Хайка за хранителни добавки започва държавата

Обещават на тийнейджърите мускулна маса за седмица
Обновена: 31 яну 2012 07:02 | 31 яну 2012 07:00, Елка Василева
90
Хайка за хранителни добавки започва държавата
Снимка: архив, Булфото

Тотална проверка на хранителните добавки започва държавата, съобщава “Труд”. От днес Агенцията по храните влиза в магазини, фитнес центрове и аптеки, за да търси добавки със заблуждаващи етикети или изобщо без такива. Ще се гледа и дали лекарства не са "скрити" като добавки.

"Има хранителни добавки, на които пише, че лекуват рак, цироза на черния дроб, хепатит. Затова започваме акция срещу тези стоки", заяви агроминистърът Мирослав Найденов. Той добави още, че години наред никой не е следил тези продукти.

 Земеделският министър се закани, че всички продукти със заблуждаващи етикети ще изчезнат от търговската мрежа.

“Най-често етикетите са написани на чужд език, липсва номер за обратна проследяемост на стоката, т.е., ако има инцидент с този продукт, не можеш да стигнеш до производителя му”, коментира пред “Труд” шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Той добави още, че инспекторите ще влязат във фитнес центрове, където на тийнейджърите се пробутвали добавки без етикети, без произход и им се обещавали мускулна маса за седмица, а на момичетата -отслабване от 6 кг за 6 дни.

“Основен проблем е и доставката на тези храни през интернет, където вече няма никаква сигурност за произхода на стоката”, добави Войнов. Затова инспекторите щели да се вгледат и в интернет сайтовете.

Изненадващо се оказа, че глобата за хранителните добавки “лек за всичко” варира от 500 до 1000 лв., защото по Закона за храните се приемат за стоки с подвеждащи етикети. Добавките трябва да се преопаковат, за да се пуснат пак на пазара.

Ако се намерят добавки с етикети без производител и възможност за обратна проследяемост, те се унищожават, а глобата стига до 10 000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дневната ми доза - 10 таблетки BCAA, 10 таблетки аминокиселини, 4 протеинови шейка и другите не ги споменавам :D
58
0
 
4
 
! Отговори
пфф преди 12 години
63.Малко хора виждат тия неща.То и защо според теб са тия хайки?Е да допълня 63 за цените!Мезин форте-в моемнта е 4 кинта,10 хапченца..за 2 пъти.Съставките са му като на фет бърнър,но цената 4 пъти по фисока!Центрум витамините А-З-35 кинта.За тия пари се купуват поне 2 пъти по добри на NOW.Триабестан ,български-30 хапа към 30 кинта мисля бяха.За седмица няма да стигнат.30-35 лв е цената на триабестана на хубавите марки за фитнес добавки и то за месец-два!
57
0
 
7
 
! Отговори
Партия НЕЗАВИСИМОСТ преди 12 години
А КОГА ЩЕ БЪДЕ ХАЙКАТА ЗА ХРАНИЛКИ В МИНИСТЕРСТВОТО
56
0
 
10
 
! Отговори
сега преди 12 години
Винаги ще има хора, които ще вярват на такива обещания. Но пазара в България вече е богат, има много утвърдени американски фирми, които наистина имат стандарт на качество. Хайката би трябвало да е за съмнителните телешоп ***, недоказаните цярове, предлагани от съмнителни знахари както и за анаболни стероиди.Освен това трябва да се санкционират фармацевтичните компании, които слагат огромни надценки на иначе евтина генерика и на витамини, особено витамин Ц, който в САЩ струва към 40лв килото
55
0
 
4
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
54 to vseki ima pravo na izbor. Koito iska da pompa da pompa. Az ka4ih s protein, kreatin, amino i vitamini 4 kila muskulna masa za po4ti 3 meseca i mi e dovolno. Dale4 sum ot misulta da se napompvam.vupros na izbor i na tova kak se 4uvstvash dobre v sobstvenata si koja.
54
0
 
9
 
! Отговори
пфф преди 12 години
До 53.Не слагай всички под общ знаменател!На 27 години съм,ходя на фитнес от 14 годишен.И висше завърших,даже и второ карам и имам добър социален статус!Фитнеса е вид спорт!На някои има харесва колоездене,на други фитнес!Право на избор!Въпреки,че досега съм изпил тон хранителни добавки,никога не съм докосвал стероиди!И така са болшинството от трениращите! Който иска да си зоби да си зоби.Всеки сам си преценява за себе си.За тия , за които говориш са едва 10% от трениращите.Комплексари ги има нав
53
7
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
Ей страхотни *** има под тази статия...Дали не сме най-бедната нация в ЕС ,защото сме и най-простата ?Хора НЕ ! стъпвали във фитнес дават акъл и правят заключения.Всеки спортист ,който се гледали по телевизията,*** такива, е ходил ,ходи и ще ходи на фитнес.От там вече какво взима ,как тренира и какво иска да постигне си зависи от него.Видели сте някакъв назобен селянин и веднага - фитнес ,кухи глави ,малки ***.Колко *** хора има Боже колко...
52
2
 
