За българските туроператори настъпва кошмар

Ростуризъм: Не пращайте туристи в България без гаранции за връщане
Обновена: 14 сеп 2011 09:58 | 14 сеп 2011 09:45, Елка Василева
129
За българските туроператори настъпва кошмар
Снимка: Булфото

България бавно, но сигурно продължава да погребва туристическата си репутация, пише „Российская газета“.

Няма съмнения, че краят на летния сезон 2011 г. ще се превърне в кошмар за българските туроператори в началото на 2012 г., когато руснаците масово ще изберат други курорти, загърбвайки Златни пясъци, Слънчев бряг и хилядите останали хотели в цяла България. При това българите трябва да благодарят на самите себе си за запомнящата се антиреклама.

Още по темата

През последните пет дни всички руски медии започват и завършват новинарските си емисии с информация от България. Като от фронтовата линия всекидневно се съобщава колко още руснаци не могат да се върнат от почивка.

Първоначално „късметлиите“, които можаха да удължат с няколко часа пребиваването си в българските курорти, бяха над 600. След това числото започна да намалява.

Но много бавно, за да могат българските заинтересовани и официални лица с чиста съвест да заявят: направихме всичко възможно, така че пребивавалите в България руснаци да останат само с добри впечатления от почивката си.

С други думи, българските туроператори със сигурност няма да могат да разчитат през следващата година не само на онези, които денонощия бяха блокирани на летищата в Бургас и Варна, но и на техните познати и роднини, както и на десетки хиляди други руснаци, които почти седмица следят безобразието с етикет „произведено в България“.

Няма съмнение, че ако на мястото на гражданите на Русия бяха британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или поне за денонощие. А „братушките“ могат да почакат. Такава е народопсихологията на повечето българи, независимо какво казват официалните лица в София по този повод.

Всичко това със сигурност ще изплува в спомените на онези от руснаците, които през следващата година ще се замислят коя страна ще изберат, за да платят за качествена почивка.

Междувременно във вторник България продължаваше да бъде мястото на заточение на почти 200 руснаци. Преговорите между туроператора и авиокомпанията не дават никакви резултати. Bulgaria Air категорично отказва да изпълнява полети с клиенти на „Алма тур“ заради дълга от 3,6 милиона евро. Това се казва в съобщение на самата авиокомпания. Така че не е известно колко още ще продължи непланираният „отпуск“ на руските граждани в България.

Най-накрая българските власти реагираха достатъчно рязко. Във вторник главният прокурор на България Борис Велчев заяви: „Не става дума за спор между две фирми, а за репутацията на държавата“. Прокуратурата съобщи, че икономическата полиция прави проверка на двамата участници в скандала по подозрения в икономически злоупотреби, заключава „Российская газета“.

От своя страна руската федерална агенция за туризъм Ростуризъм заяви, че е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията Bulgaria Air по линия на туроператора Алма Тур.

"Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията „Алма Тур“ без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината", се казва в съобщение на сайта на Ростуризъм.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана „Алма Тур“ в единния федерален регистър на туроператорите, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се смееш ли, да плачеш ли... *** Тур да се разформирова и да пращат управляващияте я по затворите. Така де - някой дръпна няколко милиона, за сметка на репутацията на страната ни. А ние блеем като овце и плюем по руснаците. Че те какво са виновни? Че са си платили билетите ли? Или че са дошли да си харчат парите при нас? Жалка история. Пълен патос.
125
0
 
1
 
! Отговори
АгАТА до 126 преди 12 години
научи се да пишеш на български пикльоо, доколкото разбрах и ти си част от крадливите мутри, марш от българия ***.
124
3
 
2
 
! Отговори
DO TOIA AGATA 124 преди 12 години
KOI SME NIE I KOI STE VIE ......TUKA PLIUEM I PIKAEM KADETO TRIBVA I SME SI VAV DARZAVATA......NA TEBE KATO NE TI HARESVA SABIRAI SE I IZ4EZVAI....IASNO LI E FES....HAIDE SAS ZDRAVE
123
4
 
7
 
! Отговори
АгАТА преди 12 години
това е последния шамар на българските мутри, сигорно ще кажете пак ***, абе казвам ви в БГ само мутри и крадци, българина пак се напика в чинията от която яде. кажете пак турците са виновни нали най хубавото което правите е плюене. айде със здраве...
122
4
 
