Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачност
28 дек 2011 15:53, Красимир Ангелов
142
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите
Снимка: Архив Булфото

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти.

"Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов.

Според него с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша "Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Още по темата

Проблемът на "Витоша ски" е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция "За да остане природа в България" промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови "вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

"Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко", посочват от организацията.

"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите.

Още за казуса четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
4
 
1
 
! Отговори
Калина П. преди 12 години
Предвижда се само модернизация на вече съществуващите съоръжения- подмяна на съществуващите лифтове и влекове с нови, като се оптимизират техните трасета и капацитети. "Витоша ски" не предвижда строителство на леглова база. Проектът е насочен към разработване на една добре работеща туристическа инфраструктура с минимални намеси.
136
0
 
4
 
! Отговори
Веселия скиор преди 12 години
Не съм очаквал кой знае какви чудеса от Б.Б., но че ще пълзи по този начин на недоносени олигарси не съм очаквал.Като се замисля обаче трябвало е да го допусна - необузданата разруха на природата е светло бъдеще за Б.Б. а и за тези преди него. Та нали пичове, като Олимпи Кътев, Емил Иванов и протежето им Пламен Дилков успешно бетонираха цялото " Искърко дефиле", сега са вперили взор към река Марица, какво значи някаква си Витоша . Жалки мънички човечета !
135
0
 
3
 
! Отговори
Жанстефанивансимеонб преди 12 години
До 14-ти. И следващия път не толкова слушай обещанията, а си спомни, кой какъв е бил и кой какво е правил.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на ГЕРБ. Сега ще мога да почна няколко къщи и хотелчета на Витоша голямо лапане ще падне. кинти, кинти, кинти.Пък вие си бачкайте за 400 лв и протестирайте по интернет.
133
5
 
7
 
! Отговори
жаго преди 12 години
съоръженията над Банско дават хляб ня няд 30 000 души - реално целият Разлог и Банско зависят от тях . Оборудвал съм и знам какво беше преди това и какво е сега . Запазена природа по изисквания на "зелените " има в Трън - изоставени селища, никакви българи, индианци в каруци разрушават изоставени къщи . Дайте на хората възможност да работят, докато още има такава, в един момент вече няма да има и хора. Зелените са платени с по 1000 евро саботьори
132
4
 
4
 
! Отговори
Виктор преди 12 години
Скандална работа! Дано се организира някой протест срещу този глупав лобистки закон, който с радост бих подкрепил!
131
6
 
7
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
чугунените дс-мутро-тикви си цакаха да нео-*** от гроб. нищо ново move along. дано си бетонират и тъпите тикви най-накрая както са тръгнали.
130
3
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
Азе искам и мога да оградя цялата Витоша с китайска ограда и ке сложа бариери кат на Солунската митница и хич нема да ми требва да съм министър. За успокоение ще ви пускам безплатно песента "елате пиленца при батко ....".НЕ ЧЕ МИ СЕ ИСКА ТАКА ДА СТАНЕ, НА НА ТАМ ВЪРВИМ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
129
6
 
32
 
! Отговори
Алеко преди 12 години
Кво ми говорите за Алпите и кво е по света, бре! Витоша не е нито Алпите, нито Рила, Пирин и Родопите! Витоша не е само скидестинация, а е целогодишен парк за един почти двумилионен град, където младо и старо, богато и бедно търси малко тишина и чист въздух! Някой знае ли колко трае скисезонът на Витоша? Макс. 3 месеца, заради които ще се преоре, прегради и направо приватизира цялата, или поне най-достъпната част от планината!
128
4
 
5
 
! Отговори
до редакторите преди 12 години
Отстранете простака 124
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на много лапетии във форума явно джойнта им дойде свръх силничък!
126
6
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЗНАЕТЕ ЗАЩО ОТ БСП ОТСВИРИХА .. БИВШИЯ КМЕТ НА БАНСКО.. КРАВАРОВ .. ЗАЩО СЕРГЕЯ МУ ПРАВИ ПРОБЛЕМИ И ОБЩЕСТВЕНИ СКАНДАЛИ.. ЩОТО СА МНОГО ЕКО :) ЩОТО.. СИ МИСЛЯТ, ЧЕ СТРАНАТА ИМ Е БАЩИНИЯ .. И МОЕ ДАЛАВЕРСТВАТ :) ТЕХНИЧ ЧОВЕК ИМ СПРЯ ЕДИН ДВА ПРОЕКТА .. ТА РЕВАХА .. СЕГА ПАК РЕВАТ .. ЕЙ ТЪЙ ЗА СПОРТА :)
125
1
 
15
 
! Отговори
ми преди 12 години
усраа морето (бетон и простащина) сета и Витоша почват...УСРИ МУТРЕСТИ
124
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 124 Синко удари си една *** и си вземи лекарствата!Може пък да ти помогне!!!
123
2
 
5
 
! Отговори
zdrave преди 12 години
Министър Константинов и държавата да се захванат с най-големия мошеник в сферата на здравеопазването д-р Михаил Тиков. Как е възможно да се дават толкова подкупи на политици, прокуратура, да се подкупват общински съвети, кметове, РЗОК-та и да се качва на главата на цялата държава безнаказано! Как е възможно да има толкова повдигнати дела срещу него и да няма краен резултат!!! Как е възможно на всички на които е плащал куфари с пари, в момента да работят (те или родата им) в неговите империи. Т
122
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всички гебери - да ви *** майката *** мръсни. На всички гласували за ГРОБ - дано слон ви сцепи гъзовете, мръсни *** долни балкански ***. Избрахте унищожителите на Витоша.
121
1
 
9
 
! Отговори
за 121 преди 12 години
Ако успее да изсече горите и да бетонира морето ли?
120
2
 
17
 
! Отговори
спиго преди 12 години
На глава от населението вече станахме държавата с наи-много писти УраааааааааЕ,че нямаме пари да стигнем до пистите но проблемс, мутрите и крадците имат в излишък
119
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господи прибери си версиите форумни!Те не са виновни !Тях омразата и глупоста ги прави такива!Ако някой успее в живота в БГ било то Гяурово, Левиев или Игнат Канев то винаги ще се намерят мезерници или неудачници да ги уплюят!!!
118
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НЕМА БЕТОННИ .. ДЖУНГЛИ ... У ПЛАНИНИТЕ .. ПО МОРЕТЕ СЪНИ КОУСТ ВЕРНО . НО И ТАМ КАКТО И БАНСКО ПРЕПРАХА ЕДНИ ПАРИ, СТАНАХА ТУРИСТИЧЕСКИ БОСОВЕ .. ПОМИСЛИХА СИ, ЧЕ ТУРИЗУЪМ ПРАЯТ ..ИМА НЕЗАКОННИ ОБЕКТИ .. В ПЛАНИНИТЕ .. ТА ВИЛНИТЕ ЗОНИ .. НА СОФИЯ СА НЕЗАКОННИ .. КАТО ЦЯЛО ЗИМНИТЕ КУРОРТИ СА ОКЕЙ .. ЗА ЦЕНИТЕ ПИТАЙ МАФИОТИТЕ ОТ ДС И ПАРТИЯТА МАЙКА!!