Спрат ли влаковете, Московски ще дири хеликоптери

Синдикатите още по-твърди за стачката в железниците
Обновена: 16 ное 2011 15:45 | 16 ное 2011 15:45,
78
Спрат ли влаковете, Московски ще дири хеликоптери
Снимка: Архив Булфото

Все още не е ясна схемата, по която БДЖ ще реагира по време на жп блокадата, която предстои на 24 ноември при стачката на синдикатите в железниците.

"Най-вероятно ще се осигури допълнителен автобусен транспорт по време на стачката. Колегите от ръководството на дружеството обмислят вариантите, така че предполагам, че ще бъдат подготвени", коментира неуверено транспортният министър Ивайло Московски.

"Там, където и автобусният транспорт няма достъп, се надявам стачкуващите да проявят и те разбиране и да не допускат да се спират влаковете там, където няма алтернативен транспорт", призова Московски.

Пред Dnes.bg синдикалният лидер на железничарите към КТ "Подкрепа" Розен Зарков обаче бе категоричен, че те няма да осигурят движението на влакове по линии, по които гражданите нямат алтернатива.

"Ние ще се извиним на гражданите, но това е задължение на Министерството на транспорта, а не наше", коментира Зарков.

"Щом БДЖ преценява, че може да съкрати 150 влака и не допуска дублиращи линии, нека поеме отговорност за действията си", обясни той.

Зарков беше категоричен, че решението за стачка е твърдо.

"На 24 ноември ще спрем движението на всички влакове между 8 и 16 часа. Стачката може да продължи и много и малко в зависимост от преговорите", категоричен бе той.

Още по темата

Засега въпросът за покриването на тези дестинации остава отворен и най-вероятно ще се реши дни преди 24 ноември. А що се отнася до резервен план:

"Ако няма алтернативен транспорт, освен железопътния, това означава, че трябва да осигурим хеликоптери, а такива не съществуват в момента", беше краткият коментар на министър Московски.

Стана ясно, че той все още няма разчети кои са районите, които могат да бъдат откъснати по време на предстоящата стачка.

Днес се разбра и че правителството все още не мисли за ново дружество, което да поеме функцията на железниците, защото БДЖ не е обявено в несъстоятелност.

Министърът няма информация и някой от кредиторите да е поискал от съда да бъдат запорирани сметките на дружеството.

За сметка на това служителите, които напускат и приемат условията на дружеството и приемат 6 заплати обезщетение, се увеличават всеки ден. Вчера те бяха над 300.

"Всеки си решава и си преценява", коментира Зарков.

Синдикалистът заяви, че няма как да посъветва никой от служителите какво да направи, особено след като днес става ясно, че по всяка вероятност пенсионната възраст ще се вдигне с година още от 2012 г.

„Какъв съвет да им дам, ето, има хора, които се пенсионират сега, и ме питат да останат ли, или да вземат малкото обезщетение“, попита Розен Зарков.

В същото време изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев обяви днес, че синдикатите трябва да освободят всички помещения, които заемат в Централата на дружеството.

Те са имали двуседмично предупреждение за това, което е изтекло в понеделник.

Колегите са възмутени, коментира Дарков заповедта на Недев.

„Тя е разписана с аргумента „поради недостиг на стаи“. Какво става? Уж съкращаваме администрацията, пък не достигат стаи“, възмути се той.

По думите му това е показно на отношението, което има ръководството към работещите в железниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Desi преди 12 години
до 66. и кво са виновни хората дето работят в БДЖ че всяко правителства прави търгове и пак нищо не се направи ? имаше пари за електрификация и продължение на линията до Турция, ама взеха парите и нищо не стана, всеки като дойде на власт взима пари от БДЖ-то и ги ползва да си покрива други дупки. Работата е специфична, каква ще правят хора на 50-60 години ако ги съкратят ? Аз ако съм на тяхно место ще стачкувм до дупка, барем ББ се освести че е премиер на хора а не на електорални единици !
75
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 12 години
вече като бат бойко ще се возим в хеликоптери московски ще ги осигори.
74
1
 
