Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво казват поповете?"Не ме гледай какво правя,слушай ме какво ти говоря!"
226
1
 
13
 
! Отговори
* преди 12 години
Най-накрая църквата един път да се изкаже правилно макар и не до края ... Какво означава Държавата да накара/убеди бездетните семейства да вземат деца лишени от родителска грижа ??? Това не е ли благословия за тези , който си зарязват децата !? Ако едно дете е наистина кръгъл сирак , то следва да остане дете на родителите си отглеждано при близки хора и т.н. Но ако е изоставено не е ли по добре Църквата да убеди собствените му родители да си го гледат .
225
5
 
16
 
! Отговори
pero преди 12 години
Религиозните хумурески край нямат. Папата преди време обяви използването на презервативи в Африка за грях. Точно там където измират поголовно от спин. През 2006-та крайната християнска десница принуди Джордж Буш да забрани изследванията със стволови клетки които съдържат информация за куп тежки заболявания и тяхното лечение. Но какво друго да направи президент чиито решения се взимаха не от него, а от невидим човек с дълга брада и сандали, и Дик Чейни.
224
2
 
5
 
! Отговори
v преди 12 години
teq neshtastnici iskat vs hora koito biologicheski sa bezdetni da nqmat deca???? tova li e??? tova li e koeto nashata bezcenna(??!!!) cyrkva zashtitava? otricatelen prirast i zalichavane na bylgarskoto obshtestvo????
223
1
 
23
 
! Отговори
дедо преди 12 години
Абе, тези са против всичко. А вършат грехота помежду си..Защо не си забранят хомосексуалността, лукса, луксозните коли..заплатите..много неща могат да си забранят..и то все ,,грешни"и да живеят като миряни, спрямо каноните на Библията. Ама, като гледам какви коли карат, как харчат и как блъскат камери на журналисти..ми се струва, че не би трябвало да имат мнение за инвитрото, защото в крайна сметка, това е решние и избор. За много последен шанс за най-красивото чувство на света.
222
6
 
33
 
! Отговори
Хетфиелд преди 12 години
Аз пък предлагам на служителите на Българската православна църква да им се забрани да посещават болници, тъй като медицината и науката като цяло е в: "явно противоречие с православното разбиране за смисъла на човешкия живот". Когато се разболеят те "трябва да съумеят да преодолеят мъката и неудовлетворението, причинявани" от болестта, "и да осмислят живота си чрез взаимната обич, търпението, които по необходимост включват и смирението".Те и без това както се оказа не плащат осигуровки! И да вземат да си плащат данъци върху доходите от сватби и кръщения.p.s. Питам се дали Христос не е бил първото заченато бебе Ин витро? Нали това зачатие е било непорочно?
221
3
 
10
 
! Отговори
HAHOVICA преди 12 години
4E NA TEZ KOI IM ISKA MNENIETO!?
220
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като изнасилите негодното си тяло да произведе дете, няма да излъжете Господ. В повечето случаи принуждението към зачеване става с жестоки терапии, така че е съмнително колко здрави деца се раждат. А това самотни майки да раждат от неизвестен донор е върха на идиотията. Също толкова гадно, колкото семейство *** да си осинови дете. Даже бих казал, че е и по-гадно.
219
10
 
31
 
! Отговори
юнона преди 12 години
Българите се топят! А група старци искат да отнемат всички шансове за българските семейства без деца! Не ги е СРАМ! Двуличници! Цяло щастие е, че църквата не участва в управлението и в гласуването на законите. Какви ли още чудни мисли им се въртят из старите глави!.
218
3
 
19
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
Стига да сте пред компа,отивайте да се любете и деца да правите.Пък ония вмирисаните със нечестоплътните бради да са живи и здрави много усърдие в молитвите.И господ да им прати по още една лимузина.Айде на вас попове и пападийки алилуя
217
1
 
12
 
! Отговори
Крети до Old_testame преди 12 години
Крети познавам и свястни попове но са малцина но за 70% всичко е такак както казваш
216
3
 
27
 
! Отговори
Old_testament преди 12 години
БПЦ отдавна се е превърнала в брокер на недвижими имоти, търговец на влияние и развъдник на хомосексуализъм, а служителите и са толкова нагли, че просто не е истина ...
215
1
 
6
 
! Отговори
Селянина преди 12 години
Благодаря ти приятел !
214
3
 
31
 
! Отговори
Крети До Селянина преди 12 години
Не ги слушай тия имам приятел поп той каза че медицинската помощ е дадена от господ , а тия кълъфи си мислят собствени правила Мерцедес 500SL i AUDI A8 са богоугодни но едно дете не !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
213
2
 
14
 
! Отговори
Крети преди 12 години
имам предвид 150 000? могат и шкода октавия да карат примерно и тя е Богоугодна ако се ползва за просвещаване на народа не за транспорт до кръчмата.По комунистическо попове ставаха неверници подбрани за ДС с малки изключения вярващи хора.Църквата е отражение на политиката и обществото ни .
212
4
 
29
 
! Отговори
Селянина преди 12 години
Синода не е църквата, църквата сме всички ние братя и сестри и всичкото познание, включително и медицината е част от Божието откровение към човека. Потресен съм от елементарната некомпетентност на самия Синод по този въпрос, и още веднъж им "благодаря" за изказването им , засягащо хиляди български семейства.Това ще бъде една тъжна вечер за нас , дано поне владиците да се забавляват !!!
211
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След всяко подобно изказване на "светата православна църква" се замислям дали да не приема католицизма...Там поне лицемерието е явно.
210
5
 
34
 
! Отговори
Селянина преди 12 години
Опитвам се да бъда добър християнин, ходя когато мога на църква,постя според силите си,спазвам Божиите заповеди доколкото мога.Тази година бяхме одобрени с жена ми по пограмата Ин витро,цялата ми радост се попари след като чух становището на Синода по новините.Сега остава да ни обявят за еретици,Очаквам също Синода да заклейми Байпаса, трансплантацията на органи,абе да закриват цялата медицина направо,Благодаря ти Синоде за новогодишния подарък !!!
209
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Попчетата да си оправят *** наречена бпц и тогава да дават акъл
208
3
 
18
 
! Отговори
Крети преди 12 години
Когато поповете станат праведни и почнат да действат според библията тогава ще ги слушам, сега 70% са манекени на Родопа (прасенца). 1.Колко ли от тях са постили ? 2.колко от тях са смирени ?3. колко ли биха карали нормални коли а не БОГОУГОДНИ Mercedes za 150? или Ауди А8?4. Един пловдивски свещеник каза защо да поемам мисия в западна европа след като на ден имам 100лв (я погребение , я кръщене).Има и свестни свещеници но те не са на високи позиций или ако стигнат там вече са на години