Ангел Марин помилвал над 150 убийци

Преглед на печата за 26 януари 2012 година
Обновена: 27 яну 2012 10:08 | 26 яну 2012 07:17,
241
Ангел Марин помилвал над 150 убийци
Марин с Маргарита Попова, която ще има неговите ресори. Снимка: БТА

Помилванията на президента се оказаха от скандални по-скандални, съобщава в. "Сега". Решенията на вицепрезидента Ангел Марин и комисията, която трябва да одобрява молбите на осъдените и която по неизвестни причини се пази в пълна секретност, са пуснали на свобода осъдени за убийства, кражби, грабежи, изнасилвания, наркотрафик и други тежки престъпления.  Голяма част от помилваните не са излежали и половината от присъдите си.

Орден за помилване на убийци, коментира "Монитор". Над сто и петдесет престъпници, осъдени за жестоки убийства, са помилваните от бившия вицепрезидент Ангел Марин, получил скандално най-висшия орден на страната „Стара планина” в края намандата си от експрезидента Георги Първанов.

Сега става ясно защо този списък от 533 помилвани лица беше една от най-строго пазените тайни на „Дондуков 2”. Една мощна бригада от убийци на свобода е сериозен ресурс, с който кукловодите могат да клатят държавността. На практика с действията си бившият вицепрезидент е обезсмислил труда на хиляди от системата на МВР и правосъдието, посочва вестникът.

"Бойко нареди полицията да не бие", отбелязва "24 часа". Надявам се министър Цветан Цветанов да ме е разбрал правилно - МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията! Това заяви Бойко Борисов след среща с президента Росен Плевнелиев.

Да те пазят до посиняване, коментира полицейското насилие  "Стандарт". Не ми е нужна сигурност, маскирана зад имена като "Дупетата", "Лихварите", "Шейховете" и каквито там други имена измислят креативните спецове на МВР на често кокошкарски операции, пише авторът.
 

Когато тежко въоръжени ченгета затварят кварталната заложна къща, все едно вътре в нея се извършва най-малко терористичен акт, това може само да ме плаши. Защото усещам, че вече не става дума за сигурност. А за насаждане на чувство за страх.

Тъжното е, че в момента полицията наистина има нужда от нашата подкрепа, както и ние от нейната. Защото в епохата на мутризация, която ни залива, тя би трябвало да е нашият шанс. Да ни дава сигурността, която напоследък губим осезаемо. Да чувства, че й вярваме. Но явно не знае как да си го поиска. С бой не става. Със синдикални декларации също.  А когато народ и ченгета се изправят озверели едни срещу други от двете страни на барикадата, идва времето на бандюгите.

"Стандарт" дава място и на друга гледна точка: "Защо не ръмжим срещу бандитите?" Трябва да се разберем какво искаме от властта. Когато няма справедливост, вием до Бога и смятаме, че това е по-лошо от полицейска държава. Когато ченге бутне някого, крещим до дъното на ада, че държавата е полицейска. В страната на айдуците полицията няма как да пипа с ръкавици, е позицията на автора.

"Нормално е да се очаква някаква позиция на държавния глава по отношение на множеството случаи на полицейско насилие в рамките на този мандат. Той трябва да каже как този проблем трябва да бъде преодолян. Включително стои въпросът дали той ще свика консултативния съвет по национална сигурност на тема, свързана с полицейското насилие", предлага в интервю за "Новинар" Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър.
Според него Цветан Цветанов подклажда полицейското насилие с неуважението към закона. Той е първият български вътрешен министър, който си позволява от трибуната на парламента да наруши конституцията, смята Йорданов.

"Президентът като граждански богочовек", коментира "Труд". Образът на Росен Плевнелиев от предизборната кампания продължава и до днес. Месеци наред една и съща дългосвиреща плоча от декларативни мечти за България 2020 и себезаклинания в принципност. Този образ вече е напълно изчерпан и трябва да бъде
изхвърлен.