2
 
! Отговори
до московски преди 12 години
Търпях, търпях, ама то вече не се издържа...Слушай или по-точно чети другарю Недев. Ако аз съм този който ще решава как да стачкуват в БДЖ на 24 ще поискам не само да не се съкращава никой ами ще поискам и мин. раб. заплата в БДЖ да стане 1000 лева. Да точно така 1000 лева и докато това не е факт нито един влак няма да тръгне и нито един работник няма да работи само ще се явява в 8.00 до 17.30 ч. на работното си място без да изпълнява нищо. Другарю Недев не само, че ще ми изпълниш исканията, ами и хоро ще ми играеш. И сега към основата на всичко това : в света няма нито една държава наричаща се развита без железопътен транспорт, нито една,а тук той няма даже и да работи така, че държавата ще е пренудена да обяви фалит. В БДЖ не само, че не трябва да се съкращават работници ами трябва още много да се наемат за да потръгне изобщо БДЖ. БДЖ умишлено е докарано до това положение и най-лошото е че продължавате другари да го фалирате и източвате...Вие сте виновни за всичко, Вие управляващите.
73
0
 
7
 
! Отговори
мбуахаха преди 12 години
БДЖ ще фалира, за да се прикрият далаверите и кражбите за 22 години назад. Също както стана с Кремиковци - години наред източване, крадене и накрая удобен фалит. А народа гледа турски сериали, пие менте алкохол и слуша чалга.
72
2
 
0
 
! Отговори
Железаря преди 12 години
Станишев е виновен.
71
6
 
2
 
! Отговори
Bez ime преди 12 години
Ей Кольо, недей да изтръгваш гръкляна на човека бе! Внимавай какви ги говориш, 66 има право, и мене така една сутрин ми сложиха много минуси, но БДЖ са търтей и стига сме ги хрантутили; Една *** кондукторка ми чете морал тука за БДЖ...но се скри като мишка и не писа повече.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От близо 3г. Герб са на власт, а от БДЖ цоцали пари БСП?!?! Това ще рече ли че когато на власт са БСП, НДСВ, СДС - тогава пари от БДЖ са цоцали Герб!?
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Тиквата да каже защо и тая година е взел от бюджета на БДЖ пари и е покривал далаверки за Метрото в София?
68
0
 
1
 
! Отговори
Нели Русото преди 12 години
Че каква връзка има тук Москва, мислех че говорим за София ?
67
1
 
6
 
! Отговори
колю преди 12 години
66-ти, кой си бърка в носа, бе??? Ще ти изтръгна гръкляна да знаеш!!
66
1
 
5
 
! Отговори
Я преди 12 години
Я тоя ***-66 каква глупост е написал! Ти да не си бибитко борисов бе?
65
1
 
8
 
! Отговори
E...ти преди 12 години
Железницата-създадена през турско робство,разцъфваше през войни и разни режими,но мафиотското иго и дойде в повече...
64
14
 
7
 
! Отговори
Айде стига политика преди 12 години
Крайно време е да се въведе ред в тази постсоциалистическа фирма, в която всеки си бърка в носа и в джоба на държавата. Аман от търтеи дето ги мързи да си вършат работата във всеки един аспект. Няма нужда да навлизам в подробности, всеки знае дериджето на БДЖ -то. Повече така не може, трябва да се реже до кокал за да тръгнат нещата.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам да изтеглим двете подводници от гробището им в морето и да и пуснем като алтернативен транспорт по време на стачката...
62
1
 
5
 
! Отговори
malko ostana преди 12 години
njama strashno do proletta durjavata shte e zakrita!!!!!!!kratko i jasno!!!
61
2
 
8
 
! Отговори
Бай Хур преди 12 години
и тук лекарите са виновни... тия некадърни мързеливци !
60
0
 
9
 
! Отговори
Футболен фен преди 12 години
Ами като фалират БДЖ,кой ще спонсорира световното по футбол?
59
0
 
1
 
! Отговори
опааа преди 12 години
До 43 :И това за надин :)
58
1
 
9
 
! Отговори
До №53 преди 12 години
А остана следващите са пощите.
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялото реване на червените клакьори не е защото им пука за БДЖ, а защото вече няма да могат да цоцат кинти оттам...