Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
0
 
! Отговори
martin преди 12 години
Pochivai v mir,hubavite hora rano si otivat za sajalenie!
212
2
 
3
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Поклон пред паметта на Теодора! Изгубихме един истински човек и борец!
211
2
 
2
 
! Отговори
sdfg преди 12 години
лека й пръст.
210
2
 
7
 
! Отговори
Правото на живот! преди 12 години
Светла памет на Теодора Захариева! Светла и пресветла! Един светъл човек си отиде, защото българската здравна система убива, а не лекува. Тя се бореше не само за своето право на живот. Бореше се за правото на живот на всички българи! Почетете я хора, с борба. За правото си на живот. Това би успокоило духа й, който няма да е спокоен, докато всички българи не тръгнат на борба за правото си на живот. За това си право, което е от Бог дадено, борба за право на живот - по всички азимути!
209
2
 
3
 
! Отговори
До Алов преди 12 години
Вие човек ли сте или звяр?Така ли щяхте да говорите ако ставаше въпрос за детето ви,жена ви,майка ви.Тук става въпрос за принципи,които цялото общество трябва да устоява.
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО НА ТАЗИ ЖЕНА!ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА И!
207
3
 
6
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Теодора, мир на праха ти! Но тука има някаква ***, която иска да внуши, че едва ли не Теодора се е борила с правителството на Борисов! Делото Теодора спечели 2008 г. И борбата й беше против КРАДЛИВАТА ТРОЙКА! Това не бива да се забравя, още повече, че точно при Борисов се разви обществената й дейност в най-голяма степен! А е вярно и че ВСИЧКИ ГРУПИ БОЛНИ са в същото положение, като онкоболните и всички се нуждаят по една болна като Теодора! Още веднъж, БОГ ДА ТЕ ПРОСТИ, ТЕОДОРА!!!
206
2
 
3
 
! Отговори
мим преди 12 години
Нека почива в мир!И дано да има някой друг, достатъчно силен, като нея, който да продължи започнатото. Защото явно само с неспирна борба човек може да си извоюва правото на достоен живот.
205
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Феновете на Тиквата сте *** по душа, по манталитет и по ум!
204
4
 
1
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
Трябвало е да напишеш неизлечимо болни за съжаление няма лек за рака за да ни се възмущава толкова 204.......а и обижда....ама ха.....
203
4
 
2
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Поне вече не боледува.
202
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да има толкова деградирали хора, как може да изричате това " болните са си болни, нека умират" и подобни такива! Вие не сте хора, вие сте *** с извратено мислене,съжалявам ви и жалко, че (ще) имате деца, които ще са същите чудовища като вас!!!
201
5
 
20
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Изумителна жена! Един ден отива на химиотерапия, но се оказва, че няма лекарства. Започва протест и по някое време "намират" една доза. Тя обаче отказва да я вземе, доато не се "намерят" дози и за другите чакащи с нея.... Нека си признаем - колко хора биха постъпили точно така?! /обидно ми е да отговоря/... С парите от спечеленото дело основава известния нам център за правата на всички болни /не само раково/. Колко души биха постъпили така?! Тя спечели първата битка, и поведе още стотина. Уви..
200
13
 
8
 
! Отговори
Сиско преди 12 години
абе дървени глави, човек като му е писано да умре, нищо не може да го спасиСтив Джобс нали и той умря от рак, и кво - щото няма пари ли???смешни стене се бъркайте на Господа в работите, и не търсете под вола телеи защо само болните от рак да имат права, болните от други болести нямат ли права?а здравите какви права имат, да бачкат, да плащат данъци да има за болните, докато се разболеят и те? докато и те умрат
199
15
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
За болните от рак ГЕРБ не дава пари, обаче за безплатна ясла на соц.слабите *** има едни 40 милиона евро. Още гласувайте за тези българоубийци.
198
42
 
0
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Чудо голямо. Нито е първата ,нито ще е последната умряла.
197
3
 
15
 
! Отговори
lavjoy преди 12 години
*** бащта ти е трябваро да се изхвърли на пердето вместо.......
196
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мир на праха й! Не знам дали сте чели, но тя беше оздравяла след молитва на Дервишов гроб до Велики Преслав , след като духовете на знахарите лекували там преди много години поискали да напише книга, която тя написва за три дни.blitz.bg/article/6483
195
3
 
13
 
! Отговори
velin преди 12 години
До *** : *** - Намери остър Ръб и ако не можеш да се засилиш намери и някой да те засили и СЕ ФРАСНИ В ТЪПАТА ТИКВА -но не умирай а ритай като ранено животно
194
3
 
11
 
! Отговори
Razor преди 12 години
Поклон пред светлата и памет!!!Тази мафиотска държава трябва да бъде съдена за всички безобразия тотално!!!