Гражданският президент е народоизбран богочовек. Той е гражданин, който няма управленски функции, но може да отстоява граждански позиции пред институциите и обществото. Който не мълчи при хроничен полицейски произвол и при перманентна война между изпълнителната и съдебната власт. Който казва истините, които всички знаят, но не чуват, и сочи пътищата, които всички търсят, но не виждат, отбелязва авторът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
5
 
! Отговори
to преди 12 години
Авторът на тази статия, преди да я напише, да не е заварявал с електрожен?Тази статия намирисва на платен материал.В другите европейски държави, ако полицай пипне дори с пръст гражданин, отива в затвора. Но в същото време престъпноста е на светлинни години по-ниска от тази в Бг. Няма мутри, няма мафия, няма нарко картели ... Всъщност всички говорят за това и онова, но мафията и престъпността е във властта. А акциите на МВР са срещу конкуренцията. Затова всеки иска да се докопа до властта.
121
0
 
14
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Първанов- този наглед глупав и невеж човек е всъщност вълк в овча кожа.Този *** е шеф на мафията у нас
120
2
 
30
 
! Отговори
Niki преди 12 години
Агент Гоце е главатар на Организираната престъпност в България.Агент Гоце е главата на Октопода.Разберете го хора
119
15
 
7
 
! Отговори
а днес преди 12 години
Да било е лошо, сега да видим дали г-жа Попова открито ще обявява кого помилво и защо. Не забравяйте и разговорите на Бойко борисов - кой да бъде проверяван от митниците и кой - не и на кого е обещал да не бъде пипан. Няма червени, няма сини, има една обща *** - мафия - управленци. Борисов, Цветанов и Плевнелиев не са кацнали от Марс и те са били членове на ДКМС, БКП, а премиерът още не си е върнал червения билет на Позитано!
118
0
 
16
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Няма теория на конспирацията, това е реалността в бг. 120 е абсолютно прав. И тези помилвани го доказват. Говориш като адвокат. Фактите обаче са си факти. Идеята за равенство е хубава, но на практика е неприложима. А комунистите действаха срещу природата и срещу човечеството заради болните си идеи.
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък искам да ви напомня, че "Стандарт" и "Монитор" са собственост на брата на Пешо Коня Стоянов - дето на времето беше най-първи седесар, а сега е евродепутат от листа на ГЕРБ.Нямам повече коментари!
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В списъка от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието има инициалите на 433 престъпници, помилвани от Марин. Законът за защита на личните данни не позволява да бъдат огласени имената им. Това, което се набива на очи е, че повечето от тях са лежали в затвора за убийство, кражби, измами и наркотрафик. От 26 помилвани в затвора в Бобов дол 16 са били осъдени за убийство, при това много от тях с присъди от по 20 години затвор. Така през 2005 година помилван частично след указ на Ангел Марин е Г.Й.Ш, осъден на 20 години затвор за убийство. Помилван е, след като е излежал зад решетките по-малко от половината от присъдата си.Смущаващ е указът на вицепрезидента за частично помилване на И.Й.Х. през 1999г. той е осъден на 18 години затвор за убийство. През април 2007г. Ангел Марин подписва указ за частичното му помилване. Явно обаче по това време срещу него има и дело за кражба, защото само 7 месеца след като вицепрезидентът го помилва влиза в сила и присъдата му за това, с което доказва, че милостта на вицепрезидента явно не е правилна.
115
0
 
21
 
! Отговори
демос преди 12 години
Комунистите още дълги години ще ни тровят живота.Няма бивш ***,бивш комунист,бивша ***.
114
0
 
4
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Тинтири-минтири. Легитимни били, не били легитимни....На кой стои подписа там бе, човек? Това президентски указ ли е? Говориш като адвокат.
113
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Знаем, че искаш да защитиш Гоце Мезонета..."Oбъркал си се. Аз за Цецко Шестака скачам.
112
0
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 12 години
не не разбераме. Теорията за конспирацията е дело на болни мозъци. Малка държава сме и се знае кое как. Само ти Атанас Атанасов ги разбирате тия работи.
111
1
 