9
 
! Отговори
Фидос Искренов преди 12 години
Тежък проблем с хранителните добавки, но пък аз предпочитам сланинка, джумерки и хубаво сварени свински крачета - всичко това с пържени картофки, кетчуп, майонеза и кисели краставички! Сега закусвам, а за обед отиваме в Кентъки Фрайт чикън да се надрусам с пикантни пилешки здравословни бутчета... бон апети!
51
1
 
4
 
! Отговори
dada преди 12 години
всяка седмица акции къде успешни къде не както в повечето случаи
50
2
 
9
 
! Отговори
Попай преди 12 години
А мен една консерва на която пише СПАНАК така ме напомпва........
49
6
 
10
 
! Отговори
пфф преди 12 години
Е това българите сме...компетенти по всеки въпрос,въпреки че нищо не разбираме.52,другия път им прави тест за нивата на тестостерон..та да нямаш оплаквания в леглото.Пък ако са им меки ***..купи им триабестан,та да вдигнат самолета.И Миро Свинята вместо да ми обяснява колко са вредни добавките,да вземе да стегне производителите на храна!Щото тия пилета,с бутчета по 1 килограм едното не са хранени с добавки..а нещо "лекичко" по силно.А добавките ги оставете на нас,които ги ползваме!
48
6
 
10
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
Това е самата истина.С малки *** и кухи и надути като бройлери.Немогат по пътя да вървят,други немогат да е.....ат трети се побъркват от таз мания.Нямат физическата издръжливост да пробягат и 100 метра.Кво повече да говорим
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не можеш да се напомпаш от хр. добавки, те за това са добавки, защото са храна а не химия.
46
1
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Жестоко неграмотен си, дано коментара ти да е вид *** ***.И голяма работа, че Паси е отишъл на ***. Всеки сам избира как да си живее.
45
2
 
4
 
! Отговори
Румен преди 12 години
Правете разлика между хранителни добавки и стероиди...
44
2
 
2
 
! Отговори
сексскандал-паси преди 12 години
Срещу това щял да потули сексскандал. Всичките мискинлъци са ставали в президентството, а Филчев е бил антинатовска маша в ръцете на президента, констатира бившият външен министър. И два пъти попита: Защо Първанов прати Филчев посланик в Казахстан?Ни най-малко не се уплаших, през последните 20 години много повече съм се интересувал от светлото бъдеще на България, отколкото от мазните петна по нейното тъмно минало, обяви по ТВ 7 бившият външен министър Соломон Паси по темата страхува ли се от секскомпромати от страна на бившия главен прокурор Н. Филчев. Сега Паси се занимавал с визитата на държавния секретар на САЩ у нас Х. Клинтън. Бил истински обсебен и от темата, свързана с общите зарядни устройства, която е патент на Паси и на съпругата му Гергана.Историята от онова време била много проста: Филчев поискал от Паси през 2004 г. дипломатически паспорт с 10 годишна валидност. Такава валидност нямало, обясни Паси и добави, че един нормален човек нямал нужда от такъв паспорт, можел да го иска човек с неспокойна съвест. Филчев му показал папка и казал, че щял да уреди нещата в нея. Тогавашният външен министър отговорил, че бил минал през сринийнга на всички служби и ако имало нещо интересно за него, то отдавна щяло да е лъснало. Филчев бил антинатовска маша в ръцете на президента, обясни Паси и напомни, че Първанов персонално е изпратил Филчев за посланик в Казахстан. Защо го пратихте, два пъти попита Паси, който по това време не бил вече външен министър.Нека българската прокуратура да се самосезира върху публикацията за секскомпромата, а не да продължава по Филчевски, продължи Паси. Защо президентът мълча, когато всичките мискинлъци са ставали в президентството, попита още Паси. Не съм специалист по мръсотията на българската политика, добави той и призова да се чете Едвин Сугарев, който бил будната съвест на обществото, още преди промените.Бившата съпруга на С. Паси Бинка Пеева също определи думите на Н. Филчев за секскандала като абсурдни.Frognews.bg
43
0
 
2
 
! Отговори
steroid преди 12 години
Тренирал е борба. Но тренирал, не тренирал....това какво общо има с темата? Да предупреждават...всеки нарушител си мисли, че него няма да го хванат.
42
2
 
12
 
! Отговори
ож преди 12 години
Оставете хората да си копуват каквото искат и да се тровят както си искат.Нали знаете какво става във фитнесите.Помпат си мускулите и на външен вид изглеждат големи апък кухи.Елате с мене в гората да видите момчета как само един човек товари тир 50 кубика сам.Виждал съм и тези напомпаните вдигнат две дървета и се запъхтяват ще умрат.Отделно дето им са малки *** от заз химия и немогат да свършат никаква работа на една жена .
41
2
 
7
 
! Отговори
Българче преди 12 години
Няма нищо лошо в това да изглеждаш като нормален мъж.Например : жена ти да не е по-едра от теб,да можеш да биеш на канадска сина си ,който е осми клас и т.н.Най-обичам някакви шишковци и хърби да си самовнушават ,че фитнесът - той бил за комплексари.: )
40
1
 
2
 
! Отговори
пфф преди 12 години
Е батка ти много хард го даваш :D.То и от другото *** става мазало,ама първо в стомаха,после в ***.