Бит арестант осъди България за полицейско насилие

Държавата плаща 10 хил. евро на мъжа, осъден на доживотен затвор
Обновена: 25 яну 2012 15:47 | 25 яну 2012 15:18,
76
Бит арестант осъди България за полицейско насилие
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за полицейско насилие. 36-годишният варненец Йордан Петров осъди държавата заради това, че е бит по време на полицейско задържане и в следствен арест, а впоследствие е осъден въз основа на доказателства, изтръгнати с насилие.

България трябва да плати 10 000 евро неимуществени вреди на жалбоподателя и 6 650 евро разноски по делото.

Петров е задържан през януари 2001 г. първоначално в Габрово, а впоследствие е прехвърлен във Варна, по подозрение в смъртоносно прострелване на полицай няколко дни по-рано.

Според доклада на директора на регионалната дирекция на полицията в Габрово той не е оказал съпротива при ареста и не е бил въоръжен. Петров твърди, че в полицейското управление във Варна служителите са го изправили с лице, опряно на стената, широко разкрачен с белезници на ръцете. В това положение той е държан дълго време, докато накрая припаднал.

На пода полицаите започнали да го удрят и ритат, като искали да подпише самопризнания, че е прострелял техния колега, че се е занимавал с въоръжени грабежи и че е участвал в убийство. Впоследствие той е бил ритан и удрян в главата и от служители на следствения арест във Варна, където е бил преместен на следващия ден.

По време на един от разпитите, докато е задържан, той прави самопризнание, че е прострелял полицая. Впоследствие е осъден на доживотен затвор без право на замяна, въпреки че частично се е отрекъл от показанията си по време на съдебния процес, заявявайки, че са били изтръгнати с насилие.

Петров подал жалба за насилието върху него до Военна прокуратура, но тя отказва да образува досъдебно производство. Мотивът е, че използваната физическа сила е законна с цел задържане на потенциално опасен заподозрян, който е отказал сътрудничество при задържането.

Жалбоподателят се оплакал също, че е бит от конвоиращите го служители три години по-късно по време на конвоирането му за едно от съдебните заседания. Той подава оплакване до Военна прокуратура и за този инцидент, но и то е отхвърлено с мотива, че силата била законно използвана за справяне с неговото агресивно поведение.

Петров, който изтърпява наказанието си във Варненския затвор, се оплаква и от материалните условия в него. Той твърди, че хигиената в затвора е на много ниско ниво, че има хлебарки и плъхове, храната е недостатъчна и с лошо качество и че в килиите няма течаща вода и тоалетна.

Европейският съд по правата на човека намира нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по всички оплаквания за физическо насилие от страна на полицаите, служителите на следствения арест и конвоиращите. Той изтъква, че българското правителство не е дало задоволителни обяснения за произхода на установените сериозни травми на жалбоподателя и че, дори ако се допусне, че в някои случаи е имало нужда да се използва сила, тя е била несъразмерна.

Съдът също така намира нарушение на член 3 от Конвенцията заради неадекватните разследвания на инцидентите, последвали жалбите на Йордан  Петров. Той оценява условията във Варненския затвор като унизителни и намира нарушение на член 3 от Конвенцията и по тази причина.
Според съда е нарушено и правото на мъжа на справедлив процес поради това, че Апелативният съд и Върховният касационен съд са взели предвид неговото самопризнание, изтръгнато с малтретиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
19
 
24
 
! Отговори
Хуманист преди 12 години
Полицията е една фашистка институция и няма място в едно цивилизовано общество!
1
4
 
26
 
! Отговори
аз преди 12 години
И квооо? Сега ще го пуснете ли на свобода?