В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО ВИНАГИ ИЗТЪКВАТЕ В САЙТО ПРОБЛЕМА СЪС ЗАПЛАТИТЕ? Проблема не е това. Инстинският проблем е с инвестиции в науката! Това е проблема. България е малка и бедна, то трябва да се състезава с големи и богати държави. Това не е като да работиш в българския офис на международна компания и да си забравил, че си българин. Това е въпрос от национална важност. БАН работи за българската държава, това е. Университетите също работят за българската държава. Ако правителството не инвестира в държавата- кой
11
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Науката е една инвестиция, която се възвръща след години. В условията на криза, кое е по-важното? Здравето и изхранването на хората или научните изследвания на един институт? Аз съм висшист и инженер, но разбирам ситуацията в държавата и не мисля, че е редно да се отпускат грешни пари за дългосрочни инвестиции, които може би и няма да се реализират. Дянков е прав. Трябва да се приложи разпределено финансирате за академията. Ако бизнеса има нужда от разработки, нека плаща и спонсорира БАН.
10
9
 
21
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
ГЕРБ води към гибел само другари като теб, дето им издърпаха хранилката изпод мордите и сега квичите с изпедерастени гласчета до небесата. Но ние точно затова избрахме ГЕРБ. Край, свърши се вече вашата другари. Само глад и мор отсега за вас. Само ГЕРБ. Аз и всичките ми познати, а аз познавам много хора, мислят като мен.
9
5
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Ти си чисто луд, ама луд та дрънка...
8
9
 
29
 
! Отговори
BANner преди 12 години
Надяват въжетата защото не искат да приемат новия модел на работа, а именно да си потърсят и кандидатстват за проекти финансирани от Европа. Ей затова са с въжетата...вместо да висят по митинги да ходят да пишат проекти за да дойдат многото пари..просто е и по света така се издържат университетите!
7
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо си мислят че само за тях няма пари незнам ... Не живеем в Кувейт държавата е бедна има по-нуждаещи се от БАН ...
6
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко,закривай ги тези Гоцета бе.Само лапат пари,а нищо не правят.
5
15
 
22
 
! Отговори
учЕн от БАМ БАМ преди 12 години
ГЕРБ унищожава науката. Ние категорично можем да заявим, че отпуснатите 54 млн. лева абсолютно не стигат за синоптичната прогноза, която правим в БАМ БАМ. Това е всъщност единственото нещо с практично приложение за българския народ, но все пак какво са тези пари, за толкова сложно нещо като метеорологична прогноза?
4
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-да,хайде поведете народа към сваляне на това абсолютно неадекветно правителство,водещо държавата към гибел!!!
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ся да се обесят,защото файда от тях....йокХрантутници
2
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ЕС има 7 милиарда евро за които може да се кандидатсва с научни проекти, но готованците от БАН не искат да се конкурират с колегите си!
1
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вместо да надяват въжета, да се пробват да прочетат някоя нова книга, току им влезе нещо умно в главата, за това дали от там може да излезе нещо умно...