Няма сведения, че патриарх Максим е бил агент на ДС

Митрополити не били писали доноси за миряни
Обновена: 18 яну 2012 15:05 | 18 яну 2012 11:21,
40
Няма сведения, че патриарх Максим е бил агент на ДС
Снимка: Impact Press Group

Няма документ, който да удостоверява, че патриарх Максим е бил сътрудник на Държавна сигурност, заяви пред bTV Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

"Никъде, в никой от архивите, няма бележка или знак, че Максим е бил съпричастен към Държавна сигурност", каза тя.

Вчера Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия синод са били сътрудници на специалните служби на комунистическия режим у нас.

Екатерина Бончева беше категорична, че ако патриархът е бил сътрудник или щатен служител на бившите специални служби, щеше да остане някакъв документ, който да потвърждава това.

Още по темата

На всичките заседания на Светия синод, на които е бил обсъждан въпросът за досиетата, той е гласувал за отваряне на документите.

Бончева призна, че от началото на работата на Комисията по досиетата до този момент никога не е имало такъв натиск, както при случая с досиетата на висшия клир.

Агентите не са подавали доноси за миряни, защото като представители на висшето духовенство те са се занимавали с други теми, посочи Бончева.

Митрополитите пък събирали сведения за църковния живот и за други митрополити.

По думите на Екатерина Бончева сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им. В един от случаите са изплащани и финансови стимули, макар това да не е било масова практика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
7
 
! Отговори
! преди 12 години
Чувал съм,че най-верните на Партията нямало нужда да ги вербуват.Техният Господ бил Уставът на БКП.
12
5
 
7
 
! Отговори
тестер1 преди 12 години
Това че за Максим и Николай нищо не дават,значи само едно - че са и настоящи агенти.Няма как по върховете на най-богатата и корумпирана институция да има случайни хора.Не и в България, за жалост.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
емми той сега е на 95 години! Във времето , когато би могъл да бъде вербуван - т.е. преди около 40-50 години, може да е нямало още ДС
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този шум се вдига с користна цел. Тепърва ще извличат ползи от тази вреда, а злобарите намират още един повод да бълват мерзостите си...Помилуй ни, Боже!!!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откога чакам да чуя кои от бившите и настоящи управници са агенти на чужди разузнавания т.е предателите ? Ама да почнат от Г.М.Димитров и Дертлиев. А тези от ДС все пак са служили добре или зле на българското разузнаване.
8
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 12 години
Незнам дали Максим е бил или не е бил агент. Обаче в едно интервю преди време Димитър Луджев каза, че с очите си (тогава беше министър) е видял досието на бивш премиер от СДС, който така и не бил огласен в последствие. Това или означава, че все още е някакъв агент под някаква форма или все пак е възможно избирателно оповестяване. Нека тези, коит оповече разбират да кажат.
7
2
 
8
 
! Отговори
eh, Bon4eva!! преди 12 години
Агентите не са подавали доноси за миряни, защото като представители на висшето духовенство те са се занимавали с други теми, посочи Бончева.Митрополитите пък събирали сведения за църковния живот и за други митрополити.По думите на Екатерина Бончева сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им. В един от случаите са изплащани и финансови стимули, макар това да не е било масова практика."ГОЛЯМ СРАМ да те чета, Бончева!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ме интересуват агентите на бившата държавна сигурност. Интересуват ме настоящите агенти на настоящата ДС.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По официални данни през 90 те години са унищожени 40 % от архива !
4
2
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Пак ни разсеѝват. Омръзна ми от тези досиета, искам журналистите да се занимават подробно с темата за шистовия газ и ползите и вредите,искам да ми кажат нещо за СОПА, а не само с някакави дядки да ни занимават,които са ставали сътрудници, защото така е могло да се расте в професията. Сега като ме карат всяко тримесечие да давам оценка на личностните и професионалните качества на моя екип да не е много по-различно.
3
4
 
5
 
! Отговори
докосморог преди 12 години
абе косморог, остави сега тн.разколници, дай да се съсредоточим към тези които са извадени, други ако има и те ще излезнат.. То се едно да те хванат че крадеш и да кажеш - чакай остави ме мене , виж оня и той краде..
2
4
 
8
 
! Отговори
ined преди 12 години
22 години *** и пульо се резпореждаха с тея досиета, каква е гаранцията че сега като няма и преди е нямало, а не че някой го е взел.
1
6
 
19
 
! Отговори
! преди 12 години
Не били писали доноси ... баси наглите ***!