Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачност
28 дек 2011 15:53, Красимир Ангелов
142
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите
Снимка: Архив Булфото

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти.

"Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов.

Според него с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша "Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Още по темата

Проблемът на "Витоша ски" е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция "За да остане природа в България" промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови "вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

"Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко", посочват от организацията.

"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите.

Още за казуса четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
3
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 12 години
Какво? Швейцария ли?...
116
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПУСНАХА МУТРИТЕ и БЕТОНА В ГОРИТЕ
115
2
 
10
 
! Отговори
До 113 преди 12 години
Няма кой да се аргументира от измекяро ченгеджийската тъповата аудитория на ГЕРБ! Ако и ти си от тях извинявай явно има все още някой с малко повече мозък от повечето ГЕРБ-ери!Да прав си и не само Австрия и Италия става и то на супер сносни цени, но не казвай, че агентите на Цеко не спят те само грабят и пишат минуси белким застудее и пуснат съоръженията ;)
114
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОКЛЕТ ДА Е ЦЕКО !
113
10
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДНЕСКА ГЛЕДАХ БЪГЪ ФИЛМЧЕ ОТ Т.НАР РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ.. КОЙТО СЕ ОКАЗА НЕДОНОСЧЕ.. ТАМ БАШМАЙСТОРА / КИРИЛ ГОСПОДИНОВ / ЩЕ ХОДИ ДО БАЛАТОН.. НЕ ЧУВАЛ ЧОВЕКА .. КАЗВАТ МУ БИЛО ГОЛЯМО ЕЗЕРО .. КРАСИВО.. ТОЯ ОЧУКАН ОТ СОЦИАЛИЗМО ЧАЛОВЕК.. СЕ ИЗЦЕПВА.. ААААААА КО ШИ ХОДЯ ПАНЧАРЕВО :) ТА И ПИШМАН ЕКОЛОЗИТЕ ..ПРОДУКТИ НА СОЦИАЛИЗМО ВИЛНЕЕЩ ТУК ТОЛКОВА ИМ Е ЕКО У ГЛАВИТЕ.
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от 105 Планините Юра на север,Швейцарското плато в центъра,Планините Алпи на юг, които заемат 61 % от цялата територия.Платото се намира в низина, но по-голямата му част е разположена на повече от 500 м над морското равнище. Състоящите се от гористи хребети (до 1600 м) младонагънати планини Юра продължават и във Франция и Германия. Най-високият връх в Швейцария, а също и в западна Европа, е Дюфур (4634 м). Най-ниската точка са бреговете на Лаго Маджоре (193 метра над морското равнище).
111
4
 
4
 
! Отговори
112 преди 12 години
искам да знам кой *** ми сложи минус и защо, да се аргументира
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
108, ми то българите вече ходят в алпите да карат, в австиря си по на сметка отколкото в наще бетонни джунгли
109
1
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
АБЕ НЕГРАМОТНИЦИ, УЖ СТЕ С ПРЕТЕНЦИИ . НАЦИЯ ТЕХНИЧЕСКА .. НАЧЕТЕНА.. В ПЛАНИНИ ДОЛИНИ И РАВНИНИ НЯМА ЛИ ВЕ .. ХАХА, ЕЙ ПРОСТА ПРАВЕШКА ПРОДУКЦИЯ.
108
0
 
1
 
! Отговори
103 преди 12 години
106, не бе пич, това го написах за оня "живеещия" в Лозана
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
д 107 това вече го писаха кажи нещо ново
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле сега някой дето живее в Лозана, ако иска да кара ски, ще трябва да идва чак до Витоша или до Банско хахахаххаахааа
105
0
 
2
 
! Отговори
за 105 преди 12 години
Швейцария е 60% заета от Алпите.Даже малко над 60%
104
1
 
5
 
! Отговори
за 103 преди 12 години
Добре де, прав си. В Швейцария условия за ски просто няма. Там има предимно равнини. Условията на Витоша са далеч по-добри хахахахахахаххаахахахахахаахахахамисля че, наистина си си объркал хапчетата.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 97 Понеже си *** и упорит ще те питам в кои страни се издигат АЛПИТЕ и какво заема северна, централна и западна Швейцария!
102
0
 
2
 
! Отговори
за 102 преди 12 години
Това което си написал показва, че си крайно необразован човек.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
97, ти май познаваш швейцария само от шоколадите
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки сам трябва да си чисти *** ,драги.И това не е обект на екологията.Според особото им устройство на мозъка ,еколозите са против производството на еленергия по конвеционалните и алтернативните технологии,против всяко промишлено производство като в същото време ползват благата на съвременната цивилизация.Е,сигурно с омерзение.
99
1
 
1
 
! Отговори
комунист форумец преди 12 години
ДО 94 АБЕ ТУК ДА НЕ СМЕ НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА НЕГРАМОТНИЦИ!ЧЕТИ И НЕ ЗАДАВАЙ *** ВЪПРОСИ!
98
0
 
1
 
! Отговори
за 97 преди 12 години
Е затова те питам. Аз не знам да има огромни долини в равнините. Даже в Швейцария. Впрочем според теб, кое е по-голямо Алпите или Витоша?