Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
28
 
1
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Какво лошо казвам? Изразявам си мнението, че има и по-важни дела.
192
3
 
20
 
! Отговори
GB преди 12 години
Поклон пред светлата и памет! ***, ти си ненормален! Има ли такъв дето няма да умре? Значи, никой да не се бори за нищо! Я си изтрий коментара бе ***!
191
3
 
19
 
! Отговори
100 преди 12 години
***, ти си невероятен ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
190
69
 
0
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Като е знаела , че ще умре , защо вобще се е занимавала да води дела?На такива хора , трябва да им забраняват да занимават съда с глупости.
189
2
 
21
 
! Отговори
aaa преди 12 години
Бог да я прости и да почива в мир. На България и трябват такива хора. Рядко борбена, интелигентна, готова да отстоява правдата. Дано се намери човек, който да продължи започнатото от нея.Мир на праха и.
188
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е те тая госпожа на президентските избори отиде да агитира за същите, които и спряха лекарствата - и не само нейните...Защо ли ?Защото Кунева явно и е обещала нещичко... Това, че си болен от рак не те прави автоматично добър човек...За мен Теодора Захариева е една продажна жена и въпреки това - мир на праха и...
187
3
 
2
 
! Отговори
seselby преди 12 години
Абсурдно изказване.
186
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много ми е странно някой като умре, как изведнъж всички се сещат колко бил добър, колко бил достоен, колко бил велик, колко бил....не знам си още кво...ах малиии ох лелееееа докато е жив никой не го бръсне за нищо
185
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да я прости жената! но не смятам, че болните са нещо по привелигировани от здравите и трябва да им се дават милиони за скъпи медикаменти, само защото били болнив същото време за хиляди здрави дечица да не се дава нищо или да се дават мизерни помощиболния си е болен, той ще умре и с милиони и без милионипо добре се грижете за здравите, докато са здрави
184
3
 
25
 
! Отговори
Abroad преди 12 години
Невероятна жена! Прекрасен дух! Вечна й памет!
183
4
 
33
 
! Отговори
тони преди 12 години
Светла и памет......Такива хора се помнят.....
182
4
 
24
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Лека й пръст :( Отвратително е, че достойните хора като нея си отиват първи
181
5
 
33
 
! Отговори
неанонимен преди 12 години
Тази жена се е борила докрай за правата на вече заболелите. Трябва някой да започне отначало да се грижи за профилактиката на хората, но е много трудно, уви. Комерсиализирането на всичко ще ни разболее всички по някакъв начин - стрес, много лоши храни, непроверени стоки, влизащи отвън без контрол, клетки на оператори навсякъде, млъсен въздух в населени места........това са кървави пари, ще става още по-зле. ПРОФИЛАКТИКАТА е най-важна
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 180Е как какъв "на крак" го гони тъпаняра 177?"На крак,о парии презрени..." и тъй нататък.То е ясно откъде идва.Тъжното е,че няма срам от смъртта даже,и под тая новина в черепната му кухина гърми "на крак"..
179
7
 
20
 
! Отговори
GASOLINI преди 12 години
Българи ,дайте да обобщим:щом няма лекарства за онкоболните,щом здравната каса не плаща за лечение и трансплантация,щом умират родилки и бебета ,щом докторите помагат болните по бързо да умрат ако не плащат,Да се закрие министерството на "здраве(погубването)опазването и да се внесат хималайски лечители,ходжи , врачкишамани от Африка ,а докторите и екипа на министъра да отидат на женския пазар,там има свободни сергии и ще могат да се пазарят на воля.
178
12
 
10
 
! Отговори
до 177 преди 12 години
Толкова си ***, че няма накъде повече. Какъв "на крак" те гони бе, *** ***? Кой ще сложиш? Себе си ли, че да оправиш тая комунистическа клоака, дето 65 години е сътворявана.
177
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЕКА И ПРЪСТ НА ТЕОДОРА ,ЗА ЖАЛОСТ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ОТ БАНКОВИТЕ ЛИХВИ И КОЛКО ЩЕ ГУШНАТ ОТ НАРКОТИЦИ И РУСКИ ИНТЕРЕСИ,ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО ТОЛКОВА НА ДРЕБНО ИГРАЯТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ???? ЗАЩОТО СА МИЖАТУРКИ И ДОНОСНИЦИ НА БКП,А КАДЕ СА МЛАДИТЕ ? КАДЕ СА СТУДЕНТИТЕ ????
176
4
 
12
 
! Отговори
panagurka преди 12 години
Prez godinite se darga dostoino.Spe4eli xiladi po4itateli. Po4ivai v mir.
175
10
 
29
 
! Отговори
Човек преди 12 години
Смъртта и ме разплака така, както плаках за баща си и майка си. На крак, народе, изрини това гюбре от политици и капиталисти-изедници!
174
4
 
11
 
! Отговори
dani1 преди 12 години
Svetla i palet na Teodora.