метра, а до морското ниво имаше поне още 10 - 15 метра. Какво прави това "вързало" там, след като не е местено? Дори и ледените шапки на полюсите да се стопят, пак водата няма да стигне на такава височина. Възможно ли е някога водата да е била толкова нависоко и къде се е дянала после? Пък и не говорим за геологически епохи, а време в което не само е имало хора, а е имало и корабоплаване.`Айде, сега казвайте.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама, тука пишат едни разбирачи...... И датировка може да се направи, разбира се. А, за Троянската война е предположение, но много на място. Или някой мисли, че наистина се водят десетгодишни войни заради една жена. И то дето избягала с първият срещнат. :))))