Бит арестант осъди България за полицейско насилие

Държавата плаща 10 хил. евро на мъжа, осъден на доживотен затвор
Обновена: 25 яну 2012 15:47 | 25 яну 2012 15:18,
76
Бит арестант осъди България за полицейско насилие
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за полицейско насилие. 36-годишният варненец Йордан Петров осъди държавата заради това, че е бит по време на полицейско задържане и в следствен арест, а впоследствие е осъден въз основа на доказателства, изтръгнати с насилие.

България трябва да плати 10 000 евро неимуществени вреди на жалбоподателя и 6 650 евро разноски по делото.

Петров е задържан през януари 2001 г. първоначално в Габрово, а впоследствие е прехвърлен във Варна, по подозрение в смъртоносно прострелване на полицай няколко дни по-рано.

Според доклада на директора на регионалната дирекция на полицията в Габрово той не е оказал съпротива при ареста и не е бил въоръжен. Петров твърди, че в полицейското управление във Варна служителите са го изправили с лице, опряно на стената, широко разкрачен с белезници на ръцете. В това положение той е държан дълго време, докато накрая припаднал.

На пода полицаите започнали да го удрят и ритат, като искали да подпише самопризнания, че е прострелял техния колега, че се е занимавал с въоръжени грабежи и че е участвал в убийство. Впоследствие той е бил ритан и удрян в главата и от служители на следствения арест във Варна, където е бил преместен на следващия ден.

По време на един от разпитите, докато е задържан, той прави самопризнание, че е прострелял полицая. Впоследствие е осъден на доживотен затвор без право на замяна, въпреки че частично се е отрекъл от показанията си по време на съдебния процес, заявявайки, че са били изтръгнати с насилие.

Петров подал жалба за насилието върху него до Военна прокуратура, но тя отказва да образува досъдебно производство. Мотивът е, че използваната физическа сила е законна с цел задържане на потенциално опасен заподозрян, който е отказал сътрудничество при задържането.

Жалбоподателят се оплакал също, че е бит от конвоиращите го служители три години по-късно по време на конвоирането му за едно от съдебните заседания. Той подава оплакване до Военна прокуратура и за този инцидент, но и то е отхвърлено с мотива, че силата била законно използвана за справяне с неговото агресивно поведение.

Петров, който изтърпява наказанието си във Варненския затвор, се оплаква и от материалните условия в него. Той твърди, че хигиената в затвора е на много ниско ниво, че има хлебарки и плъхове, храната е недостатъчна и с лошо качество и че в килиите няма течаща вода и тоалетна.

Европейският съд по правата на човека намира нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по всички оплаквания за физическо насилие от страна на полицаите, служителите на следствения арест и конвоиращите. Той изтъква, че българското правителство не е дало задоволителни обяснения за произхода на установените сериозни травми на жалбоподателя и че, дори ако се допусне, че в някои случаи е имало нужда да се използва сила, тя е била несъразмерна.

Съдът също така намира нарушение на член 3 от Конвенцията заради неадекватните разследвания на инцидентите, последвали жалбите на Йордан  Петров. Той оценява условията във Варненския затвор като унизителни и намира нарушение на член 3 от Конвенцията и по тази причина.
Според съда е нарушено и правото на мъжа на справедлив процес поради това, че Апелативният съд и Върховният касационен съд са взели предвид неговото самопризнание, изтръгнато с малтретиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
22
 
18
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Тоя пък е много нагъл - не стига, че си е заслужил затвора, ами на всичкото отгоре иска да живее в него като на хотел с 5 звезди! А вие стига сте плюли по полицаите. Не виждате ли, че в момента се води война срещу тях? Някои плаща на медиите да насъскат народа срещу полицаите. Толкова ли не се усещате?! Понякога имам чувството, че съм еднствения мислеш човек на тоя свят...
41
5
 
8
 
! Отговори
СЕРГЕЙ преди 12 години
Сега тези които са го били са излезнали вече в пенсия ,взимат тавана , взели са една торба пари при пенсиониранеА ние тъпъците да го ду.....хамеПрави са си *** ко им трябва да бачкат
40
13
 
4
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Добре са го подредили този, ама следващия път - повече бой, та де не може и да говори даже.
39
1
 
9
 
! Отговори
Putkomafani преди 12 години
До "Анонимния" ГЪЗОЛИЗЕЦ на Всевишния!2001 г. Станишефф е бил пъпчив студент, но виж главен секретар на милицията дето много бият, беше твоя идол Бидона!
38
4
 
