Решено: Глоби за работници без трудов договор

Въпросът сега е в какъв размер да са санкциите
7 ное 2011 19:02,
166
Решено: Глоби за работници без трудов договор
Колко да ти вземат от минималната работна заплата? Снимка: Булфото

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Още по темата

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Синдикатите и Инспекциите са най-големите Мишки.За пореден път направихте богатите още по-богати а обикновенният работник още по-беден.Преди два месеца си смених работа и ми изискваха всички необходими документи за постъпване на работа,но не искат да подпишем договор.Казаха ми да си мълча,ако не ми харесва да се махам.По някаква случайност след първия месец дойде инспекцията по труда,а шефа ми каза да отидем и да се скрием заедно с още няколко човека той щял да оправи нещата.Нали знаете как.Пари
160
0
 
6
 
! Отговори
до 163 преди 12 години
Сори аз работя само 4е без ТД а ти се моли шефът да не ти каже че ще трябва да работиш без ТД или не ставаш.Тогава ще те питам ти *** ли си или гледаш да си нахраниш децата.
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
162Току що оправда всичките ***, които стоят без работа и крадат за да нахранят децата си. Ти *** ли си ?
158
0
 
3
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Радвай се че имаш работа и можеш да си плащащ осигуровките.Защото ако останеш без работа тогава ще те питам кое е по важно да си платиш осигуровките или да си нахраниш децата па макар и да нямаш трудов договор.В крайна сметка то си е лично за теб ти няма да имаш стаж за пенсия (Ако доживееш де):Д
157
2
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
А кога ще има глоби за работодатели които закъсняват заплатите на своите работници.Глоби за работодатели които принуждават работниците си да работят извънредно без да им заплатят?Глоби за работодатели които уволняват работници неправомерно?Глоби за работодатели които не пускат работниците си в полагащият им се платен годишен отпуск?
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 159 *** се скрий ***
155
4
 
2
 
! Отговори
идосан преди 12 години
***, проста, недъгава, *** ***. С народопсихологични отклонения. Е се бете немедлено, бе!
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
156Причината здравната система да не може да се погрижи за човека е проста. Милион тъпанара като 155 не спазват закона. В България по една или друга причина е избрано да се ползва солидарния модел за здравеопазване. Ако половината работещи лъжат държавата и не внасят техния си дял, то държавата няма как да се погрижи за болните.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
155То и аз искам да съм цар, но някак си не става. Какво искаш или не искаш ти, не е важно. Има закони и те за всички. Ако не те радват законите, свободен си да отидеш където пожелаеш извън България.
152
0
 
10
 
! Отговори
***** преди 12 години
Представете си мъж на 55 години с инсулинозависим диабет и куп други заболявания, с ивалидна пенсия 300 лв и забрана от ТЕЛК за "тежък физически труд" и професия "кофражист" от 35 години. Та този мъж получава само инсулина безплатно, всички други лекарства си купува. Никой работодател не иска да го назначи с трудов договор, защото в решението на ТЕЛК не е разрешен физически труд. Работи нелегално, защото ЗАКОНА го принуждава.
151
0
 
3
 
! Отговори
идосан преди 12 години
154Значи, ти как се определяш, си е твоя работа. Или диагноза.И! Не рева срещу нищо, освен срещу безкрупулното разграбване. За здраве си плащам от джоба и не желая да участвам в ничии схеми за източване на купища пари от държавата.Ама, не било демократично и съвременно мисленето ми! Такова е. В пирамидални структури не участвам под никакъв предлог. Точка!
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
153Значи аз съм балък да получавам точно това което пише в договора ми, да си плащам всичко което иска държавата, а ти си пич, щото лъжеш държавата и после ревеш, че нямало пари за здравеопазване. Ми отде да дойдат тия пари бре ?
149
0
 
2
 
! Отговори
идосан преди 12 години
Цитат: според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи. /край на цитатаАбемайкавидаеба ненаядена, осигурителни ползи за кого бе? Ше ми глобите оная работа, пък и случайно да успеете, гръцките събития ще ви бъдат като мил спомен за детски пакости. Синдикати-миндикати, правителстсва-мравителства... всички ше ядете сопата напреки, дейбаиолигофрените ви политически и икономически. Точка!
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно за голяма част от българите, при подписване на договор има само една виновна страна - другата. Имам новина за вас - не е така.
147
1
 
2
 
! Отговори
седесар преди 12 години
Аз не съм гласувал за ГЕРБ! Не съм виновен!
146
0
 
6
 
! Отговори
essi преди 12 години
На интервю за работа не се съгласих на минимални осигуровки останалото под масата и познайте какво стана.Служителите от Инспекция по трудаа са с по 400 лв.заплати и от 15000 лв глоба 10% рушвет за какво говорим.Понеже работодателите плащат рушвети и нищо не влиза в държавта дайте да глобяваме служителите с мизерните заплати,защото те нямат от къде да платят рушвет на изедниците.Хайде стига ! Държавата да се оправи с рушветите и работодателите,на които кризата им дойде добре да оправдават.
145
0
 
5
 
! Отговори
EU преди 12 години
V Evropa naymash li TD peshkira obira SHEFA NA FIRMATA (MADEIN BULGARIA)
144
0
 
0
 
! Отговори
traba преди 12 години
От 139 до 142Мнооого сте далече от истината. Нищо не осъзнавате.
143
0
 
9
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Всяка крачка към кръглата идиотия е успех за сегашното състояние на обществото.Вече си представям как всеки работник при 13 процента официална безработица и поне 18 неофициална, ще отиде при работодателя и ще откаже да работи ако не е деклариран на реалната сума.Тази идея е толкова гениална, че отново няма еквивалент в старите членки на ЕС... Слабата страна по договора да носи имуществена отговорност за нещо, което не зависи от нея. А синдикатите са за площада, там да усетят народна подкрепа
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я,да вземете да ми отговорите,РАБОТНИКА ли е виновен,че няма ТД,или ДЕМБЕЛИТЕ работодатели?И,ще има ли наистина някога закон в тази държава,който ще е в защита на работника?Аз предлагам 12 брутни да им вземате,че това,какво е някакви проценти.ДЕРЕТЕ НИ КОЖИТЕ БЕ!++++Да, работника е солидарно виновен, защо също подписва трудовият договор. Работника също е в нарушение, защото получава едни недекларирани пари ! Работника трябва д асе научи, че законът трябва да се спазва И от него а не от другите