Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията

Не искат журналистите да го наричат "Антимафия"
Обновена: 1 фев 2012 20:10 | 1 фев 2012 19:47,
75
Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията
Георги Ушев. Снимка: Impact Press Group

Специализираният наказателен съд успя днес да забърка скандал със съобщение до медиите, в което поиска те да изпращат заглавията на публикациите си за него за "съгласуване" преди публикуването им.

Впоследствие от съда изпратиха второ писмо, за да "изяснят" написаното в първото. В допълнение председателят на съда Георги Ушев пое отговорността за случилото се.

В първото съобщение, изпратено от пресцентъра на новата структура, бе направена уговорката, че съгласуването ще става при „поискване”.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", се казва в съобщението. От съда поясняват, че се надяват да срещнат разбиране, тъй като това ще бъде "в интерес на взаимната ни работа".

Освен това от спецсъда уточняват, че "с оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното Специализиран наказателен съд. Kато пример е посочено популярното наименование "Антимафия".

От съда заявяват още, че официалната им политика "не предполага даване на интервюта от съдиите при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите".

Всякаква допълнителна информация по конкретно дело може да бъде поискана и получена писмено след допитване до съответния съдия, разглеждащ казуса, се уточнява още в съобщението.

След първото от съда пуснаха второ съобщение, в което се посочва, че се надяват този път да бъдат разбрани правилно.

"Във връзка с писмото, което ви изпратихме и отразените в интернет опити за цензуриране на пресата от страна на Специализирания наказателен съд, ви уведомяваме, че единствената цел на въпросното писмо е подобряване на комуникацията между съда и медиите", се обяснява в документа, който не е подписан.

Там се добавя, че съдилището нито има желание, нито възможност да цензурира статиите и не се съмнява в обективното отразяване на подадената от съда информация. 

Още по темата
От съда поясняват, че са искали да кажат, че всяка информация "предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото". "Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес", пишат още от спецсъда.

Лично председателят на спецсъда Георги Ушев се извини за гафа, обяснявайки, че съдът няма никакво желание, нито право да се намесва в работата на журналистите.

По думите му в случая се е получило недоразумение. "Поемам отговорността за това, което се е случило, тъй като не съм проконтролирал както трябва излизането на текста, и се извинявам на всички журналисти, които са се почувствали застрашени по някакъв начин в свобадата на действията си от нашата дейност ... Всеки си е извлякъл необходимите поуки, уверявам Ви в това", заяви Ушев пред БНТ. 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 12 години
другари...другариии...
45
3
 
17
 
! Отговори
Хихихи преди 12 години
"Всеки си е извлякъл необходимите поуки, уверявам Ви в това", заяви Ушев пред БНТ" - да де, ама може да ме уверява някой на който имам доверие. А пък на човек с фамилията `ушев` - просто забрави.
44
1
 
15
 
! Отговори
9 преди 12 години
Предлагам за да има "прозрачност и яснота", направо пресцентъра на съда да си пише материалите и да ги пуска на журналистите - чиста работа!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво да искате от Ушев съд.... Добре, че я няма 'братската' им съветска армия, иначе хептен щяха да почнат по 'народному' да съдят.
42
3
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 12 години
Да се съгласуват с Fox News Chanel, Уорлик и Шеврон. После с тикви и физкултурници.И накрая става свободна от комунистите преса. (а после си платете авторските патенти или затвор за вас, раята)
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Омръзнаха ми черните хроники на първа страница, омръзнаха ми роклите на Азис и личния живот на бивши манекенки. Но най ми омръзнаха управляващите и лекарите, които смятат хората и мен включително за ***.и. Все ми е едно - няма да ви чета повече, на лекар ще избягвам да ходя и да си има работа с някой бивш комсомолски секретар и настоящ некадърен управляващ - също. Не ме интересувате.
40
0
 
8
 
! Отговори
дино преди 12 години
официалната им политика "не предполага даване на интервюта от съдиите при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите" - е това много повече ме притеснява. Тия за суверена ли ще работят или за себе си с нашите данъци? И на тия ли им се иска да не се отчитат пред обществото. За делата с обществен интерес.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак някой се оказва "недоразбран"айде тоя-оня как да е, може и да не могат да мислят преди да говорят, обаче поне в съда би трябвало има хора, дето да го могат това
38
1
 
2
 
! Отговори
НЕЗАВИСИМ преди 12 години
КИТИ *** ШЕВНА МАШИНА ИМА ЛИ????
37
5
 
9
 
! Отговори
НЕЗАВИСИМ преди 12 години
МАЙ НЯКОЙ ВЕЧЕ СЕ СТРАХУВА?????ДОЖИВЯХМЕ!!!!!!!ИСКАМ ДА СЪДЯ ОНЕЗИ КОИТО ОТКРАДНАХА 21 ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА НИ.ЖЕЛЕВ,КОСТОВ,ВИДЕНОВ,ЦАРЯ,ПЪРВАНОВ-ЗА ВСИЧКИ ЛЪЖИ ИСКАМ ДА ОТГОВАРЯТ.КВИ БЯХА ТЕЗИ "БОРЦИ" ЩО НЕ ГИ ВКАРАХА В ЗАТВОРА,ВЛАСТ ЛИ НЯМАХА ИЛИ ЗАКОНИ ИЛИ ТВА БЯХА ТЕХНИ ХОРА ИЗПЪЛНЯВАЩИ ТЕХНИ ПОРЪЧКИ.МОЕТО МНЕНИЕ.М Р А З Я В И !!!!!!!! НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ НЯКОЙ ДА ЗАБРАВИ КАК ПРЕЕБАХТЕ НАРОДА!!!!СЕГА ИСКАМ НАРОДА ДА ПРЕЕБЕ ВАС!!!!!!!!
36
1
 
