25% съкращения в армията до юли 2012

Така МО ще компенсира намаления си бюджет
Обновена: 26 окт 2011 21:30 | 26 окт 2011 21:29,
241
25% съкращения в армията до юли 2012
Снимка: Архив Булфото

“Около 20-25% от предвидените за освобождаване до края на 2014 г. военнослужещи в Българската армия ще бъдат съкратени към 1 юли 2012 г.”

Това ще е основният механизъм, с който Министерството на отбраната ще компенсира намаления бюджет с 10 млн. лв. догодина, обясни министър Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

„Ние очаквахме още през 2012 г. да се изпълни онова изискване средно годишно 1,5% от БВП да отидат за отбрана. Но това не може да се установи през тази година“, не скри разочарованието си Ангелов.

“Плановете на Министерството с оглед намаления бюджет за догодина ще претърпят промяна, но само по отношение на срокове, а не на идеи и на принципи”, обясни министърът.

Той допълни, че през юли 2012 г. бойните поделения на Българската армия ще се преструктурират.

Можем да се справим, не е някакъв проблем и ще имаме възможност да маневрираме, оптимистично заяви министърът.

И за да го подчертае, обяви, че днес по време на Съвета по отбрана ще бъде разгледана методиката за допълнително материално стимулиране.

„И такова ще има през ноември в размер в зависимост от икономиите във фонда „Работна заплата“ тази година“, обяви Ангелов.

В Министерството на отбраната и Българската армия единствени не са получавали бонуси за тези две години и половина и е дошло време да „получат своето” като резултат от тяхната дейност, защити позицията си министърът.

Инвестиционният проект за купуване на 8 многоцелеви изтребителя също ще бъде подготвен и представен пред МС в началото на следващата година, допълни Ангелов.

“При липса на капитал 2012 година, когато трябва да стартира цялата процедура, аз нямам право да откривам такава процедура“, заяви министърът и уточни, че за да стане това, трябва да има гаранции, че ще получи обещаното по закон финансиране на МО.

Освен това до края на годината ще е готов и планът на Министерството за по-нататъшното участие на въоръжените ни сили в мисията на ИСАФ в Афганистан. След това ще бъде представен за одобрение на МС.

„Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос“, заяви Ангелов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
32
 
! Отговори
djoniee преди 11 години
През пролетта на 2010 се махнах от армията, след 17г служба. Махнах се заради дивотиите които предполагах да се случат занапред благодарение на тия А.А , Б.Б и Ц.Ц. Сега вече съм на хиляди км. и с болка виждам, че прогнозите ми се оказаха вярни. Мъка ми е - но това е положението, и моя съвет към тези които са в армията да си помислят добре дали си заслужава да търпят да ги разиграват-защото това няма да е последния удар по армията.Големия Враг на армията не е в Афганистан,той е в МО- и се казва
210
2
 
31
 
! Отговори
andon преди 12 години
trqbva da se mahnem ot tazi skapana darjava,
209
1
 
32
 
! Отговори
andon преди 12 години
anio nete li sarbi gazqgata
208
1
 
34
 
! Отговори
az преди 12 години
ne sme glasuvali za boiko za6toto znaehme kakvo 6te stane celta mu e nas da ni mahne a da oveli4i policiqta
207
1
 
39
 
! Отговори
Гадняра преди 12 години
ЛЕЛЕ,аз не знаех ,че имаме армия....а те даже я съкращават-феноменални са тия
206
1
 
39
 
! Отговори
kalitko преди 12 години
Тоя дядка с памперса да си ходи и да престане да лиже *** на шефа си.Един министър , който не може да се аргументира и да защити министерството си и за това , че не иска пари да го поставят в графа успешен министър трябва да си ходи.
205
4
 
34
 
! Отговори
недко преди 12 години
понеже армията гласува за Бате бойко, айде сега му целувайте ръка
204
1
 
37
 
! Отговори
иван преди 12 години
Ние сме единствената държава в света в която полицията е три пъти повече от армията.В други държави има военна хунта, а в нашата полицейска хунта.
203
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20000 военни и 120000 милиционери открийте разликите
202
2
 
38
 
! Отговори
Веско Маринов преди 12 години
Не ни трябва армия щом "Нашата полиция ни пази" :)
201
3
 
34
 
! Отговори
танкист преди 12 години
оня ден слушам дянков, 7 милиона за армия и полиция надолу, от там се почна и до днес станаха 10 милиона за армията и естественно 25% от кадровите аут, еми кажете си го направо ,ч е ви е страх да има армия и поръчката е да я унищожат, интерсно що не уволняват полицай, не ,ч е вършат нещо де, те и военните толкоз ама поне гасят пожари помагат при бедствия а синьо дрешковците само мятат крак по царигратско когато идва някой *** при бокича и ревът ,ч е нямат кинти. та така нашата полиция ни е.
200
3
 
33
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Не се косете, от вчера започва реформа и в немската армия. Вчера цял ден го тръбяха по радиата. Те сега са около 170 хиляди, но до няколко месеца 20 хиляди военни се съкращават и около 30 гарнизона се затварят.
199
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че, кой е луд да окупира държава и население с толкова много проблеми - икономически, политически,социални... Можете ли да си представите колко десетки милиарда - в долари или евро - ще трябва да трябва да инвистира за да възтанови промишленоста, производството, селското стопанство, здравеопазването, инфраструктурата..., да се пребори с корупцията ни и то при тази глобална финансова криза? Съмнявям се, лудите или се издавиха в морето или хванаха гората. ))))))))))))
198
1
 
38
 
! Отговори
Йовчо преди 12 години
С тези бързи темпове и високи проценти на съкращения, да не се наложи последния войник да го делят на части?
197
1
 
37
 
! Отговори
...... преди 12 години
Армията я съкратиха преди доста време-това сега не е армия ........
196
1
 
32
 
! Отговори
Анонимният кандидат преди 12 години
Изберете мен и ви гарантирам, че проблемите с бюджета на армията ще бъда решени не със съкращение на състава, а с 25% съкращение на РОМИТУ. Даже може да се влеят средства за закупуване на нова техника.
195
1
 
42
 
! Отговори
Жик-Так преди 12 години
За какво ни е Армия като си имаме Батман
194
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Накрая само Аню Ангелов ще остане. Но нищо -и сам войнът е войн.
193
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що пребоядисаха BMWтата? Каква ударна сила бяха само. Със екипажи от абитюрентки всяка вражеска армия само като ги види моментално би свалила гащите.
192
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що не вземат накрая да съкратят цялото министврство ? че както е тръгнало ще стане като в оня виц "вие що имате министертво на корабоплаването като си нямате море ? - а вие що имате военно министерство като нямате войска ?