Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
10
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Понякога си мисля, че работата на църквата е просто да прави абсурдни изказвания по повод всичко иновативно, прогресивно и ново. Защо да не изръсим поредната простотия, да внушим на хората да не си нарушават цялостта на тялото с новите достижения на науката. Интересното е, обаче, че нашите "свети отци" никога не са имали нищо против иновациите в автомобилите и техниката, които изкушават смирените им души. Тъжно, но българската църква е просто гнусна мафиотска гавра с каквато и да било святост.
266
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позицията на Св.Синод, ако някой си даде труд да прочете не е против ин витро, а против заместващото майчинство. Обаче явно всички четат по диагонал, но не умеят и прочитат каквото им е угодно, само и само да има повод да се хули Църквата....
265
10
 
1
 
! Отговори
Ина Кирилова преди 12 години
За пояснение:Според Християнската религия Спасов ден е Денят на Спасителя,Възнесение Господне.На този ден Христос се е възнесъл в небесата 40 дни след своето Възкресение.Този ден нашите предци са избрали за да спасяват бездетни семейства от липсата на детски смях,фамилии от липсата на наследник. А църквата ни...?
264
11
 
1
 
! Отговори
Ина Кирилова преди 12 години
Според народните вярвания/обичаи/"булката"от бездетната семейна двойка я изпращали нощта срещу Спасов ден да преспи в гората с мъж,с който нямала роднинска връзка. На изпроводяк им давали Спасова пита, варена кокошка и бъклица с вино.Продължението е ясно! Ако жената заченела в тази нощ, църквата не е смятала това зачатие за прелюбодейно!Има ли разлика между "Те ти булка Спасов ден"и"ин витро"? За мен има и то голяма в полза на"ин витро"!-ПРИ ИН ВИТРО НЕ СЕ НАРУШАВА 7МАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД !
263
8
 
4
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Значи да заченеш дете, да дадеш живот, независимо дали е ин-витро или нормално е богопротивно, а да карат митрополитите коли за стотици хиляди левове и много богоугодно, така ли?? Елате да го видите и пловдивския Николайчо в какви коли се вози!? И това били божи хора. Един лев няма да оставя вече в църква, особено пък откак на Великден 2011 в една от църквите в Пловдив изобщо не благоволи да дойде "божи служител". После се разбра че е бил пиян - *** такива.
262
8
 
0
 
! Отговори
do Maria, 264 преди 12 години
Моля те, най-искрено, спри да се молиш в тези, така наречени църкви. Там няма дори една единствена частица от Бога, когото ти търсиш. (Не съм от някакви секти). в тези църкви има само мръсотия и богопротивни дела, всяка стотинка, която даваш там (за свещи и т.н.) отива в дебелите шкембета на поповете, а те нямат никаква връзка с Бога, истина ти казвам.
261
0
 
5
 
! Отговори
мария преди 12 години
Аз съм една от жените които не могат да имат деца, родена с много рядак синдром, мога единствено да имам детенце чрез сурогатна майка или да осиновя.Не съм против църквата,всеки път когато вляза в църква се моля да имам щастието да съм майка.Виждам че има коментари за сур. майчинство и против, само искам да кажа че болката е много голяма, има и неразбиране сред хората,предрасъдъци а от това също наранява. Най-лесно е да обвиниш някого,църква, хора и тн., замислете се какво ние на нас-тези жени.
260
3
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 12 години
Седя чета и не вярвам на "ушите си"!!!!!Как може сбирщина от содомити,хомосексуалисти,чревоугодници,крадци,прохождащи мутри,ПЕДОФИЛИ..............няма да ми стигне деня за епитетите с които да опиша представителите на БЦП и най-вече тъй наречения Св.синод.Содом и Гомор е нашата църква, нищо свято няма в нея докато там се разпореждат самозабравилите се чернодрешковци.Не НАП а нравствена и криминална полиция трябва да влезе и да разчисти нашата "Свята църкава" начело с още по-"Цветия синод"
259
5
 
