Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават

40% от хората в България са нетолерантни към различните
18 дек 2011 13:32,
287
Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават
Снимка: Булфото

От 50 до 64 на сто от хората, принадлежащи към българското, българомохамеданското, турското и ромското население, както и към други етноси, смятат, че политическите борби у нас усложняват междуетническите отношения.

Тези данни са част от социологическо проучване "Масови оценки и нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи", проведено от агенция AFIS сред 1300 души от различните етноси у нас.

Според половината от запитаните отношенията между различните етноси са нито добри, нито лоши, като 38 на сто общуват с представители на други етнически групи по-рядко от два-три пъти седмично.

За 34 на сто от анкетираните, обаче, през последните години отношенията между етносите се влошават, като 40 на сто от запитаните възрастни са нетолерантни към различните.

Почти според всеки трети анкетиран малцинствата са интегрирани в малка степен в българското общество.

Близо 100% от запитаните отговарят, че биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата си. На второ място поставят приятелството и любовта, на трето - Родината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: интеграция на етносите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
4
 
! Отговори
* преди 12 години
Добре бе, аз не лая, да видя някъде да пиша нещо за себе си?Като се гордееш, ето къде е Турция, ходи си по чукарите, за какво си тук, за какво ми пишеш по български сайтове? Защо? Плащат ли ти достатъчно, какво кажи де?Там са твоите хора, тук е България и докато си тук си под български флаг, надявам се го разбираш...Затова нямате работа в ЕС.
250
9
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 263 - Да, с това се гордея! А ти с какво се гордееш и за какво лаеш? Че си "чист" българин!? ;-)
249
0
 
2
 
! Отговори
* преди 12 години
Ами какво лаеш тогава, с това ли се гордееш.Браво
248
7
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 261 - Истината е, че изобщо не ме тресе дали моята кръв е чиста тюркска (каквото значи това!) нито ме интересува на кой кръвта му е чиста българска (звучи оксиморонично, като например "чиста сплав!"). Важното е аз като какъв се самоопределям, а не някой друг да ми казва аз какъв трябва да съм! А що се касае за официалните истории на всички страни - те са написани точно по този начин, чрез деклариране! Странно, но факт! Все пак, историята е изкуството да лъжеш в минало време.
247
0
 
3
 
! Отговори
* преди 12 години
Нямам нищо против и.. надявам се да разбираш, че с декларации история не се пише.Да не забравяме че Турция като държава съществува от ранните години на миналия век, преди това Османска и т.н. империи, но кажи ми мислиш ли че ти носиш чиста тюркска кръв?Дай да мислим и да бъдем реалисти преди всичко... и тогава ще видиш колко по добре би било.Защото сега като ти ги насаждат тия, а на нас други, а на ромите че са от Рим, нали се сещаш.
246
6
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 259 - Може все още да не са, но ще станат! Надявам се, че нямаш нищо против! ;-))
245
0
 
4
 
! Отговори
* преди 12 години
Хуните не са турци, но промития мозък си е промит.
244
12
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 256 - И ти си ми един историк! Ние, турците, бяхме там още преди Мала Азия да е съществувала! Та трябваше да изчакаме няколко милиона години на нашите кораби, докато се оформи И първите закони са написани от моя прапрапрапрадядо, който се казваше Хамураби Ага. И си намери малко време да проучиш историята на турците, че да не кънтиш толкова на кухо. Можеш да започнеш с историята на първата турска империя - Великата Хунска Империя, основана 200 н.е.
243
0
 
4
 
! Отговори
До ястреба преди 12 години
Що не отговаряш на пост 256- кога е създадена турската нация и кога е създадена турската азбука - с ново знание ли ще ни залееш;) Надявам се , сарказма е в достатъчна доза и ще те накара да се позамислиш за "древността" и за "модерностт" от 1923-1924година;)
242
0
 
2
 
! Отговори
Дo 250 преди 12 години
Нещо не разбирам...та кога казваш , стават нация турците;) И е нямало Османски бейлик на крайбрежието на Мала Азия в края на 9ти век;) МИТ,случайно да ти плащат на брой постове за "популяризиране' на турският превод на историята:) Ако не си служител на МИТ- съвет- отиди в Османската библиотека и си виж законите и записаните полицейски разследвания от 18в. за провеждане на полицейско разследване- едно към едно взети от....европейската/романската/ правна система:)Кога е създадена турската азбука;)
241
7
 
2
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 254 - Изглежда сарказъмът ми е бил недостатъчен, че не си му усетил вкуса! ;-) Лека нощ!
240
0
 
4
 
! Отговори
До Ястреб преди 12 години
... и за лека нощ:От пост номер 250 - "Да видиш храм, построен от турците 5 хиляди години преди този некропол" - Мисля, че възбудата ти те е подвела. И моите приятели турци не твърдят да са толкова стара нация. Може би някакви лично твои роднини, ако случайно имат информация...
239
0
 
6
 
! Отговори
До Ястреб преди 12 години
Ако си българин - това е историята която са преценили да ни поднесат нашите историци, така че или ставай историк и се бори за "истината", или замълчи. Ако не си българин - какво хленчиш?! Гледай историята на твоята държава и търси митовете там.
238
0
 
5
 
! Отговори
До Ястреб преди 12 години
Те лично коя част на нашата история те притеснява, че толкова много се палиш?
237
9
 
4
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 249 - И аз не разбирам, какво ти пречи, че за аватар си имам турско знаме, гръцки сандал, еврейка кипа или българска гайда?
236
9
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 248 - Запознат съм с Варненския Некропол, но не виждам никаква връзка между културата, построила този некропол и "културата" на днешния българин. Но ако се интересуваш с древна история, потърси в Гугъл "гобекли тепе". Да видиш храм, построен от турците 5 хиляди години преди този некропол! ;-)))
235
0
 
10
 
! Отговори
qwert преди 12 години
Само не разбирам защо кичиш турското знаме навсякъде. Ами ако се смяташ за турчин не е ли по-добре да ходиш в Турция, ей къде е на една крачка.
234
0
 
3
 
! Отговори
Дo 241 преди 12 години
Да, има изследвания, основани на ДНК анализ, че българите са много по-близко до населението на Северна Италия, Австрия и Германия се счита, че сме част от арийците. Прочетете и статията в уикито за Варненския халколитен некропол- най-старото обработено злато в света и в Европа е намерено там- дори е кръстено "културата Варна" -ако можете това да оспотите или да дадете по-точна датировка- направете го:)
233
12
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 245 - Опитай с някой друг, дето не знае официалната история на двете страни и по-важното, какво се преподава в училищата и в двете страни!
232
13
 
1
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 244 - Няма официална история на която и да е страна, пълна само с истини. Но няма и друга държава като България, с толкова измислена история. За това, официалната история на България в цивилизования свят се продава в щанда за книги от жанра "приказки, митове и легенди"!