Протест на учените в Деня на народните будители

Недоволни са от орязването на парите за БАН
Обновена: 1 ное 2011 11:45 | 1 ное 2011 07:23,
56
Протест на учените в Деня на народните будители
Снимка: Архив, Булфото

Днес е Денят на народните будители.

Посветен е на делото на просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на българите, тяхното самосъзнание и морал.

Днешният празник ще мине под знака на протест на учените от БАН. Те са недоволни от Бюджет 2012, в който за институцията са отделени 54,7 млн. лв. Големият порблем е заявката на финансовия министър за орязване на средствата им и през 2013 г.

Още по темата

В знак на протест срещу липсата на пари за наука те ще излязат тази вечер на бдение със свещи. Протестът им започва в 18,00 часа пред Централната сграда на БАН на пл. „Народно събрание“.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив, а от 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник.

През 1945 г. празникът е забранен. Честването му се възобновява през 1992 г., когато 36-ото
Народно събрание го обявява официално за Ден на народните будители.

Сред най-популярните български народни будители са Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
алекс преди 12 години
не знам какви реформи бълнувате, но БАН от една година прави реформи и Игнатов вес не е доволен. искаше структурни промени- нправиха структурни промени - не е доволен. Направиха - одит - не го прина. наприха нов одит. сега пък Игнатов иска да се съобразяват с оценките от първия одит. И той не знае какво иска. по въпроса за реформата - След реформиет БАН има устав според който ръковидтелите имат право само на два мандата - нещо което не може да се каже за кметовете и премиерите ни.
51
1
 
1
 
! Отговори
димитрова преди 12 години
подкрепям протеста им! върнахме се 100 г.назад - дори повече, защото тогава са се откривали училища, а сега всичко се закрива - свършиха предприятията за закриване, продължават с училищата, ..... ,реституират се имоти , използвани от образователни институции... А Варна била кандидат за европейска столица на културата! Поклон пред стоицизма на учените! Те действително в днешния ден са нашите будители! подкрепям Ви!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дали сред учените ще има "интелектуалци", може и да има, може и да няма, те първо да станат учени, после да се опитат да бъдат и интелектуалци, но докато са световно неизвестни повечето, няма как да стане това
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН не е място за интелигенти, а за учени
48
2
 
0
 
! Отговори
Мисля преди 12 години
В България няма интелигенция в смисъла на тази дума.Това не са втръсналите едни и същи в писма с вездесъщата на всяко гърне мерудия Нешка Робева, вече и избори коментира, Светлин Русев, Вежди Рашидов и др., по-тъжният и от Тотю Младенов Стефан Цанев и пророкът Недялко Йорданов, приятел на всички власти.Истинските интелигенти не се интересуват от товакакви са и не чакат някой да- те са!И не се крият под нечие управленско крило.БАН да се реформира в съвременна структура с ясни цели!
47
1
 
3
 
! Отговори
dr.oh... преди 12 години
za kakvi akademici,u4eni,profesori,buditeli moje da stava duma tuk,deto vsi4ko e po vtoriq na4in,sas vrazki,sas podmazvane,sas imitirane na deinost....sas bai tosho si zamina ne samo soca ,no i vsi4ko ostanalo
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
slagat minusi,shto istinata boli
45
3
 
2
 
! Отговори
dr.oh boli преди 12 години
ima 4asten sektor ,tam opitaite shtom ne vi haresva v udobnite kancelarii,laboratorii,kabineti,ma tam trebva da se ba4ka zdravo i mnogo ne plashtat ,shtot im derat kojata s danaci i taksi ,za da ima za takiva nedovolni darjavni slujiteli...
44
4
 
3
 
! Отговори
doktor.oh boli преди 12 години
nqma da se umorq da povtarqm,ako ne vi haresva napusnete ,nikoi zorlem ne vi darji tamama tam e toplo ima vakanciiki,ima dalavera ....
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тц тц, 40, ти в БАН ли работиш?
42
3
 
6
 
! Отговори
alex преди 12 години
До SS: Вярно е, но причината е и в студентите. В манталитета им.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ ИМ ТРЯБВАЛ БАН САМО ОВЦИ ВИ ТРЯБВАТ И МЕРЦЕДЕСИ .. АМА ПАРИ НЯМАТЕ И ЗА ТРАБАНТ НЕЩАСТНИЦИ
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ ОВЧАРИ ВСИЧКИТЕ СТЕ ЗА ЛАГЕРИ ДА ЛЕЕТЕ БЕТОН НА РЕАКТОРИТЕ НА БЕЛЕНЕ ГНУСНА ***
39
5
 
11
 
! Отговори
SS до [#37] преди 12 години
Университетите са загубена кауза - в тях отдавна никаква смислена наука не се прави, и нищо не излиза, само безсмислено даскалуване на ниво като в миналия век и халтура. Малкото читаво, което има там, рано или късно се отправя на запад. Нивото пада неудържимо и безвъзвратно, за съжаление
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Росене, не сравнявай БАН с будителите моля те. Грях ти на душата. БАН е псевдо интелигенция. Истинският интелигент не се тупа в гърдите колко е умен и не презира обикновените хора- "овчиците". Умните хора отдавна ги изгониха от БАН. А който наистина иска да промени нещо просто го ликвидират. Истинските водачи на Българския протест НЯМА да излязат от някой институт на БАН.
37
6
 
6
 
! Отговори
alex преди 12 години
До 36: Абсолютно си прав. Само искам да допълня, че в нашите университети са най-големите мързели и най-незаинтересованите студенти, както и турците, които никой не ги приема никъде другаде.
36
0
 
15
 
! Отговори
SS до [#26] преди 12 години
А като е толкова зле перспективата за можещите и младите, а искате да я има науката в България, какво предприемате за подобряване на положението? Май - нищо. Ходите като овце след ръководителите си, и чакате нещо да се получи. Ама интересите са ви коренно различни, ако не сте го разбрали... :)
35
2
 
7
 
! Отговори
turbosmile преди 12 години
Защо вместо факли не носят ТИКВЕНИ фенери? Нали е HALLOWEEN, пардон, исках да кажа BOKO-WIN или май е все тая.
34
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 12 години
до [#22]Отговорът на въпроса защо се дава на мин. съвет 7 мил. лв. повече държавна субсидия е:за да вземат по-големи бонуси (раздавани на всеки 3 месеца) и ДМС накрая на годината...
33
3
 
11
 
! Отговори
POCEH преди 12 години
32, я кажи смирението до къде води, до ***, в която си се сврял. Нали за това се казват "будители", защото са се мъчели да събодят овчедушните душички, като тебе