На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божан, Божана, Бистра, Богдан, Богдана
Обновена: 6 яну 2012 15:04 | 6 яну 2012 07:04, Златко Желев
88
На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!
На Йордановден смелчаци от Калофер играят традиционното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. Снимка: Булфото

На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза на земята във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника – Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста във водата, а ергени го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

С този празник завършват т.нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя третата (последна) Коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото (някъде вместо просо слагат цаевично брашно). На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

На 6 януари се освещават и военните части и бойните знамена на армията.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Честито на всички именници!
 


88
Още по темата: БогоявлениеЙорданов
Още от
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
поли преди 6 години
Да.Така е.Богоявление е днес 19.01.Дай боже всички християни да го проумеят.Има доста информация в нета за който има желание да разбере истината за така наречения Григориански календар.
85
3
 
2
 
! Отговори
venci преди 6 години
nebeto se otvaria i ot tam sliza,koi? Sv. Boiko patestroec.
84
0
 
4
 
! Отговори
бабка преди 6 години
браво дедка, и аз така мисля както и ти,
еее дано да те прочетат и да послушат съвета ти
защото той е златен,
да си жив и здрав и да илядиш- както казват старите българи хе хе хе хе
и наздраве на именяците да им е живо и здраво името
83
0
 
21
 
! Отговори
Дедка преди 6 години
Аз искам в България да намалее простотията, защото има много умни и свестни хора, а една шепа *** пречат да дръпнем по-бързо напред. Да сме живи и здрави, да има воля и упоритост и нещата се нареждат! Да разберем най-после, че всичко е в наши ръце и всеки да започне да си гледа работата, да намалее злобата и да бъдем по-положително настроени един към друг, а и към живота като цяло! Да има повече любов, а не омраза... И да разберем, че с труд и воля всичко е възможно! Наздраве на всички!:):):)
82
0
 
21
 
! Отговори
mrbaloo преди 6 години
Пожелавам си хората да не бъдат такива лицемери и темерути, да живеят с повече вяра в Бог. Пожелавам си да бъдем по-добри, състрадателни и щедри към хората в нужда и беда и да не забравяме, че докато някои от нас се чудят къде и как да се напият, колебаят се между телешка и свинска паржола, чудят се дали "Versace" или "Armani" да си купят от мола, други хора имат нужда просто от подслон и едно парче хляб.
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на всички именници, и не само на тях .. живи здрави и щастливи
80
0
 
17
 
! Отговори
Фокус преди 6 години
Много ми харесва снимката. Честито Богоявление!
79
3
 
12
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
ДНЕС (6 януари) Е СЪЩИНСКОТО “РОЖДЕСТВО” ХРИСТОВО – БОГОЯВЛЕНИЕ!!! При Кръщението в река Йордан, Духът на въплътения човек Исус от Назарет описан в Евангелието от Лука {т.е. самият Исус, защото човек е вечен Дух, Бог в процес на еволюция (виж Ев. Йоан 10: 34)} излиза от тялото си и в тялото на този Исус влиза Богът Христос. ЗАТОВА СЕ НАРИЧА БОГОЯВЛЕНИЕ. Защото Богът се ЯВЯВА пред хората в плът.
Човек не може да роди Бог. Бог не може да живее в утробата на жена и тя да Го роди. Бог не може да се роди в човешко тяло, а може само временно да се инкорпорира или временно (за не повече от 3½ години) да замести *** в тялото на вече въплътен човешки Дух, както това е станало при Исус от Назарет. Дори и ангелските Същества (Ангели, Архангели, Архаи или Начала, Власти или Елохими, Сили или Динами, Господства, Престоли или Тронове, Херувими, Серафими) не могат да се родят във физическо човешко тяло. От момента на смъртта на тялото на Исус на Кръста на Голгота, Богът Христос е Дух на Земята и Управител на човешката еволюция. Всъщност, от този момент започва ДУХОВНАТА еволюция на човека.
Така че трябва ясно да се разграничава истината за трите Същества: Исус от Назарет (НЕ Исус от Витлеем, описан в Евангелието от Матей!) е човешко същество; Христос е Бог (Божият Син, Словото или Вторият Логос); Христос Исус е съставното Същество, състоящо се от телесния инструментариум на човека Исус от Назарет и Христовия Дух!
НА БЪДНИ ВЕЧЕР Е РОЖДЕСТВО ИСУСОВО!
Тези неща са били известни в началото на първото Християнско хилядолетие. Но с навлизането на човечеството в материализма и окончателното изгубване от хората на ясновидството, а също с измислянето на църковните догми, това висше духовно знание е изгубено. Но вече настъпи времето, когато то отново ще бъде възродено!
През 1909 година, а основно от втората половина на третото десетилетие на ХХ век, е осъществено Второто Пришествие на Христос. НО ТОВА ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ Е В ЕТЕРНИЯ СВЯТ (в невидимата област на Физическия свят)! ХРИСТОС ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ЯВЯВА В ПЛЪТ! Всеки човек притежава заложбите да разшири съзнанието си и в свръхсетивните или Висшите светове. Човек САМ трябва да се издигне (развивайки съответните си свръхсетивни възприемателни органи), за да възприеме Христос в Етерния свят, в ОБЛИКА Му на Ангел.
На всички вас: ЧЕСТИТО БОГОЯВЛЕНИЕ ИЛИ “РОЖДЕСТВО” ХРИСТОВО! На всички пожелавам да изработите своята божественост! Това може да стане ЕДИНСТВИНО с помощта на Христос (независимо дали човек изповядва будизъм, мюсулманство, йеховизъм или др. религия). Самият Христос ни казва:. “Аз съм Пътят, и Истината, и (вечният) Живот; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене” (Ев. Йоан 14: 6). “Вечен Живот” не означава вечно физическо тяло, а изработване на способността, заложена от Създателя в човека, да пренесе човек своето съзнание, т.е. да бъде вечно съзнателен също и във Висшите светове. Това е възможно само ако човек чрез Вярата или, което е едно и също, чрез Любовта си към Христос приеме в себе си Неговите Сили. Вярата или Любовта към Христос са силите на ясновидството! Поради тази причина Христос се яви в човешкото тяло на Исус от Назарет! За да покаже на хората тяхната божествена духовна същност, да ги води по пътя на божественото им духовно развитие, да им даде силите и да им помага да станат Богове.
78
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ББ има имен ден - Бойкоявление.
77
2
 
