Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават

40% от хората в България са нетолерантни към различните
18 дек 2011 13:32,
287
Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават
Снимка: Булфото

От 50 до 64 на сто от хората, принадлежащи към българското, българомохамеданското, турското и ромското население, както и към други етноси, смятат, че политическите борби у нас усложняват междуетническите отношения.

Тези данни са част от социологическо проучване "Масови оценки и нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи", проведено от агенция AFIS сред 1300 души от различните етноси у нас.

Според половината от запитаните отношенията между различните етноси са нито добри, нито лоши, като 38 на сто общуват с представители на други етнически групи по-рядко от два-три пъти седмично.

За 34 на сто от анкетираните, обаче, през последните години отношенията между етносите се влошават, като 40 на сто от запитаните възрастни са нетолерантни към различните.

Почти според всеки трети анкетиран малцинствата са интегрирани в малка степен в българското общество.

Близо 100% от запитаните отговарят, че биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата си. На второ място поставят приятелството и любовта, на трето - Родината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: интеграция на етносите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
8
 
2
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Да се говори постоянно за "*** проблем" в РБ е като да пее ГЕРБ/дясното правителство/ "За кокошка няма прошка..", като забравя продължението "..за милиони няма закони"Няма 1 да лежи в затвора в РБ за неплатени данъци! Поне несъм чул! Какво стана с Ковачки?Значи когато ни крадат пенсиите е в реда на нещата. Когато живота става все по тежък етносите са виновни.НЕ НА МЕН ТЕЗИ ББ. ББ за мен е най-големия *** в тая страна сочещ с пръст ромите за лошия ни живот.ББ време е!Стига толкова!
190
3
 
26
 
! Отговори
ИХТИМАНЕЦА преди 12 години
Не намесвайте турците! Повечето от тях работят или искат да работят и плащат данъци! Проблем за тази държава са ***, които живеят като *** на гърбовете ни.. и на българи и на турци!
189
1
 
22
 
! Отговори
ИХТИМАНЕЦА преди 12 години
какви 40%? Бих се съгласил, ако 4% бяха толерантните! В градовете и селата, където *** са повече от 10% е ужас. Тук вече си правим граждански отряди, за да се защитаваме от набезите им! И ще става все по - сериозно! Вчера вечерта КМЕТ, ЗАМ. КМЕТ и ВСИЧКИ полицаи се МОЛЕХА на 200 *** да спрат да рушат сграда!!! Истината е с пушката до вратата и като влезе махаличната - думкаш и го копаеш някъде.. че ако си признаш - ще го лежиш като за човек!!!
188
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** пречат на развитието на България. Не си плащат данъците и сметките, извършват престъпления, представят България като *** държава пред света и т.н. От друга страна българите не искат, а и не могат да ги "интегрират". Така че ще е или едното или другото. След години тук ще живеят или българи или ***. На вас остава да изберете кои ще са.
187
2
 
20
 
! Отговори
Така значи преди 12 години
Когато *** убиват българи, това са им културните особености и има етнически мир. Но когато българите вдигнат ръка да се защитят това вече е война и отношенията се влошават??? Сичкото *** на космически туризъм към планетата САТУРН.
186
1
 
7
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Мисля, че с разпадането на "Атака" ще спаднат и позициите на ДПС - няма да го има плашещото *** на псевдонационалистите, което стягаше редиците зад Доган. Наистина обаче ще се влошава положението с *** - виждате как точеха брадви и ножове покрай Катуница и ни се заканваха пред медиите, а арестуваха само някакво варненче за призиви по Интернет. Това нервнопоставяне озлобява българите и дава усещане за безнаказаност у ***!
185
1
 
9
 
! Отговори
до 197 преди 12 години
Цитираните от теб цифри са неточни , и направо измислени. *** извършват 90% от тежките перстъпления срещу личноста в държавата. А за по дребни неща като кражби са световни рекордьори . Какво означава да си под 18 години със 153 протокола за кражба??? Естествено е, че има и българи престъпници, но не познавам такива, които да учат невръсните си деца да джепчийстват. Бедноста при ромите идва от отношението им към парите, собственоста и образованието. Те искат всичко СЕГА.
184
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Турците и *** са ни чужди. Между нас и тях има ако не студена война, то поне студен, неприятелски мир. За нас много по-добре би било те да се махнат някъде, отколкото да сме принудени да ги толерираме тук.
183
5
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
*** са само 6% от населението, но сред тях са 40% от крайно бедните. Дело на *** е около 35% от регистрираната престъпност. Което значи, че в България бушува българска престъпност - 65%. Но постоянно се дрънка за "*** престъпност". Сред мизерстващите българи делът на нарушнията е като при ***. Вместо да направим общество, в което има работа за всички граждани, позволяваме да ни хранят с хляба на омразата
182
3
 
4
 
! Отговори
Помак преди 12 години
Кой ви казва ,че християнството единсвено подкрепя морала-видахме ви блажещете попове....ха..ха Това ми намирисва на едновремешната провокация,че комунизма ще е до като свят светува и има само светлина.Толерантни ли -майтап.Освен турци от ДПС-пардон ДС на БКП други от етносите във власта нямаТа тия клишета"толерантност" в живота нещо куца и не виждат смисъл на етносите да се интегрират.Един *** и резан поп да стане пак ще го гледат на кръв.!
181
1
 
