Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачност
28 дек 2011 15:53, Красимир Ангелов
142
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите
Снимка: Архив Булфото

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти.

"Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов.

Според него с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша "Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Още по темата

Проблемът на "Витоша ски" е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция "За да остане природа в България" промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови "вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

"Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко", посочват от организацията.

"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите.

Още за казуса четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
БАНСКО СИГОРНО Е ИМАЛ ПРИЕТ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ ? ИЛИ ПОСЛЕ .. ГО РАБОТИХА КАТО ВКАРАХА / ОЗАКОНИХА / ВСИЧКОТО? ЩО НЕ ПРИЕХТЕ ПЛАНА ПРЕДИ ГОДИНИ БЕ .. ДА СЕ ЗНАЕ.. ПО РЕД И ЗАКОН.. АМА НЕЙСЕ ДАЛАВЕРИ .. СЕГА ЕКОЛОЗИ .. ЯВНО ИСКАТЕ ДА СЕ НАСТАНИТЕ А .. КОЙ СТОИ ЗАД ЕКОЛОЖЧЕТАТА ? КАКВО ИМ Е ЕКОТО.. ТАКИВА ГЛУПОСТИ ОТ ТЯХ .. ВСЯКВИ МОЕ ЧУЕШ.. АМА МИНАЛИ ПОКРАЙ ЕКОЛОГИЯТА!! ТОЧНО ЕЙ СЕГА ВИ ПОВЯРВАХ, ЧЕ СТЕ ЕКО.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 68 Простьо Швейцария е почти два пъти по малка от България а планините заемат с 30% по малко площ отколкото тук!Аз поне живея в Лозана от 15 години!!!
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еколозите са учили на запад за разлика от завършилият Симеоново премиер и други подобни индивиди.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73, аз съм ходил само до съседното село, при ***
73
1
 
2
 
! Отговори
за 74 преди 12 години
Възможно ли е в 21 век да си толкова ограничен? При цялата налична информация??? Възможно е! Защото си с тоталитарна нагласа. Като своят ограничен и *** вожд.
72
3
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
И КАТО Е НА АЛПИТЕ КАКВО.. ШВЙЦАРИЯ Е МАЛКА СТРАНА .. НА ЧАСТ ОТ ПЛАНИНА, У БЪГЪ ПЛАНИНИ ИМА .. АМА САМО ВИЛИ .. И МУТРЕНСКИ ЗАВЕДЕНИЯ ..ПИСТИ НЕМА!!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 67 Ти по далеч от родно село ходил ли си селяндурино!Поне не пиши такива псевдо глупави теории!***!
70
1
 
5
 
! Отговори
Калина преди 12 години
Абе, хора вие не знаете какво говорите. За какви неподходящи места, какви 5 лв. Конкретно на Витоша каквото ще се строи, ще бъде върху вече отредената зона за ски. Какво е това преекспониране. Нищо няма да бъде застроено горе, та чак и хотели започнахте ди виждате как се строят горе. Вижте прочетете, отидете на отворените дискусии където се провеждат. Ето го проекта, запозанйте се и тогава пак говорете. obichamvitosha/project.php
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66, така е, направихме "супер банско", заляхме го с бетон, изсякохме горите и сложихме кожодерски цени, да се готви паничище
68
1
 
6
 
! Отговори
за 66 преди 12 години
Боко също защитава интересите на други страни, защо не е еколог?
67
3
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ВИЛИ НА ВИТОША МОЖЕ .. ПИСТИ НЕ .. АБЕ КОМУНИ ДЕ ДА СИ ПЛАЩАХТЕ И ВОДАТА ..АМА ПАРТИЗАНИ, ТЕРЕНИ ВИЛИ .. И ВОДИ НА АВАНТА !!
66
1
 
10
 
! Отговори
за 66 преди 12 години
Швейцария е в Алпите. Там има място за десет пъти повече писти, ама швейцарците не са *** да си съсипят природата като нас
65
1
 
10
 
! Отговори
за 60 преди 12 години
Курорти се правят с акъл, а не с глупост. Добрият туризъм се прави като се използват рационално наличните условия. А тука искат насила да правят нещо за което условия няма. Това е проблем и за природата и за обществото. Навремето комунистите искаха плавателен канал да правят до София от язовир Искър. Сега пак същите глупави идеи за проекти. Явно няма промяна в мисленето. Няма и да има, докато ни управляват хора, отхранени по соц време. Защото манталитета им е такъв - задръстен.
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
of 59 ЕКОЛОГ е равно на РЕКЕТЬОР защитаващ икономическите интереси на други страни!Австрия има 38 пъти повече писти а Швейцария 27 пъти повече от България но да ги оставим те са *** и антиеколози а ние е сме царе на глупоста!!!
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планините не се пълнят като се строят писти на най-неподходящите места.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е като идеш на родно курортче да ти свалят кожата от гърба за неколко дена, та после да ти държи ситка неколко години подред.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62, ми как няма да е пуста, като изгонихте народа, я кажи за банско, за боровец, за пампорово, строежи строежи, ми народа иска да ходи на планина, не да седи в бетон
60
3
 
6
 
! Отговори
do 59 преди 12 години
Malkoto????? Malkoto? Ti ia kaji v koia planina si hodil posledno ? bylgaria e tolkova pusta che si niamash i na idea.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
55 оу, леко да не се разревеш, да не би и теб да те засяга и защо винаги трябва да има за другите ценности, а за вас не
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da za tova planinite ni stoiat prazni zaradi ei takiva kato vas. Horata si napraviha kurorite nie tuka se pravim na prirodozashtitnici. Tolkova ste mi smeshni mislite samo i edinstveno za sebe si malki chovecheta.