7
 
! Отговори
гной преди 12 години
Много ми е хубаво даже, току що се върнах от Гърция, изезе ми 2 пъти по-скъпо, за сметка на това обаче изкарах поне 10 пъти по-готина почивка от тази в бетонните кенефистанските катакомби по морето, мисля повече да не правя грешката да ходя на "почивка" в прекрасната родина. Абсолютно си заслужава разликата в цената на фона на това което получавам тук и там.
121
3
 
8
 
! Отговори
стига сте спорили преди 12 години
кой нормален ходи на море в бг? ситуацията тук изглежда така:- обърнал се да се полюбува на морето и ... му откраднали чантата и парите...- дали му фалшиф ваучер за почивка ...- по плажа дебнат джепчии ...- риск да попаднете на хотел пълен с мутри ...- понятието категория на хотел е като пожелание ...- презастоени курорти ...- а, за малко да пропусна - върховен all-inclusive с риск от менте алкохол или скапана храна
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам само какъв трябва да си, за да напишеш такава злостна статия, която представя собствената ти родина в лоша светлина. Може да е станал гаф, но адекватната реакция не е да се псуваме взаимно, а да намерим начин да излезем от ситуацията без да се излагаме повече. Някои доста се радват, че руските туристи може да не се върнат, но не се замислят за приходите от туризма и всички хора, които работят в тази сфера.
119
0
 
20
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Турските комшии могат само да ви благодарят за подарените клиенти!
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И пак всичко е на наш гръб. И пак заради алчността на един единствен човек.
117
2
 
17
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Еми така е като фирмите са на мутри! Нека фалират тяханата мама крадлива, но лошото е че руснаците ще останат с лоши отношения от братска България!
116
1
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Картите са на масата...едата е турска, другата ***, третата европейска, а четвъртата руска...и не е трудно да се познае кой коя карта ще разиграе за наивниците пред изборите...!!!
115
2
 
17
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Нека нека. Един турист да не дойде повече. Като всичките хотели и туроператори са на синчета на едновремешните кадри от ДС и приближените им ... така ще е. И на мутряги дето се подписват с кръстче. Един да не стъпи дано. И без това държавата не печели нищо от тях ... ддс-то им 9% ... укриват печалби за милиони ... и за кво ... да се оправят ...
114
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази история много намирисва. Може би това е начин да се ликвидират малките фирми на почтените хора, за да останат мутренските. Достатъчно е да изискат някакъв огромен гаранционен фонд. Така направиха в Русия, ако не се лъжа. Да не забравяме кому действително принадлежат двете спорещи фирми. Надали са станали големи, като са заложили апартаментите си.
113
0
 
10
 
! Отговори
lisygera преди 12 години
Е вече не е най успешната...
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 105"Алма Тур - БГ АД е една от най-големите и успешни туроператорски фирми в България, специализирана във вътрешния и международен туризъм"
111
0
 
4
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 108 ..ми и аз се чудя изобщо ти ходил ли си там, в турция 98% е пазарлък. Можеш да смъкнеш м-у 25 и 50% от цената стига да си настоятелен и нахален. Иначе съм съгласен с теб - определено не е място, където бих почивал...
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадат насекъде. Във Верона чак като и поисках бележка се сети, че ми е таксувала една голяма бира повече.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един заземи колата, друг е изми с маркуча и една гъба...------------- Абе, какво значи това "един Е изми"? "Е" е глагол. Какво значи да бъдеш "изми"? Защо си такъв пълен ***, казва се "един Я изми".
108
1
 
38
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Само като знам,че като не ходя на морето в България,мутрите и олигарсите виждат зор в изплащането на хотелите построени с краденото-направо си почивам идеално.Когато банките им ги вземат-направо е по-хубаво от секс.А когато се самоубият или някой ги утрепе-направо братче ,,нирвана".Божията справедливост и воля!,,Дай пари за паркинг,дай пари за шезлонг,ъ-ъ-ъ-ъ...Вашите картофи със сирене ли бяха?....Какво бяхте поръчали ,че колегата нещо му е станало"Глад за вас,селяни мръсни некъдърни!Аре,чао!
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой от превъзнасящите турците ходил ли е скоро в Истанбул? Там по един туристически маршрут дюнер се продаваше на различна цена на четиримата българи от групата, при това наредени един след друг на опашката. Наистина мазно ти се усмихват и се правят, че не разбират въпроса. В едно заведение за бързо хранене за поръчка за 16 евра донесоха нещо, което не си поръчал и не струва толкова, но те те убеждават, че ти нещо не си разбрал. Разбира се, с неизменната мазна усмивка.