25
 
! Отговори
---- преди 12 години
Съд, съд , СЪД до дупка !!! Докато не фалира тъпата територия на която живеем ! Тук няма нито едно свястно ченге ! Ако не проси пари сврян в канавката, то е дилър, ако не е дилър, 100% е лихвар ! Безполезна сбирщина струваща милиарди !!!
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е лошо Станишев да се запознае с това решение на съда в Страсбург и тогава да обвинява в парламента Цветанов и ГЕРБ в полицейщина и превишени полицейски права,защото тези събития с боя над арестанта са се случвали при неговото управление.А като се има в предвид,че делата в Страсбург се точат поне 4-5 години,става ясно,че до сега всяка присъда срещу България се е отнасяла към управлението на Станишев,Царя и Костов,т.е на тези,които са в момента най-яростните "защитници" на човешките права.
36
3
 
14
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Ти си виждал САЩ само на глобуса, нали ? Имаш ли представа ако тамошен полицай си разреши да увреди арестант, за какви обещетения става дума ? Особено пък в Щатите имат две изумително силни организации против полицейската бруталност. Там адвокатите стават милионери само от едно дело срещу полицията.
35
3
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 12 години
Ти чуваш ли се. Точно пък в САЩ полицейското насилие е пословично.А такива убийци на полицаи там никога не стигат до съд, защото ги убиват при "съпротива" било по време на ареста било в самия арест.Че американците са толкова нагли, че и филмчета си правят по дискавъри на арестите.
34
2
 
4
 
! Отговори
Do 37 преди 12 години
Поразпалих се, но съм израстнал в Красна Поляна... не съм полицай, но повечето ми познати май са или са били... и такива случаи не са 1/1000 а са горе-долу 50/50... като се действа с разбирането "я да го раздрусаме, ако не е той, или ще ни каже, или нещо друго ще изскочи..."...Което вече са морални дилеми - какво е раздрусване, имат ли право... Чисто законово си имат регламентирани права... и шута с кубинката го няма никъде, макар че е най-често отмерващото крачките на "конвоирания" средство..
33
2
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
МНОГО СИ ПРАВ!Коментар трепач
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15 ти Не тъпите чингизи определят дали има вина а съда ами утре те срещнат някъде и ги погледнеш накриво в час ли си какво може да ти се случи но нали ще е на теб ще вдигнеш вой до бога . *** народ сме еййййй
31
4
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
до 33,Айде обясни ми къде съм написал че одобрявам това че полицията е пребила някой невинен. И друго ще ти кажа .... никой няма да пипнат дори ако няма наистина нищо. Тия дето ми ги говориш са ... 1 случай на 1000
30
7
 
4
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
До 29Това че защитава групировките и мутрите си е така ... да съм казал че не е така ... напротив .. написах още в началото че заради това я презират. Но да плюете полицията заради това че биела такива като тоя дето е прострелял полицай извинявай ... че и има наглостта да съди държавата ...
29
2
 
7
 
! Отговори
amerikaneca преди 12 години
А пък на мен тук в Америка много ми харесва - такова нещо никога не би се случило!!! Жалко, че България влиза по този тъжен начин в 21 век.
28
4
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
И тогава, и сега има само мииция.Ясно е за кого работи.Ясно е колко я уважават.А "потомствените" милиционери, (най-добрите разбира се) са синове и внуци на убийците сред 9.9.44.Най-добрите разбира се
27
8
 
10
 
! Отговори
ДО 19-ти преди 12 години
Дришнярче, светни се сега:ако някой е прострелял полицай - да го разстрелят на място - ако могат... Ама след като са си изпрали гащите, събрали са смелост, събрали са се на тумба и са отишли при - реално - случаен гражданин, само защото един е чул нещо или на друг му се е сторило, е тогава гражданина има всички права докато не се издаде присъда.И за всяко насилие над допустимото - разследване, наказания, осъждане ако е необходимо.Ей това е разликата с "Америка"...
26
1
 
6
 
! Отговори
Даола преди 12 години
От всичко това не следва ли преразглеждане на делото.Съдът в Страсбруг осъжда България да заплати пари, но изтъква достатъчно мотиви за едно преразглеждане ?Какво казват юристите? Да си припомним отношението към Брейвик.
25
3
 
16
 
! Отговори
P преди 12 години
Пак ще плащаме луди пари заради действията на тъпите ченгета,защото само със бой могат да вземат показания,други интелигентни методи за разследване на тях не са им познати.А относно коментара на Анонимен за случая в Стара Загора,пич нека се научат да стрелят тъпите ченгета не по цял ден да си седят на дебелите ***.
24
2
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Естествено, че в Америка е така, ито защото полицията защитаха личността - в най-широк аспект.Тук милицията защитава групировките, политически, икономически, всякакви, всъщност това е и разликата между полиция и милиция, уважаеми 19, ако не сте я разбрали, да ви светна все пак.
23
9
 
7
 
! Отговори
Kikirig преди 12 години
Такава ни е полицията некадърнано в тази малка държава има и много ***!Така че понякога полицията е права бой,бой и пак бой.