Навършват се 164 г. от рождението на Христо Ботев

Един от най-великите български поети и революционер
Обновена: 6 яну 2012 09:13 | 6 яну 2012 09:09,
28
Навършват се 164 г. от рождението на Христо Ботев
Снимка: Булфото

Днес се навършват 164 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български поети и революционер.

Роден е на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Учи в Карлово, където учител е Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер и продължава учението си под ръководството на своя баща.

Октомври 1863 г. заминава за Русия и се записва за частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен след застъпничеството на Васил Левски и Любен Каравелов.

Май 1876 г. след новината за Априлското въстание Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода.

От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев на връх Околчица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
12
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
ТИТАН в нашата история,ненадминат в българската и световна поезия."Настане вечер,месец изгрее,звезди обсипят свода небесен,гора зашуми,вятър повее,Балкана пее хайдушка песен"Рядко изразяване на действие без глаголи.Дълбок поклон !!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Янислав преди 12 години
"Май 1876 г. след новината за Априлското въстание Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода."- - не е съвсм вярно. Ботев отклонява голяма част от оръжието за Врачанския окръг на въстанието и е трябвало да се включи през Румъния във Враца, но преждевременното избухване го хваща неподготвен и Врачански окръг не въстава. Всичко след това е по-скоро саможертва. Велик българин
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако беше жив!Какво щеше да каже за нашите продажни ***, които разрешиха турски изтребители безконтролно да се разхождат над България?Ами за това да имаме една армия?Турските танкове да дойдат?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци."Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заявил: Османската империя трябва да се възобнови.Хайде продажни български политици, вие сте наред (келипира ви чака)!
3
0
 
15
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Един от най- великите българи - поклон !!!
2
1
 
25
 
! Отговори
Левски и другите... преди 12 години
Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата"/ХР.БОТЕВ/Кога ще станем свободни хора, Ице Ботйов ????Напразно загина....
1
0
 
23
 
! Отговори
das преди 12 години
Поклон! Той не умира...