Как и за какво даряват българите

Предпочитат SMS-и или директно на човек
13 окт 2011 14:54,
19
Как и за какво даряват българите
Снимка: Dnes.bg

Българите предпочитат да даряват директно на човек, който има нужда, или чрез SMS-и. 

Те избягват даренията по банков път, най-често подкрепят социални и здравни каузи, а основната причина да правят дарения е конкретното предназначение на средствата.

Това показват данните от проучване на Българския дарителски форум, изготвено от институт „Отворено общество“ за нагласите през миналата година.

От посочените 13 механизма за дарение най-слабо предпочитани остават даренията по банков път – малко под 4% избират именно този начин да дарят.

Купуването на стоки, обвързани с кауза или организация, избират малко над 12% от отговорилите.

Малко над 13% от хората, участвали в проучването, са били доброволци на гражданска организация или са подпомагали човек в нужда.

Продажбата на благотворителни картички в името на кауза или организация все още е сравнително разпространена практика на дарения – ползват я малко над 20%.

Най-висок процент даряват директно на човек в нужда (37,8), а също така чрез SMS-и за кауза или организация – 35%.

Най-предпочитаните сфери за дарение остават социални и здравни области и каузи – общо над 50% от отговорилите са направили именно подобни дарения (за хора в неравностойно положение, социалнослаби, възрастни, хора с увреждания, лечение на деца и закупуване на медицинска апаратура). 

Далече по-назад в каузите, избирани от българите, остават образованието (1,4), културата и изкуството, и защита на човешките права (под 1% е подкрепата за тях).

Хората, които даряват пари, най-често го правят със суми между 5 и 50 лв. – близо 47% от отговорилите, едва 4% отделят суми над 100 лв.

Като най-сериозна пречка пред дарителите запитаните отчитат лошото финансово състояние на българите (48,4), появата на некоректни лица и фирми с фиктивни нужди (26,7), и едва 3,5 посочват липсата на достатъчно данъчни облекчения като проблем пред желаещите да дарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: даряванебългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Jivejas v chujbina sus semeistvoto si ot niakoko godini.Redoven sponsor sum na blagotvoritelna organizatzia za borba s raka kojato se zanimava ne samo s nabirane na sredstva no i s izsledvania v tazi oblast.Darenieto koeto pravia e ejemesechno v maluk razmer.Skoro si idvame na pochivka v BG i shte napravia darenie na doma za siratzi v rodnia mi grad.
18
1
 
1
 
! Отговори
????????????? преди 12 години
аз на просяшката мафия не давам нищо!!!!!
17
1
 
2
 
! Отговори
НЕДОВОЛЕН преди 12 години
Българина е милозлив, винаги помага, но на тези смс вече народа не вярва, защото има злоопотреби, къжете колко пъти са правили шоу програми и винаги гласуваме и какво от това, много пари и накрая нищо. Често помагам винаги давам на хора които се нуждаят, има един болен пенсиониран по болест, редовно е пред блока и аз редовно му давам храна и дрехи и други също го правят. Преди давах на ***, но сега съм просто отвратен и не искам да дам.
16
2
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Моето *дарителство* е много скромно, но се случва честичко. Като ми стане жал за някого било на улицата, или на някоя опашка, или ровещ в кофата за *** - давам по нещо. Много се радвам като благославят мен или децата ми. /не съм богата/
15
7
 
6
 
! Отговори
мечка гризли преди 12 години
Българите са рядко-*** народ пушачи , който дава по 5лв и повече за цигари, но за да дари за някоя кауза или за децата без родители - все не му се намират излишни...Изключително ***, злобен, завистлив и тютюнопушещ народ е българският... Такова животно българин няма във света...
14
1
 
7
 
! Отговори
мафия преди 12 години
това отдавна трябва ще да стане ...тия гадове остава по чушките и доматите да пишат номерата на смс..........всички искат пари,а де не говори тия по операторите,могат да ти скъсат нервите със смс да гласуваш.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даряваме на училището, при това НЕ доброволно и от това училището НЕ става по-ново и хубаво! Пловдив
12
3
 
11
 
! Отговори
12 преди 12 години
Добре, че снимахте 100 лв на цело. Аз досега не бех виждал как изглеждат. Иначе ако имах 100 лв. на цело щех да ги дара за кампанията на ПП "ГЕРБ" и нейният превдодител Цецо, щото ми е много симпатичен човека. За тоя човек да беха дали право за президент да се издигне. Сега този с мининките раменца и свитата физиономия Плевнята нема да пуснем бюлетина. Ако дадат 100 лв. на цело мое и да размислим.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление Горсов направи вреда не само на своята лична дъщеря, а и на всички болни деца които след неговия случай ще имат нужда от помощ! Както виждаде никаква гаранция няма, че след като някой има болно дете парите ще отидат по предназначение.Освен това с даренията за конкретни деца има и друг проблем. Какво става като се съберат повече пари от нужните? Не е редно родителите да могат да ги харчат за себе си, а в същото време други деца да имат нужда!
10
5
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Кое му е парадоксалното ? Истинските лекари, учени, инженери, учители отдавна не са в България. Кое е парадоксалното лекарите в България сами работят за уважението с което се ползват от нормалните си пациенти.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"готов да обругае лекаря си,който е до него всеки момент,почти на часа(минутата),за жълти стотинки"Това не е вярно, лекарите в България не са до пациентите си в никой момент още повече на часа или на минутата, да не ти казвам личните лекари какви парички взимат и то не за да са лекари, а за да раздават разни талончета за преглед при специалист. Нека си кажем истината, такава каквато си е.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата трябва да направи една публична фондация, която да се отчита с всички фактури в интернет за да има някакво доверие от дарителите!
7
2
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Дарявам лично и на познат. Никакви СМС-и ,никакви банки , никакви касички поставени някъде си! Прекалено много взимат банките и операторите. Също и много мошеници има ,в тях броя и тези с действително болно дете или възрастен ,но използват парите не за лечение ,а за ежедневните си нужди. За Горсов - бащата на Мануела няма нужда да казвам нищо.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз дарявам само на честни хора като Горсов, които е сигурно, че ще опълзотворят парите!
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българинът много обича да дарява пари за лечение на деца в чужбина(тоест,за чужди болници и лекари),и то стотици хиляди ЕВРО.Тези суми ги приема за нормални,и не поставя под въпрос,че една сложна операция струва точно толкова.Да,точно толкова струва,по целия свят,защото този труд се цени и уважава навсякъде по света!Обаче в същото време е готов да обругае лекаря си,който е до него всеки момент,почти на часа(минутата),за жълти стотинки.Парадокс,нали?
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СМС не пращам, след като знам, че при цена на съобщението 1,20 лева, за дарение отиват 0,20 лева, а левчето го прибира държавата и мобилния оператор.
3
5
 
10
 
! Отговори
Росен Иванов преди 12 години
аз дарявам само на конкретен човек в нужда, след като внимателно го опознаядарявал съм така няколко пъти по 100-200 лева на стоки, картички, кампании, организации - не вярвам
2
7
 
4
 
! Отговори
az преди 12 години
за съжаление почти никой не се интересува от дарения в бг. онсовно се правят се само по някой по-голям празник. тук живота и здравето на непознатия не струва и 5 лв.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде забравихте МВР. За българите най-предпочитано за дарение е ведомството на Цецко, а не го виждам в класациятам. Може би МВР се крие някъде в групата на социоалнослабите.