Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
49
 
! Отговори
георги преди 12 години
Дано да се намира на по- добро място отколкото в нашата скапана държава.ПОКЛОН....
132
4
 
25
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Да не дава Господ никому да чуе лоша диагноза! Не съм употребила думата "некадърник", ситуацията е съвсем друга- убедена съм, че живеещите в България знаят отлично какво имам предвид. А колкото до отговорността, в Бълария, понятието "лекарска грешка" (съответно, отговорност) НЕ СЪЩЕСТВУВА. Благодарна съм на Теодора Захариева за примера, който ни даде. Мир на душата й! На себе си, близките си, и на всеки от ВАС пожелавам никога да не ни се налага да водим такава борба срещу такава страшна болест!
131
3
 
31
 
! Отговори
Поклон !!! преди 12 години
Така се воюва за граждански свободи, когато държавата е куп бездушни чиновници, алинеи и точки!........не с плюене по форумите.Дано тя да е пример за младите, че слави и азис са пример за обратната страна за медала
130
3
 
37
 
! Отговори
KVasileva преди 12 години
Сведена глава и поклон в знак на почит и уважение към един Голям Човек и се гордея че е Българка! Дано поне малко се поучим от нея!
129
3
 
22
 
! Отговори
Dana преди 12 години
NEKA IMETO I E ZAPIZANO V KNIGATA NA VE4NIQ jIVAT.POKLON PRED PAMETA I !
128
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
124, не само на болните, българската държава е мащеха на българите... макар че няма що да обиждаме мащехите, някой от тях все пак са добри хора
127
3
 
36
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 12 години
ИСТИНСКИ ДОСТОЕН ЧОВЕКНЕКА ДА НИ БЪДЕ ПРИМЕР ЗА ПОВЕДЕНИЕ ДЪЛБОК ПОКЛОН
126
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОКЛОН пред паметта на Теодора! Една велика българка!
125
17
 
14
 
! Отговори
гурбетчия до 125 преди 12 години
Мила , искам само да ти напомня ,че лекарите в Бг. не са некадърници ,има изкл. ,но те са 1% ,а също така ехографа не лъже ,колкото и да е некадърен лекарят ,ти го изкара ,че не може да разчете снимките ! Отделно тези снимки се съхраняват в паметта на ехографа и ако има случай лекарят да прикрие ,че имаш рак ,той си носи отговорността ! Нека да си признаем ,че повечето от нас търсим лекарска помощ едва когато вече е доста късно ! Поздрави от Германия !
124
10
 
27
 
! Отговори
Българка преди 12 години
до 119: личи ти, че си гурбертчия!!! :-) Виж как ги разбираш тези работи с профилактиката!!! А имаш ли представа близките ти тук как живеят?!? Само за ТВОЯ информация, профилактичните прегледи СА задължителни - поне кръвната картина и вътрешните болести.Но за да се хване заболяване в "ранен" стадий, трябва да попаднеш на компетентен лекар, който да не те излъже, защото го мързи да лекува "без пари"! Поздрави на чужбината! Стой си там! :-))
123
5
 
11
 
! Отговори
kritik преди 12 години
darjavata e masteha za bolnite!semeinite lekari stanaha kato 6ofiorite prez tatovo vremesamo gledat da napalnqt patnia list!doktorite gledat na pasientite kato banknota!
122
3
 
41
 
! Отговори
true преди 12 години
На такива хора се крепи България. Жалко, че все още не можем да ги оценяваме и опазим докато са живи. Поклон пред светлата и памет !
121
3
 
38
 
! Отговори
Flash преди 12 години
Жалко, че си отиде още един достоен човек, който се бореше до последно!
120
3
 
66
 
! Отговори
PENE преди 12 години
На колко ли мръсни бюрократи им е "олекнало" , че тази ДОСТОЙНА ЖЕНА , няма да ги "тормози " !?Нек Господ да я прости и светла й памет на тази жена ! И дано има , кой да продължи нейната борба с безхаберието и малоумието в тази бедна и ограбена държава !
119
2
 
2
 
! Отговори
da,ama ne преди 12 години
ние се сами се направихме смъртни....
118
9
 
34
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Поклон пред паметта й ! Имайки впредвид тежкото финансово положение в здравеопазването мисля ,че в Бг. трябва да се задължи всеки човек поне веднъж в годината да си направи пълни изследвания ,кръв,урина ,ехограф на вътрешни органи и каквото още е необходимо ,за да се прихване болестта на време и лечението да е по-евтино и ефективно.Ракът в ранни стадии е лечим!Да доплащат лечението си само немърливите хора ,които години наред не са си правили пълни изследвания ,звучи малко нехуманно ,но ...
117
3
 
75
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Поклон - Бог да я прости !
116
3
 
96
 
! Отговори
ПАВЛИНА от РУСЕ преди 12 години
Поклон пред човека-борец! Поклон пред жената трасирала пътя на борбата срещу безхаберието,бездушието на държавата по отношение на страдащите болни.Знам,че където и да си ти ще си съшата напористта,борбена,но дано поне там щастието и болката не вървят ръка за ръка! Мир на душата ти!
115
3
 
54
 
! Отговори
123 преди 12 години
Мир на праха и..човек!
114
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
анатема на БГ-стан-банту-тиквостан-бостан