9
 
! Отговори
Гергана преди 12 години
Няма ли всеки право на свое собствено дете? Нямат ли право на шанс бездетните семейства. Много жестоко и консервативно от страна на Църквата. Много е лесно на чужд гръб да предлагаш утеха и да отнемаш последният шанс за собствено дете. Ехо, живеем в 21 век!!! Както е казал някой по-долу Църквата да си гледа свещите и да не се меси в живота на хората. Изключително хуманно действа Църквата!!!! Браво!!!!! .
258
9
 
6
 
! Отговори
Иван Апостолов преди 12 години
Защо Църквата трябва да бъде толкова консервативна? Защо толкова държи на тленното възкресение на Христос? Защо не изгради една по-стройна теория на своята идеология? Църквата трябва да се опре на науката, а не да се противопоставя. Всичко това е само мое лично мнение.Благодаря на тези от теолозите, които ме разбират.
257
12
 
5
 
! Отговори
Иван Апостолов преди 12 години
Браво на Светия Синод!Ами Дева Мария не е ли сурогатна майка? Църквата ведно с положителната роля през вековете е нанесла и много пакости на човечеството. Прес 1600 година Джонардо Бруно е изгорен на кладата, а сега църквата признава неговото схващане на строежа на Вселената. Когато бях малък баба ми казваше, че Свети Илия с колесницата си обикаля над облаците и затова гърми. А като пораснах летях много в облаци и високо над тях и Свети Илия не видях. Защо Църквата не се доближи до науката?
256
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кой му пука?!
255
6
 
4
 
! Отговори
ДС /Духовници-слуги/ преди 12 години
Висшите ни духовници, обучени и наложени навремето от БКП, отново доказаха, че мисълта за българите и нашите потомци им е последна грижа - след луксозния им начин на живот и ченгеджийската им принадлежност. С нетърпение очаквам отварянето на досиетота им. Ще ни шашардисат, повярвайте! А засега обърнете внимание кой ги защитава!
254
5
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Църквата да се обяви против изоставянето на деца в контейнери за ***, в кошчетата на тоалетните, карането на скъпи линкъли , какво е тяхното становище за трансплантацията на органи като единствен шанс за спасение на човешки живот, или и това е против правилата Господни?
253
8
 
4
 
! Отговори
VVV преди 12 години
Не е важно кой го е раждал и правил а кой го е гледал, има толкова изоставени деца и според мен ако искаш дете толкова много ще си осиновиш а няма да даваш луди пари които ще стигнат за отглеждането на едно дете. Все пак има и проблем с пренаселването на земята. И в крайна сметка ако Бог или съдбата или природата (кой както иска да го нарича) е рещил че не трябва да имаме деца може би така трябва(не съм вярващ). Но хората са егоисти !
252
6
 
7
 
! Отговори
Бездетна до 127 преди 12 години
Бих приела твърдението ви САМО ако е плод на личен опит(т.е.ако сте отгледал/а осиновено дете)и тогава Ви свалям шапка. Във всички останали случаи, моля, не ме замервайте с клишета! И, моля, не бъркайте цинизма, породен от поведението на Божиите служители и умножен по личното ми отношение към проблема със злоба, най - малкото не е учтиво - Вие изобщо не ме познавате.
251
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом църквата е против това да имаме деца, значи и ние сме против църквата!
250
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А те да спрат да получават рушвети и скъпи коли!!! Когато започнат да живеят, в смирение, пост и молитва, както трябва да бъде - тогава да мрънкат!
249
2
 
14
 
! Отговори
камен преди 12 години
Да не спираме науката да върви напред, да не спъваме развитието на медицината, техниката и технологийте. А относно за репродуктивното здраве, струва ме се ,че за напред сте става основен проблем.Погледнете младото поколение с какво се храни и в какъв стрес живее. Само овкусители и оцветители, изкуствена работа. Господ да му е на помощ. Моето време мина.
248
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Аз искам да си осиновя дете, защото ми минаха годините да раждам, но знам че е много трудно това да стане, а повечето деца са със някакви заболявания, т. като майките по време на бременност са пиели и пушели като за последно. Църквата може да вземе отношение към такива деца, поне за лечение, за лекарства на децата.