БАБХ ще проверява търговците на хранителни добавки

Агенцията по храните ще следи за правилнто етикетиране на продуктите
30 яну 2012 21:50, Миглена Иванова
2
БАБХ ще проверява търговците на хранителни добавки
Хранителните добавки не могат да заместят пълноценното хранен, напомнят от агенцията. Снимка: архив, Булфото

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на производителите, доставчиците и търговците на хранителни добавки, съобщиха от агенцията.

Проверките ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания по отношение на сградния фонд и оборудването, както и въведените системи за самоконтрол и технологична документация.

Инспекторите обаче ще проверяват най-вече как са етикетирани хранителните добавки  и дали не им се приписват свойства да предпазват, лекуват и излекуват от болести при човека.

Именно при етикетирането на хранителните добавки най-често се установяват нарушения. Според агенцията заблуждаващите етикети създават “здравни претенции”, като създават впечатление за връзка между здравето и консумацията на дадена категория храна или нейните съставки.

Други често срещани нарушения са изписването на наименованието на добавките само на латиница, върху етикета не е изписано, че продуктът е хранителна добавка, върху етикета не са описани количествата на съдържащите се в добавката хранителни вещества или субстанции или е записана фирма-производител, която няма регистриран обект за производство в България.

От агенцията по храните напомнят, че хранителните добавки само и единствено допълват всекидневното меню, като не заместват пълноценната храна на човека.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
>> >> пълноценното хранен
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто изключителна снимка точно по темата! Това че не сте успели да намерите нещо актуално не означава че като напишете една крилата фраза под снимката ще стане по темата!