В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе, господа учени. вече има много начини да се докажете. че наистина сте учени. Защо непременно трябва да стоите по бюрата и да чакате държавата да ви даде някой лев ?
171
5
 
8
 
! Отговори
чукча преди 12 години
когато БАН се изчисти по естествен от път безброя "учени",с каквито беше пълна 50 години, но от тях не остана никаква следа в науката, а само безброй томове с уж наука,които стават само за претопяване, тогава ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ с истински учени,които няма да стачкуват за бюджет, а ще атакуват патентното ведомство да патентоват откритията си. вижте ги-това са клоуни,а не учени. нашите учени отдавна работят там ,където им е мястото, където раждат приноси и са платени отлично. тези тук не стават за нищо
170
0
 
2
 
! Отговори
Академик преди 12 години
Най-показателно за финансовото състояние на една институция е нейното фаянсово състояние.
169
2
 
7
 
! Отговори
4444 преди 12 години
какво искате да печели БАН от странични поръчки като няма такива.бизнесмените си внасят машини и технологии от запада и като искат да ги монтират те не тръгват защото са втора употреба.тогава търсят самозвани майстори и си късат после косите.защо не използват нашия научен потенциал.защото не им се дават кинти пък после двойно си плащат.БАН е нужен,но не на прости хора като Дянков и Борисов.
168
4
 
4
 
! Отговори
ДАВАМ АКЪЛ...! преди 12 години
Аз като ви разправям ,че щатът е жестоко ----РАЗДУТ ---,вие не вярвахте ,а сега ----НА УЧЕН ,ПО ЧИСТАЧКА И ПОЛОВИНА .....?Колко чистачки има в БАН ....?А по-нагоре сигурно ,на учен по две -ТРИ секретарки, и 10 помощнички .....?
167
1
 
4
 
! Отговори
До 160-ти преди 12 години
Да ти се.. на вица! Много е смешен! Неграмотнико, концлагер се пише ЗАЕДНО, спутникЪТ е подлог и се пише с пълен ЧЛЕН - да ти го покажа ли, за по-нагледно? Пише се инжЕнери. Та, нека неграмотници не се упражняват в драскачество! Не е лично - важи за всички като теб!
166
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Дянков! Стига сме хранили нефелни старци. Аз съм на 54год. и всеки ден се боря с реална конкуренция не само за оцеляване, а и за развитие на произвежданите продукти. Някой де е виждал продукт на БАН ? Има два-три института, които да преминат към съответните университети и БАН да се превърне в ПОЧЕТЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ за пенсионирани университетски преподаватели за раздумки. По Хайтов : Има ли пенсиониран орел или лисица? БАН се управлява от интелектуални бастуни
165
2
 
1
 
! Отговори
ИМАМ РОДНИНА 163... преди 12 години
....руски белогвардеец--женен за българка , мообилизиран от немците , бил в сибирски кон-лагер--ВЪРНАЛ СЕ ЖИВ В БЪЛГАРИЯ !ЗНАМ ,ТОЛКОВА ПОДРОБНАСТИ , ЧЕ "ЕДИН ДЕН НА ИВАН ДЕНИСОВИЧ"...Е САМО БЛЕДО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ТОВА, КОЕТО СЕ Е СЛУЧВАЛО ТАМ!Дори ел. стол за изтезание на конц-лагеристите е бил копие на американския!
164
6
 
4
 
! Отговори
за 164 преди 12 години
лентяите, а не лентяйте!!!! Научи се да пишеш, после критикувай! В БАН има кадърни специалисти. Ако имат финанси, ще има и напредък, толкова е просто. Стой с 300 лв. и прави открития.
163
5
 
6
 
! Отговори
за 161... преди 12 години
Нещо бъркаш--в България има технологии...но, те не са на БАН!Лентяйте в БАН--трябва да загинат!Ще останат тези, които са работещи, знаещи и можещи!АМАН ОТ..... "ДЪРЖАВНИ РЕНТИЕРИ"...НА СТАРИ ЛАВРИ!
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
160 'бахта в лъжеца.Тия инженери бегаха или бяха отвлечени много на запад.
161
4
 
10
 
! Отговори
misle6t преди 12 години
Простичък въпрос. Колко процента от великия нАучен потенциал на БАН говорят английски?
160
1
 
5
 
! Отговори
joe преди 12 години
***, няма нито едно научно звено в двета, което да не е финансирано от съжтветната държава, или от бизнеса, свързан с високите технологии. В БГ техтологии НЕМА значи остава държавата да се грижи, ама щом и тя не МОЕ да се грижи - БАН ЗАГИВА. няла нищо стряскащо - просто сме проста нация :o)))
159
8
 
6
 
! Отговори
Преди години ... преди 12 години
..когато пуснаха първия "Спутник" , се ширеше един виц:Спутника обикаля около Земята и Луната го заговаря, приятелски:--"Извините, Вьй говорите по руский...?"--"НАЙН"--отоваря спътника!За пояснение:Става въпрос , за пленените немски инжинери през войната, работили за руснаците в Сибирските комунистически конц-лагери!
158
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Игнатов е прав. БАН здравата папат народни парички - да ги питащ насреща какво има???
157
2
 
3
 
! Отговори
бан - бум преди 12 години
тия дето дращят от бан-аджийски компири ще изхвърчат първом!
156
2
 
3
 
! Отговори
до 147 преди 12 години
Ти си..... запъртък... точно така... ти си точно това - малко, ненужно и зловонно, създадено да бъде същество, но неуспяло още в зародиш, ти си крайно увреден, оскотял, и абсолютно безполезен както за себе си така и за околните, надявам се ползваш личен компютър, защото иначе би било много гнусно за другите, които го ползват след теб.А за комунистите, такива са били и *** и баща ти(ако ги знаеш кои са, че като ти гледам възпитанието май не знаеш) просто защото по тяхно време всички са били.
155
3
 
2
 
! Отговори
айдеее бум преди 12 години
къде сте точно, да ви донесем по едно столче, па след туй да го ритнем хахахахахахахаха :)))))))))
154
5
 
9
 
! Отговори
до 147 преди 12 години
А бе пръдльо... кой опъна асфалт, ток и телефон до сека колиба, бре? 99% от училищата и болниците са строени по времето на соца, ако не знаеш, а от 1989 г. само се закриват и продават! Това, дето 20 годи се окраде, па и още има тук-там за крадене, от кого и кога е добито? С какво, ако не с работа е правено, или запада ни го построи? Ла^йнар!Сега ми пейни за великата българска икономика и златния резерв по царско! Ходи гледай в "Изгубената България" малко снимки до 1944 г. от селата около София!
153
1
 
2
 
! Отговори
ЗА 150.. преди 12 години
"АХТУНГ ПАНЦЕР"...Е ПИСАНА ПРЕДИ ВОЙНАТА С РУСИЯ!ТИ ПРОСТО СИ ЧЕЛ , БЪЛГАРСКОТО ИЗДАНИЕ ...СЪС СЪЩОТО ИМЕ ПИСАНА ПО РУСКА ПОРЪЧКА!ТРУДНО ЩЕ ЗАБЛУДИШ ,НЯКОГО....!