25% съкращения в армията до юли 2012

Така МО ще компенсира намаления си бюджет
Обновена: 26 окт 2011 21:30 | 26 окт 2011 21:29,
241
25% съкращения в армията до юли 2012
Снимка: Архив Булфото

“Около 20-25% от предвидените за освобождаване до края на 2014 г. военнослужещи в Българската армия ще бъдат съкратени към 1 юли 2012 г.”

Това ще е основният механизъм, с който Министерството на отбраната ще компенсира намаления бюджет с 10 млн. лв. догодина, обясни министър Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

„Ние очаквахме още през 2012 г. да се изпълни онова изискване средно годишно 1,5% от БВП да отидат за отбрана. Но това не може да се установи през тази година“, не скри разочарованието си Ангелов.

“Плановете на Министерството с оглед намаления бюджет за догодина ще претърпят промяна, но само по отношение на срокове, а не на идеи и на принципи”, обясни министърът.

Той допълни, че през юли 2012 г. бойните поделения на Българската армия ще се преструктурират.

Можем да се справим, не е някакъв проблем и ще имаме възможност да маневрираме, оптимистично заяви министърът.

И за да го подчертае, обяви, че днес по време на Съвета по отбрана ще бъде разгледана методиката за допълнително материално стимулиране.

„И такова ще има през ноември в размер в зависимост от икономиите във фонда „Работна заплата“ тази година“, обяви Ангелов.

В Министерството на отбраната и Българската армия единствени не са получавали бонуси за тези две години и половина и е дошло време да „получат своето” като резултат от тяхната дейност, защити позицията си министърът.

Инвестиционният проект за купуване на 8 многоцелеви изтребителя също ще бъде подготвен и представен пред МС в началото на следващата година, допълни Ангелов.

“При липса на капитал 2012 година, когато трябва да стартира цялата процедура, аз нямам право да откривам такава процедура“, заяви министърът и уточни, че за да стане това, трябва да има гаранции, че ще получи обещаното по закон финансиране на МО.

Освен това до края на годината ще е готов и планът на Министерството за по-нататъшното участие на въоръжените ни сили в мисията на ИСАФ в Афганистан. След това ще бъде представен за одобрение на МС.

„Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос“, заяви Ангелов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.