В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
физик в БАН преди 12 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?
191
1
 
7
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Тея кого плашат бе,червени сурикати,като го надянали това въже защо не карат до край ако са мъже да увиснат на него, вместо да плашат да вземат да поработят малко и да докажат че дипломите им от соц. времето не са подарени за заслуги към партията им БКП. Навлеци какви заслуги и в какви области имат тези учени бе,защо не ревяха при комуните ами сега когато кранчето за цоцане е затворено, я никакви пари на тези ***,като са толкова учени да бегат на Запад да ги оценяват там.
190
1
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 12 години
Допреди няколко години бях ст.н.с., така че проблемът ми е познат. Първо отстранете тази рептилия Съботинов, който не върши никаква работа , а само плаче за повече пари.Направете същото и с централното ръководство на БАН, където са кацнали над канчето остатъци от соц-времето и цицат пари, водейки се на работа поне на 3 щата. Сетне проверете какво правят вашите шефове, повечето от които са по на 72-75 години и отдвна са преминали зенита на славата си, ако действително са имали такава. Проверете и колко безсмислени научни институти има ще се окажат не по-малко от 25-30%. След като отстраните тези проблеми вече можете да говорите за по-големи заплати. Мин.Игнатов няма да ви реши тези проблеми, защото и той е същата мишка като изброените шефове. От египтолог, пожарникар и спортист като Цецо акъл и помощ не очаквайте, те първо не знаят какво е наука и как се твори. Да ви подскажа: само Правни институти към БАН има 4 броя, които нищо не вършат, но над 200 човека разхождат крачолите и роклите; същото е и с българистите. Да говорим ли,че немалко от ст.н.с. работят като преподаватели в софийските и провинциалните ВУЗ-ове, в БАН се водят на половин щат или обратното: на цял щат в БАН и половин щат във ВУЗ и идват на работа за аванс и заплата!
189
2
 
3
 
! Отговори
Минаващ преди 12 години
И върви разпъвай телескопа на Рожен да съзерцаваш Космоса, за там не ти трябват много мангизи.
188
0
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 12 години
188, ако трябва да избирам по време на криза дали да увелича мизерните детски на майките или да почеша егото на Феодалните, можеш да не се съмняваш в избора ми. На война като на война!
187
1
 
2
 
! Отговори
до 188 преди 12 години
сапьори от БАН... хахахааа... космонавтите в космоса ги прати сесесерето, а пък за космическите изследвания - да , станахме за смях с "контактьорите" от БАН, дето изследвали житните кръгове по света. а за разкопките на Перперикон в чужди специалисти изказват мнение, че били използвани варварски методи.
186
3
 
2
 
! Отговори
Мистър Х преди 12 години
пак опираме към въпроса за постиженията. БАн има института за космичесик изследвания, който активно изучава Космоса. В космоса са пратени двама български космовнати. БАН праща специалисит - сапьори, във войската да режат мините. БАн прави прогонозиет за времето. Бан има археологичесик институт, който е единственият институт оценен с ААА, и който активно участва в изграждането на пътищата ни. БАН етнографски и исторически институт чрез които съхранява своето минало.
185
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
към 184 Голяма част от можещите вече са в частния сектор и изкрават добри пари по европейски проекти, тъй като те и преди са били можещи но държавата им е пречела докато са били в БАН.тия които останаха се мъчат да направят нещо полезно за тая скапана държава, дето не ги ще, но те от ден на ден са все по-малко.
184
3
 
2
 
! Отговори
жаго преди 12 години
тука разпускам , батко . в моя сектор , трябва да учиш 10 години , за да правиш сделки . 10 минути ми стигат, по един час на ден, останалото време пия кафе и душкам колежките .10 души да се потят като гламави, нищо няма да направят . Между другото , в БАН всичко - кабинети, телефони, коли, се използува за далавера , въртят си с вашите пари дребни далаверки, а вие ги осигурявате . Аз поне, издържам 3-*** пенсионера с моите осигуровки .Тъй че може да се сетите да кажете оная дума - "благодаря ти"
183
0
 
0
 
! Отговори
до 184 преди 12 години
Ако написаното от теб беше истина, не би си дал труда да драскаш по форумите :) Хич не се мъчи да манипулираш, платен драскачо! Или прехвалената ти 'фирма' е всъщност нечия партийна централа, а?
182
6
 
2
 
! Отговори
жаго преди 12 години
ами елате в частния сектор . Аз изкарах днес на фирмата 75 000 лв и ще взема 3 % , - 2100 чисто само за днес , + основната ми заплатага ми е 1800 чисто . Ама тия като ги гледам, и 10 лева не могат да изработят за година .
181
2
 
2
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Ако е вярно изнесеното от 175-ти, си е истинско безобразие. Да се оставят младите учени, като има по един с по-голям опит, всичко друго - вън. БАН не е "социални грижи", за да си отглежда на изживяване пенсионерите. Пенсионерка съм, но също искам повече пари. Но когато ми дойде времето, изобщо не чаках да ме изгонят, сама си тръгнах,защото за моето място чакаха 2-3 млади жени. Живея с това,което имам. Авантата свърши, г-да учени.
180
2
 