13
 
! Отговори
ЧИД ! преди 6 години
Не видях, но и да се повторя, не е страшно - на Данчето /фандъкова/ - да е жива и здрава !
Че е тежко жена да води голям град....
76
0
 
1
 
! Отговори
бистра преди 6 години
Никакви Бистри! докато в черковния календар не се появи "Бистра - в.мъченица или поне само "мъченица" това е само опит да ги вкарат в христианската пътечка. А иначе в имен ден няма нищо лошо; да празнуваме!
75
0
 
17
 
! Отговори
поля до 69 преди 6 години
Ако си пожелаеш нещо от цялото си сърце и с цялото съзнание , че молиш искаш и жадуваш за това то почти сигурно ще се сбъдне..и не само на богоявление. Вяра се иска, в себе си и в мъдростта и добротата на вселената
74
0
 
18
 
! Отговори
Honorik преди 6 години
Честит Празник Богоявление на всички християни и честито на всички именници!Пожелавам ви да сте живи и здрави и много щастие,обич,късмет и успехи в живота! :)
73
2
 
2
 
! Отговори
GERB преди 6 години
Az praznuvam vseki den.
72
0
 
2
 
! Отговори
попарко преди 6 години
Дали имената Бонка, Бончо имат също имен ден?
71
0
 
7
 
! Отговори
nusha_511 преди 6 години
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ! НОСЕТЕ С ЧЕСТ ИМЕНАТА СИ!ВСЕКИ ОТ НАС ПРИВЛИЧА НЕЩО ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ ОТ ЖИВОТА СИ.И КОГАТО УСЕЩАШ,ЧЕ ЗАКОНЪТ НЕ ДЕЙСТВА ЗА ТЕБ,ЗАЩОТО НЕ ПОЛУЧАВАШ ИСКАНОТО,ЗНАЙ,ЧЕ ЗАКОНЪТ ВСЪЩНОСТ ТИ ОТГОВАРЯ.ТИ ПРИВЛИЧАШ ИЛИ ОНОВА,КОЕТО ЖЕЛАЕШ,ИЛИ НЕГОВАТА ЛИПСА. ЗАКОНЪТ ВСЕ ПАК ДЕЙСТВА!!!
70
0
 
4
 
! Отговори
до 66 - beeres преди 6 години
Бойка
Бойка празнува имен ден на 28 март. Тогава Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Бойка е женска форма на Бойко и е произовдно от Боян. Посланието на женското име е да се боят от него различни болести и беди.
69
0
 
13
 
! Отговори
Луничка преди 6 години
Искам да попитам тука, ако има някой който да си е пожелал нещо на този ден, и дали му се е сбъднало после?? Моля би отговорете :) Имам нужда от малко надежда :'(
68
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По повод празниците и църквите - мен са ме учили, че душата трябва да се превърне в църква, защото и в църква да живееш, ако душата ти е гробище, единственото което ще постигнеш е да умориш околните. За това на този ден пожелавам на всички да превърнат душите си в чисти и светли, сияйни, вярващи и почитащи мъдроста на истината, а не да палят свещи и после да злословят, крадат и убиват. Бъдете сияйни в душите си и който има очи ще види!
67
0
 
17
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Мъжа ми е Божидар и празнува винаги на 6-ти януари. Да са живи и здрави всички и имениците, и техните близки и всички българи.