На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божан, Божана, Бистра, Богдан, Богдана
Обновена: 6 яну 2012 15:04 | 6 яну 2012 07:04,
88
На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!
На Йордановден смелчаци от Калофер играят традиционното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. Снимка: Булфото

На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза на земята във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника – Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста във водата, а ергени го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

С този празник завършват т.нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя третата (последна) Коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото (някъде вместо просо слагат цаевично брашно). На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

На 6 януари се освещават и военните части и бойните знамена на армията.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Честито на всички именници!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: богоявлениеЙорданов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
наистина всички политици са от един дол дренки гласуваха си голями заплати и пенсии а народа кучета го яли да умира.доидоха на власт к8ариеристи които си оправиха материалното положение на децата и внуците а на всичкото отгоре ги изпратиха и в чужбина така е това си е истината и аз няма да гласувам повече.народе не се лъжете да гласувате за тези които са дошли на власт за да се облагодетелстват и са станали милионери а народа е подложен на геноцид и сигурна смърт не гласуваите те ви лъжат,лъжат.
45
3
 
18
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
За пръв път виждам някой, който да го е гнус, от страната му. Ти си българин колкото и да не ти се иска, ако имаш себе си за плазмодий или червей, твой проблем, но най-вероятно си силно комплексирана личност, с параноидна депресия, слаб характер и изобщо никаква воля за живот. Като нещо не ти харесва не го прави, но не смей да помрачаваш празника и на нормалните хора, които за разлика от теб си имат корени, нормална психика и ценностна система.
44
7
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Нищо общо с християнството. Както си личи и от малоумния автор на копираната статия за " библейската легенда"?!?!?! Кака може в уж "християнска" страна да обявявате Библията за легенда?!?!?! Да не говорим, че това е просто поредния езически обичай по нашите земи, облечен в малко библейска тематика, много далеч от вярата в Бога и Исус Христос...
43
1
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Европа нямат такива обичаи ли? Явно си избягал от всички часове по история, в европейските страни имат такива странни обичаи, че едва ли нашите биха ги възмутили.
42
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждам два умни коментара - 28 и 38! Радвам се, че има хора, разсъждаващи правилно. Гнусят ме тези български традиции, аман от традиции и празници. Затова сме най - бедни в Европа, бедни ще си и стоим!
41
0
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Психиатричните клиники в страната работят от 08..-16.00 без събота и неделя.Изисква се направление от GP за първоначална регистрация.Вас ще ви приемат веднага по спешност.Не отлагайте лечението си!
40
1
 
5
 
! Отговори
До Пич преди 12 години
Не мога да разбера, какво лошо има да имаме обичаи? Относно "място -то в Европа" не виждам причина защо да нямаме. Но тъй като си "Пич" ти ги разбираш по-добре тези неща, вместо да се радваш, че сме запазили традициите си. Само хората които се срамуват от нещо се отричат от това което са.
39
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
не съм гласувал 20 години-всички са корумпирани и свързани с мафията,лъжедемократи само вдигат цените и застопорияват заплатите и пенсиите.българия има наи скъпия ток в света,наи скъпите джиесем разговори в света,наи високите цени на хранителните стоки и електрониката в света,и сме на 1 място като с наи ниски заплати и пенсии в света.българите живеят като африканци само дето не скачаме по дърветата за бананче.и пак гласуваите за герб те щте ви оправят като излишен материал на *** и мизерия...
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо празнувате именни дни? Чак толкова ли сте ***?!
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
gospod ,da donese na vsichki ypravnici koito biaxa na vlast ot prexoda neshtastia i bolesti na tiax i celia im rod prokleti da sa .
36
0
 
7
 
! Отговори
Варна преди 12 години
Във Варна почетен караул от Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров" и представителен духов оркестър от ВМС ще участват в поднасянето на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев на "Алеята на възрожденците" в Морската градина. Началото на церемонията е в 11.15 часа.
35
0
 
6
 
! Отговори
Варна отбелязва праз преди 12 години
Варна ще отбележи с тържествена програма празника Богоявление:08.30: Тържествена Богоявленска литургия, място: Катедрален храм10.00: Военен ритуал - Благославяне на частите и техните бойни знамена, място: пл. "Св.Св. Кирил и Методий"10.30: Шествие от катедралния храм по бул. "Княз Борис I", бул."Сливница", Морската градина, Алеята на възрожденците10.50: Полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина11.30: Велик Богоявленски водосвет, Място: буна 1
34
0
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
И Божидар също. Да са живи и здрави всички!
33
0
 
8
 
! Отговори
Българка преди 12 години
До 23Приятелю, за правописа на думите знаеш ли нещо- имаме си една буквичка Й, не е зле да я научиш
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Божидар = БОЖИ ДАР?
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес е празник!Призовавам всички платени драскачи да се вземат почивен ден/неплатен/. Поне днес не плюите страната си,произхода си и себе си.
30
1
 
9
 
! Отговори
артемида преди 12 години
До номер 19 - именно сега е Богоявление. Божич е другото име на самата Коледа - потърси из нета, предполагам, ще намериш информация. Днес Богоявление празнува не само православния свят, но и всички католически страни. Така че...най-вероятно наистина е Богоявление :)
29
4
 
2
 
! Отговори
патриот преди 12 години
свидетели сме на краха на капитализма.европа и америка са в световна икономическа криза и са на изкуствено дишане на системи и в реанимация.в америка народа окупира уолстрит а по улиците се бият,стрелят и ръгат с ножове за маратонки.капитализма рухна това са последните му конвулсии и издихания крахът на един строи които беше лъжа и измама.сега идва социализма като гробокопач на капитализма.време е да се откажем от европа,америка и нато и да тръгнем със световните сили непобедимите русия и китаи.
28
32
 
9
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Дивашка нация с дивашки обичаи и традиции. И после искаме да имаме място в Европа и да получаваме добри доходи. Как да стане това с този *** народ?! Хайде направете се на мъже в реката, че после идва тричането на кучетата. И да не забравяме пиенето на ракия!
27
6
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Малко християнство примесено с много суеверие не прави празника християнски !!!