7
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Правилно Дянков е казавл, че 1/3 от парите са на държавата, останалите 2/3 да си ги спечелят сами. Има 7 млрд евра, които ЕС отпуска за академиите в Европа, стига да направиш необходимото, за да си получиш европарите. В БАН се говори, че има много хора и то над пенсионна възраст, които стоят с години без да свършат нещо съществено. на всичкото отгоре на 1 учен се падали 1,5 обслужващ персонал. Не може да има такова разхищение и да се реве за пари.
179
3
 
1
 
! Отговори
viden преди 12 години
eh, kato sa se svar6ili bg u4enite , da spirat parite - logi4no e...
178
6
 
9
 
! Отговори
От кухнята преди 12 години
Ако знаете що паплачса в този БАН а има хора, който са изкарали животът си там без да открият нищо смисленно. А системата им е тотално закостеняла - лъвския пай за старите кучета а младите мръзнат по лабораториите и чакат да станат стари кучета..... няма оправия..
177
2
 
3
 
! Отговори
Миуен Цепков преди 12 години
предлагам най-накрая да им ритнем столето на тия самозабравили се дървени професори , а с парите от тях да се подпомогнат българските майки
176
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много 'разбирачи от наука', бре, много нещо! Според тях БАН не работела (кои ли пък са тия 'разбирачи', че да дават оценки?) и затова трябвало да я закрият. Ами след като и правителството нищо не работи (това поне се вижда от всички), трябва ли и него да закрием? Пълно е с корумпирани чиновници и некадърни министри. Да го закрием, а?
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да съкратят персонала на 50% от тези, които не са учени и сме ок. Даже ще останат пари и за по-добри заплати.
174
0
 
4
 
! Отговори
проф.Чушкопеков преди 12 години
Лъчезар Филипов, заместник-директор на Института за космически изследвания към БАН е съобщил, че извънземни се намират навсякъде около нас, и ни наблюдават постоянно.Получих имейл с нова информация по странния случай на Лъчезар Филипов, пише *** Броснан в търсачката за блогове Technorati, цитиран от БГНЕС. Авторът припомня публикации от ноември 2009 на лондонските Daily Telegraph и Daily Mail, в които се говори за това че Лъчезар Филипов и екип учени от БАН са интервюирали няколко извънземни (не се съобщава по какъв начин) и че отговорите на техните въпроси били записани в житните кръгове. Според друго британско издание, Telegraph, академията издала доклад за тези случаи, но той трябва да се потърси онлайн. Намиращ се във Финикс радиоводещ за паранормалното Кевин Смит съобщава, че се свързал с Филипов по телефона малко след публикуването на статиите и българинът се съгласил да даде интервю, заявявайки, че е негов дълг да направи публични откритията на неговия екип. Тогава, казва Смит, добрият доктор спря да отговаря на мобилния си телефон. Изминаха дни на радиомълчание преди хърватски новинарски екип да получи разрешение да интервюира Филипов в сградата на БАН в София. Но 19-минутното интервю не е било използвано понеже, според журналистите, Филипов бил в нетрезво състояние. Смит заявява, че се сдобил с видеокопие на интервюто, което съдържало много близки планове на лицето на Филипов и, според мнението на Смит, Филипов страдал от безсъние. The Telegraph се позовава на неотдавнашен разгорещен дебат около ролята, правдоподобността и реформирането на БАН, така че може би съобщението на Филипов е единствено странно и дълбоко подвеждащ рекламен трик. Имейлът, който получих от Смит потвърждава, че той е изгледал цялото 19-минутно видео на опита за интервю на новинарския екип след като Филипов е бил обработван около 10 дни. Това видео, според Смит, никога не е било излъчвано от тях, но е поучително. В края на миналата година британски медии коментираха с ирония сензационното изявление на зам.-директора на Института за космически изследвания към БАН Лъчезар Филипов, че той и колегите му работели по разгадаването на символи, съобщавани им от извънземните. "На Земята тази страна е известна с евтините ски писти, черноморските курорти и гордата си славянска култура. По всичко личи обаче, че славата на България се простира извън нашата планета, писа лондонският Меtro. Коментирайки съобщението, че нашите учени анализирали 150 житни кръга, появили се в различни точки на света, които кръгове съдържали отговори на въпросите, зададени на космическите пришълци, изданието пита: "Един от тези въпроси трябваше да бъде: "А не се ли сетихте първо да се свържете с НАСА?". Историята беше отразена подробно и от Daily Telegraph и Daily Mail.
173
3
 
11
 
! Отговори
God преди 12 години
Първата стъпка с въжетата БАН са я предприели. Сега остава да направят и втората решителна стъпка да скочат от някое високо място и да ни освободят от нАучното си присъствие. БАН не е социален дом за старци. Когато покажат, че там се прави наука, тогава да искат пари за такава. В момента феодалите там ползват безплатно цялата техническа база за частни проекти, парите от които отиват във феодалните джобове, а не в БАН. Съботинов да не се прави на ощипана мома, а да си вкара ред в ***.