Хайка за хранителни добавки започва държавата

Обещават на тийнейджърите мускулна маса за седмица
Обновена: 31 яну 2012 07:02 | 31 яну 2012 07:00, Елка Василева
90
Хайка за хранителни добавки започва държавата
Снимка: архив, Булфото

Тотална проверка на хранителните добавки започва държавата, съобщава “Труд”. От днес Агенцията по храните влиза в магазини, фитнес центрове и аптеки, за да търси добавки със заблуждаващи етикети или изобщо без такива. Ще се гледа и дали лекарства не са "скрити" като добавки.

"Има хранителни добавки, на които пише, че лекуват рак, цироза на черния дроб, хепатит. Затова започваме акция срещу тези стоки", заяви агроминистърът Мирослав Найденов. Той добави още, че години наред никой не е следил тези продукти.

 Земеделският министър се закани, че всички продукти със заблуждаващи етикети ще изчезнат от търговската мрежа.

“Най-често етикетите са написани на чужд език, липсва номер за обратна проследяемост на стоката, т.е., ако има инцидент с този продукт, не можеш да стигнеш до производителя му”, коментира пред “Труд” шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Той добави още, че инспекторите ще влязат във фитнес центрове, където на тийнейджърите се пробутвали добавки без етикети, без произход и им се обещавали мускулна маса за седмица, а на момичетата -отслабване от 6 кг за 6 дни.

“Основен проблем е и доставката на тези храни през интернет, където вече няма никаква сигурност за произхода на стоката”, добави Войнов. Затова инспекторите щели да се вгледат и в интернет сайтовете.

Изненадващо се оказа, че глобата за хранителните добавки “лек за всичко” варира от 500 до 1000 лв., защото по Закона за храните се приемат за стоки с подвеждащи етикети. Добавките трябва да се преопаковат, за да се пуснат пак на пазара.

Ако се намерят добавки с етикети без производител и възможност за обратна проследяемост, те се унищожават, а глобата стига до 10 000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
6
 
! Отговори
учЯн преди 12 години
А фармацефтичната мафия?? а пардон..те дърпат конците на целия театър!!!от утре патентоване и на всички билки.. добре дошли в новия свят:))
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер! Сега печатарите ще намажат от спешно печатане на етикети!
77
5
 
4
 
! Отговори
.....? преди 12 години
Хайката е с кодово название :" СТАРА ПЛАНИНА ".....голям клоун е този----Миро ,все обратното излиза !?
76
0
 
5
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
До 83..Никога не е имало анаболни стероиди или следи в който и да е било протеин то бил Български или какъвто и да е.Най-честата измама е в съдържанието на лактоза и овкусители (аспартам).За марките извършили тази измама се знае от всички,които се интересуват по-специално.Спомням си една голяма измама станала наскоро с една марка,която още е на пазара на добавки в БГ.Сега в момента тече една наистина голяма измама с една марка представяна като Американска.
75
2
 
4
 
! Отговори
ОГИ до rossen.kulov преди 12 години
Пич американски протеин със стероиди НЯМА.Тия фокуси ги прави Пловдивската фирмичка Нутрим, а J&C (пак българска марка) по етикетите обещава 70% на 100г протеин, а в действителност процентите са 20!В ПРО 90 ГОЛД на Нутрим преди години бяха набарали бионабол.
74
1
 
9
 
! Отговори
пфф преди 12 години
81.То целта не е да се хареса на хората..или да се прави нещо за тяхно добро.Целта е да смукат монополистите колкото могат.Сега ще видите,как добавки и витамини на световни марки ще се обяват за "вредни" и после ще ни залеят с реклами.."колко хубави са нашите витамини и как всичко друго е ***".Все пак друго си е витамин ц блистера да се продава за 1 лев,а призводствената му цена да е около 10 стотинки.
73
3
 
6
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Не знам как го правят но това правителство по никакъв начин не иска да се хареса на хората.Тази сутрин гледах една статистика..."Оле-Мале"А всичко е толкова просто..нека си има контрол и сега е доста стегнат контрола.Оставете хората да работят и после прибирайте данъци.
72
1
 
5
 
! Отговори
системата! преди 12 години
"Когато цъфнат ---теменугите "....!
71
3
 
11
 
! Отговори
ДО мИРО преди 12 години
Мирооо,какво стана със ---"Стара планина ",не се изказвай ----НЕПОДГОТВЕН?
70
3
 
6
 
! Отговори
axaxaxax преди 12 години
сега ще ми фанат к**а !!! даже им казват какво да направят за да продават *** си легало пак на пазара...Добавките трябва да се преопаковат, за да се пуснат пак на пазара.... и това проверка ?!?
69
3
 
5
 
! Отговори
фъф---Бг---- преди 12 години
Чак сега,след 22г., се "говори" за това --------и нищо няма да се направи на практика ,поредната ПУШИЛКА в Бг !
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цялата мара втасала ние за хранитлните добавки се притеснихме ... това че в повечето колбаси няма грам месо или че киселото мляко се прави от растителни мазнини не е важно ... ей ПР ПР какво да се прави ? миро мазното само как се е оял ... да не ме беше срам щях да псувам като каруцар ....
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам познат който е дистрибутор на хранителни добавки , това за отслабването е вярно щото ако си ги купиш няма да имаш после пари за храна хаха .. 1 вафличка с протеини - 7 лв , 1 натурално сокче - 35 лв .. а пък др неща които се продават в кутия струват между 65 и 350 лв
66
4
 
9
 
! Отговори
Trenera преди 12 години
Bratochki hranitelnite dobavki sa golqm biznes...a kakvoto stava s tqh stava i bez tqh :)ok?
65
2
 
7
 
! Отговори
69 преди 12 години
То както е тръгнало,няма да се учудя златния ни министър да обяви марки като Гаспари,Синтрах,БСН за вредни и опасни за здравето и да ги забранят :D.После ше сме само на извара и варени яйца хаха :D :D
64
9
 
25
 
! Отговори
жена преди 12 години
Мускули от щанги и хранителни добавки ,както и стероиди НЕ ме впечатляват! Много повече ще ми хване окото слабо момче ,жилаво ,отколкото напомпан ***! Никъде не коментирате ,че започването на такива вещества през пубертета ,влияе на ума! Също както цигарите (свиват кръвоносните съдове) , алкохола (убива мозъчни клетки) и дрогата (убива личността ти). Много важно как изглеждаш ,ако си с празна глава...!
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 69 абсолютно си прав exploda и nitrix-а ги забравих ама и те са в семата :)
62
4
 
17
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Поредната олигофрения на този министър с червената брада....как му беше името...ааа да Найденов.Изби животните в странджа,затвориха около 300-400 производители на яйца,отнеха възможността да се отглеждат животни от хора нямащи много пари,доликвидира селското стопанство финансирайки преоритетно само производителите на зърно.Сега хранителните добавки??? По-добре да види киселото мляко и сиренето в големите германски вериги завзели България.
61
2
 
4
 
! Отговори
пфф преди 12 години
до 67.Задължително глутамин..в огромни количества,Анимал Пак,кре алкалин и No EXPLODE като допълнение :)
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак казвам хранителните добавки са полезните съставки на храната, които някой си е направил труда да извади и концентрира за нас. тоест те са си храна. дават удобството например да не си товариш организма с тонове месо и яйца, след като част от нужния протеин можеш да го изпиеш на вкусен шейк. човек, който иска да живее здравословно няма да прибегне до стероиди и други опасни субстанции без значение помага ли си с хранителни добавки или не.