В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Аню Цолов преди 12 години
ГЕРБ е мичтата на живота ми!
111
4
 
10
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Леле какви *** са се събрали в този сайт. Дай боже да с платени ГЕРбаджйски *** за тях ми е ясно. Който иска да види какво прави БАН да ходи на сайта има информация ама трябва да се чете незнам дали хората подкрепящи ГЕРБ го могат.Освен това има фундаментални науки от които пари не могат да се изкарат директно. Математика, Физика, История.Аз съм използвал помоща на хора от БАН (сеизмология ) Решиха ми за една седмица проблем над които производителите на една апратура неможаха.
110
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 12 години
до 104 Нещо не ти схванах мисълта...или ти нещо май май!
109
5
 
5
 
! Отговори
девизът на еБАН преди 12 години
Те ни лъжат ,че ни плащат...ние ги лъжем ,че работим! И те така...65 години!!!
108
3
 
10
 
! Отговори
Тиква-Реформатор преди 12 години
За к`во ви са култура и наука бе? Садете картофи!
107
2
 
9
 
! Отговори
Aнонимен 777 преди 12 години
Всички правителства във България след 89' са марионетни ( че и преди това, но това е друга тема), и обслужват чуждестранни интереси. Няма нищо чудно че се унищожава БАН, това е външна диктатура. Докато не се създадат независими медий, истински масови граждански общества, Българската политика ще бъде доминирана от предварително определени "кадри". Дезинформацията и взаимната омраза унищожава нашия народ. Нови актьори за стари роли... сагата продължава !@!
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ако трябва да дойдат турците да инвестират в българска наука.
105
1
 
5
 
! Отговори
До истината преди 12 години
Тъпчо, нали можеш да четеш?"Президентските избори бяха спечелени от протеже на премиера" и "властта на управляващата партия в България се удвои", коментира "Комерсант". Според вестника "това ще позволи на министър-председателя да заздрави контрола върху изпълнителната власт, включително във външната политика".
104
3
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Личи си че немислиш според всички професори аккадемици и тъй нататъ в света изобретатели ли са какво искаш да ти изобретят финансирай ги и може да постигнат нещо НАЛИ ВИЖДАШ ПАРИ ЗА НАУКА НЯМА търпели били лишения не виждаш ли че е 21 век кьорав ли си
103
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМИ ТЕ ПЪРВАТА КРАЧКА Е НАПРАВИХА, СЕГА ОСТАВА ДА ОБЕСЯТ ТЪРТЕИТЕ И ДА ОСТАНАТ ПЧЕЛИЧКИТЕ!!!
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета коментарите и какво ми прави впечетление:Магистрален строител на научен работник не вярва!*** магистралното строителство ще се свърши, а научните изследвания надали!Ще мине време и децата на тиквените глави ще искат нещо да учат *** ТЦ! Ще ходят тогава в чужбина сигурно и там ще останат че тука каво ще има? И милото БГ на тиквен бостан кръстосан от магистрали ще заприлича!
101
4
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 12 години
ГЕРБ - Грабим Европа Рушим България!
100
7
 
9
 
! Отговори
ДОКОГА, ЩЕ СЕ ДАВАТ. преди 12 години
ПАРИ, ЗА ХОРА , ИМИТИРАЩИ ..."НАУЧНА ДЕЙНОСТ"!!!В СТРАНАТА ИМА МАСА НЕРЕШЕНИ ТЕХНОЛОГИЧНИ, ЕНЕРГИЙНИ И БИОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА, КОИТО ЧАКАТ НЯКОЙ ДА СЕ ЗАХВАНЕ С ТЯХ! РЕШАВАНЕТО ИМ ----СТРУВА ПАРИ!СКЛЮЧВАЙТЕ ДОГОВОРИ .....И ПАРИТЕ СА ВИ ОСИГУРЕНИ !ХАЙДЕ, СТИГА С ТИЯ МЕРАЦИ-----ВСИЧКО ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА --НАГОТОВО!!...И АЗ ИСКАМ ТАКА---АМА НЕМА.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
99
5
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 12 години
Това е ГЕНОЦИД над културата, над науката, над образованието, над здравеопазването и над Българския народ! Но така е, като сте (сме) избрали да ни управляват безмозъчни мутри, физкултурници, ***, и индивиди, които вземто мозък имат мускули в междоушното си пространство! Бог да пази България от тия *** бездария!
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГРОБ-арите на всички ни надянаха въжетата.Но плебса и *** ги избраха.
97
3
 