6
 
! Отговори
Репата преди 12 години
Епа, после казвате че човеко не заслужавал оня ордер. Всики ордени заслужава братинията, ама треаше още 2 години да остане та да пусне всички свесни браточки от затворите!!!
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен да пуснеш на свобода осъдени на тежки престъпления срещу личността си е геноцид първо срещу народа ти, а после и срещу човечеството. И затова този човек получи орден "Стара планина"? Прав бе Боко.
109
1
 
13
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
120, Прекрасно казано !!! Всички го знаем и мълчим 22 години !!! И ЧЕРВЕНИТЕ *** ОНАГЛЯХА ДОТАМ ДА ОСВОБОЖДАВАТ УБИЙЦИ........
108
5
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 12 години
Указа на Президента/Вицепрезидента минава надолу по пирамидалната структура в държавата.Т.е. търси отговорите из Министерства.Списъка изобщо не е тайна и който има желание може да отиде и да го поиска от Пезидентската комисия, но в случая от 2002 год. всички помилвания са НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ поради липсата на подпис на Министър председателя или на Правосъдният министър и ако някой е пуснал този кримиконтингент (в голяма част са над 60 годишни) то този някой го търсете в Министерство на правосъдието
107
1
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
То се вижда какъв юрист си, няма що. Конституцията изисква преподписване на укази на президента. След като правомощието е делегирано на вицето, те са укази на вицето и Конституцията не изисква да се преподписват. Слаб 2. Ограмоти се и ела пак. Ти си като оня преводач от Господари на ефира оказал се с връзки където най не трябва.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кабинетът Станишев е бил наясно, че хазната е празна, месец преди да сдаде властта, пише вестник Стандарт, позовавайки се на стенограми от правителствените заседания на 11 юни и 9 юли.На тези две заседания са обсъждани съкращаването на разходите на държавната администрация.Според публикуваното в Стандарт на 11 юни в желанието си да изясни с какви пари разполага ведомството му бившият министър на образованието Даниел Вълчев казва:Защото в момента задържаме всичко. Автобусчета сме поръчали, но не сме ги платили. Част от разходите по общежитията са извършени, не сме ги разплатили.Аз моля някаква яснота да се даде по този въпрос. Казваме има има, няма няма. Защото в противен случай сега ние нищо не правим. Поели сме ангажименти, те пищят, ние казваме ще видим, то не е много ясно. Моля ви за някаква яснота.В отговор тогавашният финансов министър заявява:И аз много бих искал да имам яснота как ще ми вървят приходите. Живеем в такива условия. Дано не се стигне дотам, че да въведем приоритетност на разходите. До 1996 г. такъв беше редът заплати, пенсии и всичко друго чака на опашката.И още:Господин Вълчев, записано е министърът на финансите да внесе в МС предложение за промени в утвърдените програми и целеви разходи в централния бюджет.Страхувам се да внеса на този етап такова нещо, защото отговорът е нула, гледайки днес. Това успокоява ли ви? Не. И мен не ме успокоява. И аз много се притеснявам не само за образованието, а за цялата държава.На заседанието на Министерския съвет на 9 юли Пламен Орешарски казва, че от началото на месеца досега приходът в бюджета е нулев, извинявам се, отрицателен.Тогавашният министър на държавната администрация Николай Василев директно говори, че в края на бюджетната година държавата трябва да изкара на хляб и вода, за да оцелее изобщо.
105
1
 
19
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Дано да си харесат някой от твоето семейство Марин.!!! Или от на Патрона ти !!! ***.....а оня ми лее слова,че служил на България,служил си на Партията си *** мръсен
104
0
 
1
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Ъхъм. Това много ще върви вечерта като го кажеш в клуба на БСП, да знайш...Ама е добре, че ти ни го казваш, а не някой от БСП да излезе да го сподели. Явно знаеш повече и от Веломожите на БСП :)))
103
0
 
1
 
! Отговори
До 111 преди 12 години
Нали и ти четеш, че съм написал ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ визирайки ВСИЧКИ имам предвид и себе си предвид, че съм още тук ;)Все пак адмирации, че подсещаш, но точно мен самокритиката ми е част от ежедневието ;)