В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
13
 
24
 
! Отговори
Тиква-Реформатор преди 12 години
Всички с IQ над 50 - в КОНЦЛАГЕР! Тази държава трябва да се управлява само от хора без коефициент на интелигентност т.е. от ГЕРБ!
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ламбо да не е поемал риск някой да му е опрял пистолет в главата и да го е карал насила *** и ппияницата му
130
8
 
11
 
! Отговори
Тиква-Реформатор преди 12 години
Тия археолозите разкопаха едни неща, дето сега се хваля с тях и се фукам пред тия дето ми викат "конграчулейшън", ама аз археолозите ще ги закопам, щото се правят на умни.А метеоролози на тая държава не и трябват - докато ме има времето ще е слънчево докато ме има -понеже аз съм СЛЪНЦЕ И СВЕТЯ!
129
19
 
15
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Аре сстига стези *** бе!Долу комунозаврите от БАН!!
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ко снадално има Ламбо да не е малък не знае ли че никой няма да ги избере бесепето сега Сталинишеф е виновен нали
127
1
 
6
 
! Отговори
Марк до 125 преди 12 години
Верно ли бе?!?!Баси кефа!!
126
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН е бизнес организация, която се занимава с отдаване на имоти под наем. Почти никаква наука не правят и не защото не им стигат парите, а защото не им стига желанието.
125
5
 
16
 
! Отговори
СКАНДАЛ В БСП преди 12 години
Скандал: Ламбo си иска парите, които му обещал СтанишевГрандиозен скандал се заформи в БСП, след като кандидатът за вицепрезидент на столетницата Стефан Данаилов си поискал парите, срещу които реши да вземе участие в изборите. Още преди месец стана ясно, че участието на Ламбо в президентската надпревара е спазарена срещу солидна сума, която да компенсира финансовите загуби, които ще претърпи като вице на Калфин, ако спре да се снима в продукцията Стъклен домОсвен това той отказал участие в два хитови италиански сериала за мафията. Сумата обаче била толкова космическа, че от Позитано се колебаели дълго дали да удовлетворят финансовите му претенции. Накрая обаче склонили, защото в крайна сметка било ясно, че Калфин не може да събере сам и половината от гласовете, които взе заради Данаилов. Оказа се, че офертата към Данаилов била за 250 000 лева и при загуба на изборите, и при спечелването им. Допълнителните споразумения към това били актьорът да се включи на по-късен етап в кампанията, когато приключат снимките на новия сезон на Стъклен дом, който започна вчера. Осведомени източници от Позитано твърдят още, че на Ламбо били обещани и самостоятелни предизборни обиколки, за да не бъде в сянката на мухльото, както актьорът нарича Калфин. Най-важното от споразумението между Данаилов и БСП е, че ако спечелят изборите, Данаилов ще напусне вицепрезидентския си пост, за да може да се занимава с доста по-доходоносната професия на актьор от своята категория. Още в понеделник след изборите Ламбо поискал от Станишев да си уредят сметките, но за негова изненада лидерът на социалистите му съобщил, че в момента не разполагат с тази сума, тъй като обръчът от фирми около БСП рязко се е оттеглил заради липсата на кметове на червените и слабото им присъствие в общинските съвети. Ламбо онемял от факта, че остава без пари, но след това е вдигнал грандиозен скандал на Позитано и гърленият му глас се чувал из всички коридори в партийната централа. След 20-минутната кавга всичко утихнало, което означава, че или Ламбо е получил уверение, че парите ще се намерят, или просто е приел факта, че родната му партия го е извозила, за да използва авторитета му само срещу неизпълнени обещания.
124
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едно от доказателствата, че БАН са ***:- не могат да си поискат по-голям бюджет :)
123
9
 
12
 
! Отговори
ТОА ПА ОТ 107 преди 12 години
ТИ ДА НЕ СИ ОТ БАН? "УНИЩОЖАВА ЛИ СЕ НИЩОТО?", ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА НАУЧНА ТЕМА. ПРЕДПОСЛЕДНАТА ПАК В БАН Е - "КОЛКО ПАРИ СТРУВА НИЩОТО?" ТА С ТАКАВА "ДЪЛБОКА" НАУКА СЕ ЗАНИМАВАТ ТАМ!!!
122
6
 
9
 
! Отговори
Тиква-Реформатор преди 12 години
Щом не е МОЛ или СПОРТНА ЗАЛА - няма нужда от него!
121
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Закривай училищата и даскалите също да ги изритаме на нас наука не ни трябва
120
1
 
7
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 100 Умният обича да се учи,глупакът да поучава - АП Чехов
119
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 12 години
До 110Щом казваш!!!
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в БАН са прости почти колкото футболисти, но не могат да ритат и като тях :) да не говорим, че и за Син Сити не стават, просто трябва да им се отнеме автономността и до се разчисти
117
9
 
7
 
! Отговори
Тиква-Реформатор преди 12 години
За к`во ви е култура и наука бе? Вижте ме мен - ни съм културен, ни съм учен - *** съм като продънена кофа, ама съм ДЕМОКРАТИЧЕН ДИКТАТОР, а жена ми си има банка!
116
5
 
7
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИЯ преди 12 години
ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАКРИЕ СРЕДНОТО ОБРЗОВАНИЕ!!!!НЕ НОСИ НИКАКВИ ПРИХОДИ!!!... много майки има за таковане в тая скапана държава...
115
0
 
0
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
Ами как ще схванеш като си *** като гьон
114
1
 
14
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Сещам се как в БГ се праеха платки и комп. компоненти, как произвеждахме и компютри, аз лично се сещам как от 1-ви клас работех на правец 8, после на правец 16, как Сендов и др. разработиха първите ЕИМ, как се правиха разработки на сплави, на лекарства(на много лекарства), сещам се за разработки на сортове, за цели системиза напояване, против градушки,разработки на текстил, на различни препарати,за най-добрите специалисти в медицината в БГ, и още много други,а ти сещаш ли се откъде са тези неща?
113
5
 
1
 
! Отговори
гробаря преди 12 години
Да пасат овцете като ИТ специалистите да ядат асфалт и филии с мас и да сеят картофи и тикви ко тръгнали като обесници с тез въжета.