Шефът на "Шейново" хвърли оставка

Д-р Иван Костов иска да защити авторитета на болницата
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 10:50,
145
Шефът на "Шейново" хвърли оставка
Д-р Иван Костов с Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов е подал оставка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Болницата беше подложена на редица проверки от прокуратурата, полицията и изпълнителна агенция "Медицински одит" заради случая с починалата родилка Надежда Узунова.

35-годишната жена от София почина в "Шейново" в ранните часове в понеделник. Според лекарите жената е развила "остър белодробен инцидент" при постъпване в болницата.

Разследването обаче е установило, че жената е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи.

"Това е пропуск на болницата", категоричен беше здравният министър Стефан Константинов, който призна, че родилката е била размотавана.

По-късно стана ясно, че в предварителния протокол от Съдебна медицина за причините за смъртта й е посочена неправилна интубация и закъснели реакции. Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, разкриха близки на починалата.

Бебето на родилката беше родено живо след спешно секцио, но в много тежко състояние. След това и то почина.

Още по темата

Йорданка Фандъкова посочи днес, че "Шейново" е сред най-добрите болници.

"Факт е, че инцидентите в последно време създадоха напрежение и това, което д-р Костов реши, е правилно и разумно", добави тя. 

САГБАЛ "Шейново"  беше санкционирана и заради грешки при лечението на 19-годишната родилка Деяна, която почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят точна диагноза.

"Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", коментира пред "Фокус" д-р Иван Костов.

Съветът на директорите на "Шейново" предстои да реши кой ще поеме поста на д-р Иван Костов, а междувременно в болницата ще се проведат още проверки за установяване на причините за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
мен преди 6 години
Иван Костов работеше в ИнтерКомпонентУер ЕООД. Говореше се че има дебели връзки, аз лично не виждам друга причина той да бъде в ИТ фирма. Поради тази причина му викахме "министъра". Явно е доста оплетен щом все още е директор на държавна болница. Не мога да си представя че има качества на директор на болница, въобще да води каквито и да е хора, още повече лекари. Нормално би било и в болницата се е обкръжил с негови хора, с което лошото качество на здравните услуги в съответната болница е гаранц
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трява саморазправата да се позволи в България.
141
0
 
1
 
! Отговори
mangusto преди 12 години
"остър белодробен инцидент" - това медицински термин ли е?!
140
0
 
1
 
! Отговори
111 преди 12 години
интересно ми е тази вечер защо не приемат сайта гласуванията?
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ETNA,колко ти е месечната здравна застраховка там?Поне 160 евро месечно,нали?
138
0
 
2
 
! Отговори
към 140 преди 12 години
Забелязвам как има българи, които не могат да свикнат с развиващия се свят. Защо той е казал това да "защити авторитета на болницата", защото пред медиите трябва да се измисли някаква политическа причина, така е общо прието както на запад така и у нас. Както и изказването на кметицата, политическо. Починалите хора, да, те са жертва на това колко не ни е уредена държавата и какви стимули е създала. Сега важното е да не се забравят тези жертви и работещите всички болници из България да се поучат
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След дъжд - качулка. Един млад и един невръстен живот си отидоха, едно семейство загуби съпруга, майка и дъщеря, а той бил спасявал рейтинга на болница "Шейново"...Трябва да те дадат на прокурора с една камара обвинения , "докторе".
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва ли някой да умре, за да се подадат оставки от некомпетентни търгаши от всякакъв отговорен ранг??Следя внимателно новината за трагедията с родилката и бебето и. Извън официалната информация предоставена от пресата се разбира, че бялата престилка на д-р Костов, е кирлива. С козметични операции няма да се справим с такива персони "нон грата" , нито в болниците ни, нито в което и да е учреждение и управление. Призивавам хората да изявяват по-настойчиво нетърпимостта си към гнилата Система.
135
2
 
12
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Живея в Испания и тук родих детето си в държавна болница, в стаята бяхме 2 жени, телевизор, баня и т. н. само за нас, лекарите страшно любезни и внимателни, дадоха ми на излизане пелени и дрешки за малката , пюрета и шампоанче и *** и хавлийка. И не съм платила нито един цент за нищо.
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако детето ми или жена ми пострада в някоя болница, отивам и коля наред.
133
1
 
9
 
! Отговори
...? преди 12 години
Toва име ---И. КОСТОВ ---Е ПРОКЛЕТО!
132
1
 
3
 
! Отговори
До 133 преди 12 години
Пий си редовно хапчетата!
131
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Д-р Иван Костов иска да защити авторитета на болницата+++дали знаеш колко роднините на убитата ги интересува *** авторитет ?
130
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБЕРИ ВИЖТЕ ХУБАВО УБИЙЦИТЕ НА НАРОДА НАЗНАЧЕНИ НА ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ ОТ БОЙКО БОРИСОВ ГЛЕДАЙТЕ ГИ
129
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБЕРИТЕ НАЗНАЧИХА НЕКАДЪРНИ ДОКТОРИ ПО - БОЛНИЦИТЕ И ССЕГА ГИ МАХАТ , ЕМИ КАТО ИЗТРЕБВАТ НАРОДА ТАКА ЩЕ Е !
128
0
 
13
 
! Отговори
ЕЙ преди 12 години
ДАЛИ ТАКА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ АКО Е ДЪЩЕРЯТА НА МИНИСТЪРА,ФЪНДЪКОВА,Д-Р КОСТОВ,ЗАЩО НЯМА СЪД ЗА РЕАЛНИТЕ УБИЙЦИ А С ПЕРЦЕ ПОМИЛВАНЕ!
127
0
 
29
 
! Отговори
Aiki преди 12 години
А някой спомня ли си, че въпросния Д-р Костов беше уличен (с доказателства) в изнудване на пациентка докато работеше в Пирогов. Кой го допусна да бъде изпълнителен директор на каквото и да било?! Сега, по същата логика да го направят здравен министър! ... ба си държавата, ба си чудото...
126
0
 
4
 
! Отговори
до Ина преди 12 години
Проблема си е политически отвсякъде.А бабата е плащала за нейната баба.В Германия например има 166 здравни каси.Ще кажете .че те са 80млн. , да така е обаче ние не искаме много на наще 7млн. са достатъчни и 3 каси.Освен това от 7 000 000 българи 2.5млн са пенсионери , 2.5млн са под 18г. , а останалите 2.5млн осигуровки плащат 600хил. и 50% от тях се осигуряват на минимална въпреки че взимат повече. И к'во правиме тогава ???
125
0
 
4
 
! Отговори
Do 108 преди 12 години
Говориш глупости, образованието може да не е на най-високото световно ниво, но всеки който е съвестен и има желание може да научи каквото е необходимо. В повечето случаи става въпрос за немарливост и безхаберие, а не за липса на образование и опит.
124
0
 
7
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Убийци!