БАБХ ще проверява търговците на хранителни добавки

Агенцията по храните ще следи за правилнто етикетиране на продуктите
30 яну 2012 21:50, Миглена Иванова
2
БАБХ ще проверява търговците на хранителни добавки
Хранителните добавки не могат да заместят пълноценното хранен, напомнят от агенцията. Снимка: архив, Булфото

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на производителите, доставчиците и търговците на хранителни добавки, съобщиха от агенцията.

Проверките ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания по отношение на сградния фонд и оборудването, както и въведените системи за самоконтрол и технологична документация.

Инспекторите обаче ще проверяват най-вече как са етикетирани хранителните добавки  и дали не им се приписват свойства да предпазват, лекуват и излекуват от болести при човека.

Именно при етикетирането на хранителните добавки най-често се установяват нарушения. Според агенцията заблуждаващите етикети създават “здравни претенции”, като създават впечатление за връзка между здравето и консумацията на дадена категория храна или нейните съставки.

Други често срещани нарушения са изписването на наименованието на добавките само на латиница, върху етикета не е изписано, че продуктът е хранителна добавка, върху етикета не са описани количествата на съдържащите се в добавката хранителни вещества или субстанции или е записана фирма-производител, която няма регистриран обект за производство в България.

От агенцията по храните напомнят, че хранителните добавки само и единствено допълват всекидневното меню, като не заместват пълноценната храна на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
>> >> пълноценното хранен
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто изключителна снимка точно по темата! Това че не сте успели да намерите нещо актуално не означава че като напишете една крилата фраза под снимката ще стане по темата!