6
 
! Отговори
ан преди 12 години
ТЕЗИ ОТКРИХА ХАМЕРИКА С ТОВА ПРОУЧВАНЕ. АМИ НАЛИ ЗАТОВА БЯХА СЪЗДАДЕНЕ ДПС И РОМА ЗА ДА СЕ НАСАЖДА ОМРАЗА МУЖДУ ЕТНОСИТЕ. ЗАЩО ПО ВРЕМЕТО НА ТАТО НЯМАШЕ РАЗДЕЛЕНИ МЕЖДУ ЕТНОСИТЕ? *** ТУРЦИ МОХАМЕДАНИ ВЛАСИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЕХА ЗАДРУЖНО. НЯМАШЕ ОМРАЗА И РАЗДЕЛЕНИЕ. ВСИЧКИ РАБОТЕХА В ЗАВОДИТЕ И ФАБРИКИТЕ И ВСЕКИ ИМАШЕ ТОВА КОЕТО ИМАШЕ И ДРУГИЯТ. НО ДРУГАРИТЕ РЕШИХА ЧЕЕ ДОШЛО ВРЕМЕ ЗА КРАДНЕНЕ И НИ ДОКАРАХА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА. ПОГЛЕДНЕТЕ ИМ ПАЛАТИТЕ И БАНКОВИТЕ СМЕТКИ НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.
180
2
 
3
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
191 изброеното от теб е много и само характерно за десните партии и тяхната едеология. Именно, че богатите са си богати, бедните са си бедни и такива трябва да останат.На десните им е много удобно да говорят за конкуренция, но само когато става въпрос за маста/разбирай работещите.Насаждането на омраза е част от управлението им/така омразата им/на избирателя/ е насочена другаде, а не към истинският проблем за ЛОШИЯТ ИМ ЖИВОТ, а именно НЕПРАВИЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БОГАТСТВОТО В БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО
179
1
 
2
 
! Отговори
do 191 преди 12 години
Проблемът е, че някои искат споменатите от теб "Дом,топлина,храна, по-добро бъдеще за децата си, сигурна,спокойна и придвидима среда на живот" без да си мръднат пръста! Това няма как до го приема никога. И може никой да не е "виновен" за това къде се е родил, но всеки е отговорен за това, което върши. Приликите с част от българските граждани съвсем не е случайна.
178
0
 
5
 
! Отговори
уви преди 12 години
има ли нещо което да не се е влошило напоследък?
177
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако смятате че ***/турци/помаци са проблема на РБ мн.се лъжете.Всички родени в РБ са БЪЛГАРИ. Никой сам неизбира къде да се роди и кога, за да бъде винен за нещо в последствие. Отношението към т.н. малцинства в РБ е ужасно. Разберете че те искат това което всеки иска. Дом,топлина,храна, по-добро бъдеще за децата си, сигурна,спокойна и придвидима среда на живот.Когато обаче самият министър председател говори публично против собствените си граждани/били те от друга религия/малцинство/е сгреше
176
4
 
1
 
! Отговори
turkinya преди 12 години
abe striga ste si chesali ezici id rgi pridataci tuk po foumite ami si vijte upravnicite kakvo zkaoni priemat za6to ne reagirate aaa eto viЛекарите ще отърват наказанията за вземане на подкупКирил ДимовЛекарите няма как да бъдат съдени за вземане на подкуп, защото не са длъжностни лица. Това се очаква да е тълкувателното решение на Върховния касационен съд, искано от главния прокурор Борис Велчев, довериха магистрати пред "Сега". Решението е готово, върви за подпис сред върховните съдии и се очаква да бъде обявено официално до дни.С него ще се каже, че лекарите от частните болници, клиники и практики не са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. Тези от държавните и общински болници, които изпълняват медицинската си дейност - също. Това автоматично ще означава, че те не могат да бъдат съдени за вземане на подкупи. Единствено спор можело да има за хората на ръководни длъжности, които се занимават с пари и поръчки.В питането си до ВКС главният прокурор обяви, че в момента съдилищата у нас не приемат еднозначно делата срещу доктори с рушвет. Част от тях приемат, че след като лекарите не са длъжностни лица, получаването на подаръци или пари под масата не бива да се приема за подкуп. Друга част от съдилищата приемат, че основната трудова дейност на докторите е лечение на болните и системно наблюдение на тяхното здраве. Изхождайки от длъжностните характеристики на професията лекар, тези съдилища приемат, че е длъжностно лице и може да носи отговорност, написа още Велчев.С решението на ВКС практиката трябва да се уеднакви. То ще има резултат и по още една линия - лекарските грешки. В момента при тях се работи основно по два текста от НК за причиняване на смърт или на телесна повреда по непредпазливост. Наказанията по тях обаче са твърде леки и обичайно са условни присъди или глоби.
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за това не малка, ами даже доста голяма, вина имат политиците и правата, които дадоха на ***. Медиите също имат голяма вина като умишлено нагнетяват отношенията между етносите. А, всички- и българи, и турци, и арменци, и т.н. , сме в едно блато.
174
4
 
6
 
! Отговори
Продълж.на Обобщение преди 12 години
Това, че "българите мразят турците" заради миналото, е неоснователно твърдение.Вярно е, че през социализма,чрез книги и филми са били насаждани лоши представи относно турците,живели през периода на Османското владичество. 99% от съвременните българи имат достатъчно разум,за да си съставят мнение за днешните си сънародници-турци с оглед на техните качества.Много сериозни обобщения се правят обаче в пост.85 и 95 - за това,какво ни струват онези роми,които не искат да работят и вършат престъпления
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
53, а защо не учат с ***
172
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ДОРИ СА МАЛКО,ТРЯБВА ЦЯЛАТА СТРАНА ДА СТАНЕ *** МНОГО МЕ КЕФЯТ ***(МНОГО СЕКСИ И СТРАСТНИ ЖЕНИ СА) ТРЯБВА ДА СЕ ОМЕШИМ С *** МНОГО ДОБРЕ ЩЕ Е!