25
 
! Отговори
Kitty преди 12 години
Тия още малко и ще възродят нацистките и сталинистките съдилища!Хора, помнете историята и не давайте да се повтаря!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
Добавям към к.38 преди 12 години
Съдия Даниела Росенова също е питомец на НО на СГС и като такава беше предложена за шеф на Апелативния спецсъд, заемайки креслото на и.д. Илиева, която не беше от личната гвардия на Г.Колев - СГС... Дано Росенова по-бързо забрави ,че произхожда от Софийския градски съд, но съдейки от нейните хвалби по отношение на М.Т., това ще бъде трудно, много трудно. Докато съдия Ушев се опитва още в началото да въведе сталинизъм : цензура на медиите; остава да иска и разрешение от него за публикуване...
34
1
 
9
 
! Отговори
KK преди 12 години
комунизъмът се завръща.спете спокойно,деца.Др вожд бди над вас
33
0
 
0
 
! Отговори
Баш Българин преди 12 години
23- 1TR-Ач кьопек!Гитти Анадолоулу,домуз мискин!*Гладно куче,заминавай в Анадола!*** жалка!/Всякакви простотии не цензорирате!Обективно мнение премахвате?Кой е спонсора!?
32
0
 
8
 
! Отговори
Интервю преди 12 години
Не по-малко интересно е интервюто на шефката на Апелативния спецсъд Д.Росенова с Анна Заркова от в-к Труд:-Ех, тия мотиви! Все стават скандали заради закъсненията им.- Аз обичам да пиша мотиви, колкото и да ви е странно. Знам, че хората ги чакат, че за тях техният си казус е уникален и не ги интересува, че сме претоварени. Закъснявала съм най-много 2 месеца.- Но шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова закъсняла веднъж с 2-3 години. Поради това министър Цветанов й намекна, че работи за мафията. И стана свада.- Не харесвам тия свади. Срамни са и за двете страни. Злепоставят ни пред Еврокомисията. На бюрото ми е една европейска препоръка - че никой не би следвало да си позволява да коментира съдийските актове (г-жо Росенова, това е препоръка, не задължение. В БГ присъдите често толкова екзотични,че ние, хората от суверена народа си позовляваме да ги коментираме). . За да може да повярва обществото, че съдът е независим, но не от всички останали, а в полза на закона и правата на гражданите. А колежката Тодорова аз много уважавам. Обяснявам си просрочването с претовареност (де да беше така, нали знаете сетне какви събития станаха, вкл. и онзиденшното решение на М.Т. за Кленовски).Добре бе, г-жо шеф на Апелативния спецсъд, ама ще се съгласите ли на три неща: 1. Всеки съдия след произнасяне на присъдата да преминава през полиграф, който да отчете дали с. лъже, че присъдата, която е произнесъл, е справедлива, а не му е наредена или пък издадена срещу подобаващ брой пачки финикийски знаци; 2.Че съдиите в СпАС трябва да бъдат преобладаващо мъже , а не жени, които са много по-податливи на сплашване; 3. Вашето мнение, че присъдите трябва да се произнасят въз основа на доказателствата, а не на общественото мнение, неглижира хората, на които съдиите са служители, а не обратното. Щото доказателствата в зависимост от съдията, който отсъжда, са толкова разтегливо понятие, че вече в ЕС ни се смеят като автори на определението "липса на убедителни доказателства" и го смятат за БГ изобретение , което винаги проработва в полза на престъпника и вреда на хората. Темида трябва да защитава хората, а не престъпниците ; в БГ е обратното...
31
0
 
8
 
! Отговори
човек преди 12 години
униформата черти кожени манта с жълти ленти на ръкавите ли ще е ? ушев няма прилика с джержински , по скоро на берия го докарва ...ЧК е името на съда .
30
0
 
7
 
! Отговори
ангел преди 12 години
ПО-ПОЛЕЗНО И ЩЕ БЪДЕ ОБРАТНОТО - СЪДЪТ ДА СЪГЛАСУВА РЕШЕНИЯТА СИ С ЖУРНАЛИСТИТЕ!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и това преди да е почнала каквато и да е дейност ! типично в стила ГРОБ
28
0
 
5
 
! Отговори
Ender преди 12 години
Спец съдът си има определена цвл за изпълнние - тежките престъпления, затова да не ми губят повече времето с дебилни техни идеи, които не са им работа, а да съдят и то сериозно. Смеите се вие на народа си, че сме добрички, доверчиви, но не се учудваите, когато един ден ви се случат много лоши неща!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А днес заклеймявха ''Народния съд'' то се тая ще стане.