Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачност
28 дек 2011 15:53, Красимир Ангелов
142
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите
Снимка: Архив Булфото

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти.

"Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов.

Според него с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша "Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Още по темата

Проблемът на "Витоша ски" е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция "За да остане природа в България" промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови "вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

"Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко", посочват от организацията.

"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите.

Още за казуса четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БГ има много добри условия за алтернативен и комбиниран туризъм, за съжаление обаче фирмите не инвестират в това защото просто ги мързи. Не са креативни казано по друг начин, консервативни са и това ги ограничава. То е като строенето на панелни жилища по социализма историята - типово строителство. А тук - типов туризъм.
16
26
 
5
 
! Отговори
за 12 преди 12 години
По вашата логика и Банско беше 3 писти преди години, но сега преиема световна купа за мъже и женив ски в алпииските дисциплини , проблемите на Витоша от 25 години на сам бяха бюрократичните спънки за модернизация на съораженията и построяването на нови такива след това решение на кабинета предпоставката за развитие на ски спорта на Витоша са големи и Цеко Минев се доказа поне в промотирането на такъв вид прояви затова според мен бъдещето на планината става все по све
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Витоша ще стане световна ски дестинация, когато язовир Искър стане световна сърф дестинация. Тая глупост могат да я вярват само хора, които си мислят че от Витоша по-високо нема.
14
2
 
36
 
! Отговори
И.Семов преди 12 години
Докога правителствата ще обслужват частни интереси? 22 години все едно и също! Срам ме е, че и аз гласувах преди две години за Бойко!! Предатели,ще затрият България!!
13
4
 
13
 
! Отговори
Niki преди 12 години
KОНГРАЧУЛЕЙШНС
12
3
 
20
 
! Отговори
за 11 преди 12 години
Невъзможно е мой човек. Витоша просто няма условия за световна ски дестинация. Това е и проблема. Ако имаше хората нямаше да карат в Алпите, а щяха да идват тук без да се натягаме.
11
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на правителството !!! Витоша заслужава място сред световните ски дестинации и дано го получи възможнонай-скоро
10
4
 
10
 
! Отговори
за 9 преди 12 години
Обади се по телефона и питай, вместо да задаваш *** въпроси по сайтовете. И гледай хлапетата ти да не израснат умни като теб.
9
15
 
8
 
! Отговори
гуньо преди 12 години
Само не разбрах утре ще пуснат ли лалето,че трети ден тъпчем с хлапетата ми.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българското правителство се опитва да развива туризъм като унищожава условията на развитие на туризъм. За съжаление безогледните хора са и *** като правило.
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мафията в действие! Те така работят! Така беше и с Юлен в Банско! Ох! няма ли вече да се прояви гнева на търпеливите!
6
3
 
28
 
! Отговори
това е. преди 12 години
След ГЕРБ няма да има България. Амин.
5
3
 
25
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горитеСпоред еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачностСТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ВСИЧКИ...МухоБойко Е ОБЕЩАЛ ... не на Мишо Бирата да не го закача ... А НА НЯКОЙ ДРУГ ДА МУ УРЕДИ НЕЩО СИ, И ГОТОВОВИЕ КУЧЕТА И *** БЪЛГАРСКИ (Ц И Т А Т ВИ от Месията от Банкя) САМО СИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕГО - А ТОЙ СИ ЗНАЕ РАБОТАТАЗА НОВ МОРАЛ В ПОЛИТИКАТАГАРАНТИРАНО ОТ КО.ПАРТИЯ ГЕРПКОНГРАЧУЛЕЙШЪН
4
4
 
37
 
! Отговори
факт преди 12 години
ГЕРБ са мафия,достойни чада и наследници на БКП=ГЕРБ.България е раят на Земята...за гангстерите.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, Витоша ски АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите"нарича се изнудване
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То правителството поначало си управлява при липса на прозрачност.
1
1
 
46
 
! Отговори
очевидец преди 12 години
Тия за пари и майка си ще продадат!