1
 
! Отговори
истината преди 12 години
"Фигаро" за Плевнелиев: Един българин, който мисли като германец С победата на кандидата на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев на президентските избори в България консерваторите съсредоточават в ръцете си двата най-важни държавни поста, пише френският вестник "Фигаро". 47-годишният дискретен и сговорчив бизнесмен Плевнелиев оправда надеждите, възложени му от премиера Бойко Борисов да спечели този пост, който до голяма степен е протоколен, но при съжителство - както бе досега с президента бивш комунист Георги Първанов, дава възможност да се вреди на работата на правителството, отбелязва " Фигаро", цитиран от ТВ Европа. Доскоро произхождащият от Гоце Делчев Плевнелиев не искаше "да става нещо друго" от това, което беше - честен бизнесмен, натрупал състояние само благодарение на труда си, посочва вестникът в кратък портрет на новоизбрания държавен глава. Докато отговаряше за регионалното развитие и благоустройството, Плевнелиев бе смятан за най-добре справящия се министър в правителството на Борисов. Лъчезарната му усмивка, искреността, граничеща понякога с наивност, и най-вече репутацията му на "г-н Чист" привлече българските избиратели, включително онези, които виждаха у него единствено еманация на влиятелния премиер, пише всекидневникът. Ето един българин, който мисли като германец, писа германският печат за нетрадиционния му път, започнал из строителните обекти във Франкфурт, за да стигне до шеф на дъщерната фирма в София на голяма германска строителна компания, посочва "Фигаро". "Градим България" гласеше лозунгът на Плевнелиев в кампанията, разграничаващ го от социалиста Ивайло Калфин, у когото проевропейците виждат "човек от миналото", излъчен от партия, върху която все още тегне подозрението, че е "Троянски кон" на Кремъл, отбелязва вестникът. За да убеди разочарованите от управлението на Борисов избиратели, Плевнелиев обеща да започне мандата си с отзоваване на всички български посланици, сътрудничили на Държавна сигурност при комунистическия режим. Тези хора запазиха постовете си при президента Георги Първанов (самият той бивш сътрудник на ДС), според когото тези бивши шпиони са работели "в полза на страната", заключава "Фигаро".
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно, 77, всеки трябва да си изкарва парите, а не да виси на държавна ясла... Затова и полицаите си ги изкарват направо от шофьорите, затова и лекарите са принудени да си ги вземат от пациентите, затова и метеоролозите продават прогнозите си, затова Турция купува българската рационализация за ТЕЦ, защото България отказа да я купи... А ролята на държавата се сведе до събиране на данъци и харчене на заплати за чиновници - без иновации, без сигурност, без специалисти.
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5% от учените стават за нещо в БАН другите са ***!!! Изрежете мъртвата тъкан и тогава парите ще ви стигат.
94
2
 
5
 
! Отговори
Някаф там преди 12 години
Единственото което ще остане от родното образование ще бъде един светъл спомен. Богатите ще бъдат образовани, защото ще могат да изпращат децата си в частни училища и колежи. Деградацията е лавинообразен процес, а родните политици са негов катализатор.. :-)
93
0
 
12
 
! Отговори
бЕдНяК преди 12 години
В съвременния свят (технологии) една държава, ако няма развита наука (дали ще се казва БАН или там както и да е) е обречена да върви като пале след тези държави, в които се създават стандартите в технологиите и да им робува. Въпроса не е дали ще се унищожи БАН, а какво ние българите ще създадем на мястото на академията.